Appel rondo – een heerlijke koek met verse appels voor bij de koffie.
Rondo een ouderwets lekkere koek
Vele van ons kennen de rondo uit de supermarkt, een koek met een vulling van banketspijs en de appel rondo met kruimels. Hoe de appel rondo’s uit de supermarkt zo lang buiten de koelkast houdbaar zijn is een ander verhaal, laten we het er op houden dat het beter is om gewoon verse appels in zo’n appel rondo te verwerken. Zo maak van dat gebak momentje ook een vers fruit momentje.
Omdat de koek in ringen wordt gebakken heet het een rondo. Het grote voordeel als je zelf bakt, is dat je de vulling kan kiezen die je zelf lekker vindt. En laten wij nou heel veel van appels houden. Jij ook? Maak dan een appel rondo, en om het nog lekkerder te maken voeg je stukjes pecannoten toe. Zo serveer je het seizoen bij de koffie.
Zo veel mogelijk appels
Omdat we zo van appels houden willen we ook zo veel mogelijk appels in de appel rondo. Dit doe je door ruim de helft van de appels te raspen. Deze rasp bak je zodat het vocht er zo veel mogelijk uit gaat. Dit heeft twee voordelen, de bodem wordt niet zompig en de appel slinkt, zodat er meer in de appel rondo kan. Voor de bite gaan er nog kleine stukjes appel en stukjes pecannoten in. Dat wordt smullen.
Geen rondo ringen? Gebruik de cupcake tray!
Niet iedereen heeft rondo, kano of sloffen vormpjes maar een cupcake vorm is er vaak wel. Je kunt deze cupcake vorm ook gebruiken om de appel rondo’s in te bakken. Knip dan wel eerst rondjes van bakpapier voor de bodem om plakken te voorkomen, de randen kun je met een scherp mesje los snijden. Je kunt natuurlijk ook de cupcake papiertjes gebruiken in de tray, dit staat ook nog eens feestelijk op tafel.
Appelgebak; ontdek deze heerlijke recepten
Soms lekker luxe, maar meestal erg eenvoudig. In welke vorm dan ook, van huisgemaakt appelgebak smult iedereen.
Appel rondo
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg appels jonagold of elstar
- 95 gram gele basterdsuiker
- 150 gram boter
- 200 gram bloem
- 4 gram bakpoeder
- 1/2 theelepel kaneel
- 4 gram zout
- 2 eetlepels suiker
- 75 gram pecannoten
- 1 ei
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je appel rondo’s:
Houdt 10 pecannoten apart en hak de rest grof. Doe voor het deeg de suiker en de boter in een kom en meng deze kort door elkaar. Zeef er de bloem, bakpoeder en zout boven en meng dit voorzichtig zo kort mogelijk door. Kneed kort tot een bal, druk plat en leg verpakt in plastic in koelkast. Schil iets minder dan de helft van de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Rasp de rest van de appel met schil grof. Verwarm een koekenpan. Bak hierin de appelrasp met de 2 eetlepels suiker en de kaneel tot het meeste vocht verdampt is. Voeg er de blokjes aan toe en bak kort door. Voeg er de gehakte pecannoten toe en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Besmeer 10 rondo ringen van 6 cm met boter. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg kort door en rol iets meer dan de helft uit tot ongeveer 5 mm dikte. Steek met de vormpjes de bodem uit en leg opzij dit is voor de bovenkant. Rol nu de rest van het deeg uit en steek de bodem uit en leg deze met het deeg in de vorm op de bakplaat. Vul nu de vormpjes met de appelvulling tot iets onder de rand en druk de vulling licht aan. Het kan zijn dat je vulling overhoudt, vul ze niet te vol anders zijn ze erg lastig heel uit de vormpjes te krijgen. De bovenkant van het deeg mag niet boven de rand uitkomen. Leg er de plakjes deeg voor de bovenkant netjes op en besmeer dun met het los geklopte ei. Leg op iedere appel rondo een pecannoot. Zet de plaat met rondo’s in de oven en bak ze in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar.
Haal de plaat uit de oven en laat de appel rondo’s afkoelen tot lauw. Draai ze om en druk voorzichtig de randen los. Duw ze nu voorzichtig van onder uit het vormpje. Draai om en leg ze op een schaal en serveer.
Tip: dit recept is ook te gebruiken voor 10 kano of slof vormpjes van 9 cm of 8 cupcake vormen.
Tafel lekker !!