Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Appelflappen met noten | Verrassen bij de koffie

Huisgebakken appelflappen met een extra vulling van noten. Kunnen jullie ook niet wachten op het appelseizoen?

0 2.697

Appelflappen met noten – Appelflappen kent iedereen, maar wat nou als je daar een leuke verrassing in stopt? Of je dat nu in de herfstmaanden (appelseizoen) of met de jaarwisseling doet maakt niet uit. Deze appelflappen met noten zijn een heerlijke verrassing bij de koffie of thee en ook als tussendoortje hapt iedereen graag zo’n flap weg.

Meer doen met appels

Wat maak jij van appels. Appeltaart? Lekker! Ik wil niet zeggen al weer appeltaart, maar ik dacht het eerlijk gezegd wel. Uiteraard kun je me ervoor wakker maken en ongezond of niet, bij een punt appeltaart hoort een stevige toef slagroom. Dus nee, ik ga niets, helemaal niets meer zeggen over appeltaart! Wat ik wel wil zeggen is dat verrassen een groot onderdeel is van koken en gastvrijheid. De trots van je eigen gerecht dat net even anders is dan dat de buurvrouw of buurman het maakt. Daar gaan we eigenlijk allemaal voor. Je eigen gerechtje presenteren is cool en helemaal hip. En daar willen we zeker niet voor onderdoen. Verrassen deed ik zeker met deze appel- noten flappen. Het is weer even helemaal anders. Je gasten zien de appelflappen, maar als het moment daar is om die appelflap te verorberen zijn de noten (bijna van hetzelfde seizoen) een echte verrassing. Ik bedenk graag steeds weer nieuwe verrassingen en daarom deel ik deze alvast met jullie. Wie ga jij ermee verrassen?

Bewaren (niet doen hoor)

Appelflappen zijn in een gesloten trommel in de koelkast nog enkele dagen houdbaar. Het is extra lekker om ze nog even in de oven op te warmen zodat ook de volgende dag het bladerdeeg weer heerlijk krokant is. Ow, en voor ik het vergeet….. schaam je niet om ook hier een flinke toef slagroom bij te serveren. Wel even zelf kloppen hoor!

Appelflappen met noten

Gebakje; Dit heb je nodig voor 12 stuks

  • 250 gram geschilde en in stukjes gesneden appels. (neem een ras dat jij lekker vindt)
  • 20 gram roomboter
  • 100 gram kandij- of rietsuiker
  • 100 gram gemengde noten
  • Glanzend suiker voor afwerking (zie tip onderaan)
  • Bladerdeeg

Stoof de appels zacht in de roomboter en meng de suiker door de appels. Kook en roer tot een zachte compote ontstaat. Neem de pan van het vuur en schep de grof gehakte noten erdoor.

Zet het geheel in de koelkast en laat het daar goed koud worden.

Neem ondertussen vierkante bladerdeeg plakjes van 12×12 cm. Bestrijk de randen met losgeklopt ei en leg een eetlepel vulling op het deeg. Vouw nu het vierkant dicht en druk de randen goed aan.

Maak in de randen ondiepe insnijdingen met een mes of druk er met een vork lijntjes in. Strijk de flap vervolgens in met losgeklopt ei en bestrooi met glanzend suiker.

Om de stoom uit de flappen te krijgen knip je ze bovenaan even in met een schaar. Bak de flappen in een op 220 graden voorverwarmde oven ca. een half uur tot het bladerdeeg krokant en mooi gekleurd is.

Tip: Glanzende decoratie suiker

De Glanzende Decoratiesuiker geeft ‘glitter’ aan al je zelfgemaakte bereidingen. Het is kristalsuiker die zeer traag en geleidelijk aan gekookt wordt.

De doorschijnende korrels kunnen perfect tegen de warmte van de oven, daarom is deze suiker het ingrediënt bij uitstek om fruittaarten, of deze appelflappen te decoreren.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer