Appelflappen met noten – Appelflappen kent iedereen, maar wat nou als je daar een leuke verrassing in stopt? Of je dat nu in de herfstmaanden (appelseizoen) of met de jaarwisseling doet maakt niet uit. Deze appelflappen met noten zijn een heerlijke verrassing bij de koffie of thee en ook als tussendoortje hapt iedereen graag zo’n flap weg.
Meer doen met appels
Wat maak jij van appels. Appeltaart? Lekker! We willen niet zeggen alweer appeltaart, maar we dachten het eerlijk gezegd wel. Uiteraard kun je ons ervoor wakker maken en ongezond of niet, bij een punt appeltaart hoort een stevige toef slagroom. Dus nee, we gaan niets, helemaal niets meer zeggen over appeltaart! Wat we wel wil zeggen is dat verrassen een groot onderdeel is van koken en gastvrijheid. De trots van je eigen gerecht dat net even anders is dan dat de buurvrouw of buurman het maakt. Daar gaan we eigenlijk allemaal voor. Je eigen gerechtje presenteren is cool en helemaal hip. En daar willen we zeker niet voor onderdoen. Verrassen doe je zeker met deze appel- noten flappen. Het is weer even helemaal anders. Je gasten zien de appelflappen, maar als het moment daar is om die appelflap te verorberen zijn de noten (bijna van hetzelfde seizoen) een echte verrassing. Bedenk steeds weer nieuwe verrassingen en daarom delen we deze alvast met jullie. Wie ga jij ermee verrassen?
Bewaren (niet doen, hoor)
Appelflappen zijn in een gesloten trommel in de koelkast nog enkele dagen houdbaar. Het is extra lekker om ze nog even in de oven op te warmen zodat ook de volgende dag het bladerdeeg weer heerlijk krokant is. Ow, en voor we het vergeten….. schaam je niet om ook hier een flinke toef slagroom bij te serveren. Wel even zelf kloppen, hoor!
Tip: Glanzende decoratie suiker
De glanzende decoratiesuiker geeft ‘glitter’ aan al je zelfgemaakte bereidingen. Het is kristalsuiker dat zeer traag en geleidelijk aan gekookt wordt.
De doorschijnende korrels kunnen perfect tegen de warmte van de oven, daarom is deze suiker het ingrediënt bij uitstek om fruittaarten, of deze appelflappen te decoreren.
Appelgebak; ontdek deze heerlijke recepten
Soms lekker luxe, maar meestal erg eenvoudig. In welke vorm dan ook, van huisgemaakt appelgebak smult iedereen.
Appelflappen met noten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram geschilde en in stukjes gesneden appels. (neem een ras dat jij lekker vindt)
- 20 gram roomboter
- 100 gram kandij- of rietsuiker
- 100 gram gemengde noten
- glanzend suiker voor afwerking (zie tip)
- bladerdeeg
Bereidingswijze van dit recept
Appelflappen met noten maak je zo:
Stoof de appels zacht in de roomboter en meng de suiker door de appels. Kook en roer tot een zachte compote ontstaat. Neem de pan van het vuur en schep de grof gehakte noten erdoor.
Zet het geheel in de koelkast en laat het daar goed koud worden.
Neem ondertussen vierkante bladerdeeg plakjes van 12 × 12 cm. Bestrijk de randen met losgeklopt ei en leg een eetlepel vulling op het deeg. Vouw nu het vierkant dicht en druk de randen goed aan.
Maak in de randen ondiepe insnijdingen met een mes of druk er met een vork lijntjes in. Strijk de flap vervolgens in met losgeklopt ei en bestrooi met glanzend suiker.
Om de stoom uit de flappen te krijgen knip je ze bovenaan even in met een schaar. Bak de appelflappen met noten in een op 220 graden voorverwarmde oven ca. een half uur tot het bladerdeeg krokant en mooi gekleurd is.
Tafel lekker !!