Appelbeignets van bladerdeeg; de banketbakkers maken hun appelbeignets met bladerdeeg en een beetje amandelspijs. Vind jij ze ook zo lekker?
Appelbeignets
Volgens de bakker is het met bladerdeeg, volgens de oliebollenbakker en thuisbakker is het met oliebollenbeslag. Vandaag een recept voor appelbeignets met bladerdeeg zoals de banketbakkers ze maken. Lekker decadent met friszure appel en een kern van amandelspijs. Houd je niet van amandelspijs? Neem dan kaneelsuiker voor in de kern.
Welke appels gebruik je het beste voor beignets?
Appelbeignets zijn zo lekker omdat er fruit in zit, dit fruit is natuurlijk een appel, maar welke appel want er zijn nogal wat soorten. Belangrijk bij een appelbeignet met bladerdeeg is dat de appel snel gaar en zacht wordt. Een appelbeignet hoeft namelijk maar 6 tot 8 minuten te bakken, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld en appeltaart die wel een uur nodig heeft. Omdat we graag een zachte en gare appel in de beignet willen, nemen we de goudrenet. Deze is snel gaar en is heerlijk friszuur wat de beignet minder zwaar maakt.
Maak van de resten bladerdeeg bijvoorbeeld kaasstengels
Bladerdeeg
Voor het bladerdeeg kun je kiezen tussen zelf maken, plakjes kant-en-klaar uit de vriezer en koelvers. Als je kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt neem dan roomboter bladerdeeg, deze is echt lekkerder. Wil je zelf je bladerdeeg maken dan vind je hier het recept. Een recept is voldoende voor 12 beignets.
Bladerdeeg maken
Om bladerdeeg te krijgen moet je het deeg, waar je mee start, toeren. Bladerdeeg maken kan op drie manieren de Hollandse-, Franse- en de snelle methode
Tip: Maak van de restjes kaasstengels. Duw hiervoor de resten bladerdeeg tegen elkaar en rol opnieuw uit. Besmeer met los geklopt ei en bestrooi royaal met geraspte kaas. Duw de kaas licht aan en snijd er repen van. Bak af in een oven van 200 graden tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.
Appelgebak; ontdek deze heerlijke recepten
Soms lekker luxe, maar meestal erg eenvoudig. In welke vorm dan ook, van huisgemaakt appelgebak smult iedereen.
Appelbeignets van bladerdeeg
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 recept vers bladerdeeg of 20 plakjes
- 3-4 kleine goudrenetten
- 100 gram amandelspijs
- 2 theelepels kaneel
- 300 gram kristalsuiker
- 2-3 liter zonnebloemolie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je appelbeignets van bladerdeeg:
Maak het bladerdeeg en leg koel weg. Rol het bladerdeeg uit tot 1.1/2 tot 2 mm dikte. Neem een ronde steker of glas dat royaal over de appel past ongeveer 3 cm groter dan de schijf appel. Je moet de rand namelijk goed kunnen sluiten. Steek 20 plakjes bladerdeeg uit. Schil de appels en steek er met een appelboor het klokhuis uit. Snijd afhankelijk van de grootte de appel in 3 of 4 dikke schijven. Verdeel de appels over de helft van je plakjes bladerdeeg. Maak het bladerdeeg met een kwastje licht vochtig. Meng een klein beetje kaneel met de amandelspijs en verdeel deze over de gaten in de appels. Maak ze niet te vol, anders kun je de beignets niet mooi sluiten. Gebruik je kaneelsuiker let dan op dat je niet op de randen knoeit, je kunt ze dan niet meer zo goed dichtplakken. Leg de rest van de plakjes deeg over de appel schijven. Druk de randen goed aan, zorg dat er zo weinig mogelijk lucht tussen zit. Zorg dat je bladerdeeg heel blijft, zitten er gaatjes in, dan gaat het tijdens het bakken ontzettend spetteren. Steek nogmaals uit tot mooie ronde appelbeignets.
Verwarm de olie in een ruime pan tot 190 graden. Bak de beignets met 3 of 4 gelijk afhankelijk van de ruimte in de pan. Ze moeten elkaar niet raken. Bak ze aan beide zijden 3 tot 4 minuten tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Leg ze op een bord met keukenpapier om uit te lekken. Meng de kaneel met de kristalsuiker in een diep bord. Haal hier de hete appelbeignets van bladerdeeg doorheen zodat ze een mooi suikerlaagje hebben. Eet ze warm of koud, het kan beide. Eventueel opwarmen in de oven kan ook.
Tafel lekker !!