• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, april 15, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Gebak

Appelgebak; Deze presenteer je graag bij de koffie!

Let op! Meerdere recepturen in één

door Connie Derks
in Gebak
0
0
Appelgebak - slof met appel - appelslof

Appelgebak – Vooral in de herfstmaanden is appelgebak populair. De heerlijke geuren van appel en kaneel zijn een echte publiekslieveling. Al snel denken we dan aan de bekende appeltaart. Maar dit keer noemen we het niet voor niets appelgebak. Je kunt het ook een appelslof noemen.

Sloffendeeg

Dit heerlijke appelgebak maken we met een sloffendeeg als basis. De naam slof is mogelijk te danken aan de bakvorm die met een beetje fantasie wel iets weg heeft van een slof. Het sloffendeeg is door de toevoeging van bakpoeder heerlijk bros van structuur. Meestal wordt een slof gevuld met frangipane maar er bestaan ook versies waarbij de frangipane vervangen is door gele room die dan meegebakken wordt. Deze basis is makkelijk te combineren met veel verschillende vullingen, denk hierbij aan een bavarois of aan vers fruit.

Deze receptuur bestaat uit verschillende onderdelen. De techniek laat ons op dit gebied een beetje in de steek. Om deze reden plaatsen we de receptuur van het sloffendeeg en de frangipane boven de printversie. Onze excuses voor het ongemak. De receptuur begint dus direct onder deze tekst.

De genoemde hoeveelheden zijn voldoende voor 2 stuks ovaal of een ronde van 24 cm doorsnede.

Het sloffendeeg voor dit appelgebak maak je zo

  • 250 gram bloem
  • 6 gram bakpoeder
  • 180 gram roomboter
  • 90 gram kristalsuiker
  • 90 gram licht bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • snuf zout
  • theelepeltje vanillesuiker
Meng de boter met de suiker, de vanillesuiker en het zout kort door elkaar. Voeg de dooier toe en meng deze erdoorheen. Zeef de bloem met het bakpoeder boven het botermengsel en meng deze erdoorheen tot er kruimels ontstaan. Kneed nu nog even door met de hand en verpak het deeg in plasticfolie. Leg het deeg een uurtje koud weg.

De frangipane maak je zo

  • 65 gram amandelmeel
  • 65 gram suiker
  • 65 gram roomboter
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 20 gram bloem

Klop de boter met de suiker en het zout luchtig, klop het ei erdoorheen. Spatel de bloem met het amandelmeel er kort doorheen. Doe de vulling in een spuitzak met rond spuitmondje.

 

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Kneed het sloffendeeg kort door en rol dit uit op bakpapier tot een dikte van ongeveer 7 mm. Steek nu met je bakvorm het deeg uit en haal het overige deeg weg. Steek voor de ovale vorm 2 maal uit en leg deze met voldoende tussenruimte op het papier. Let wel de vorm moet om het deeg blijven zitten tijdens het bakken. Je kunt hiervoor ook de rand van je springvorm gebruiken als je niet beschikt over een sloffenvorm.. Spuit nu de frangipane op de deeg en laat ongeveer een cm van de kant vrij. Bak de bodem ongeveer 20 minuten voor de ovalen en 25-30 minuten voor een ronde. Haal na het bakken de rand gelijk weg en laat op de bakplaat afkoelen.

Banketbakkersroom

Voor de vulling met banketbakkersroom verwijzen we je graag naar de receptuur elders op onze website. Zie onderstaande link:

zelfgemaakte banketbakkersroom
Kookschool

Zelfgemaakte banketbakkersroom, zo lekker

Zelfgemaakte banketbakkersroom, zo lekker! Voor puddingbroodjes en meer. Hier treft u de handleiding voor echt lekkere zelfgemaakte banketbakkersroom

Lees verder

Appelgebak of Slof met appeltjes

Porties: 2 stuks
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 recept sloffendeeg ( in de tekst boven dit recept )
  • 1 recept Frangipane ( in de tekst boven dit recept )
  • 1 recept banketbakkersroom ( link in de tekst boven dit recept )
  • 500 gram Jonagold appels in reepjes of blokjes
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel water
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 stroopwafels in stukjes

Bereidingswijze van dit recept

Appelgebak of slof met appeltjes maak je zo:

Maak de banketbakkersroom volgens het recept. Doe de eetlepel water met de suiker in een steelpannetje en laat dit zonder er in te roeren verkleuren tot een lichte karamel. Wanneer de karamel de juiste kleur heeft doe er dan de appeltjes in en laat dit even goed door verwarmen. Let op dit kan spetteren!! Eerst zal de karamel gaan klonteren maar als alles goed door verhit is zal deze weer smelten. Laat de appeltjes niet te gaar worden. Strooi er wat kaneel over en laat de appels in een vergiet afkoelen.

Verdeel de banketbakkersroom royaal over de bodem en leg hier de afgekoelde en uitgedrupte appeltjes mooi overheen. Snijd de stroopwafel in kleine blokjes en strooi deze eroverheen.

Tafel lekker !!

Tags: FruitFruit - Appel
DeelPin8Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

pasta salade met meloen
Pastagerechten

Pastasalade met meloen en lekker veel groenten

Aardbeien bavarois
Nagerecht

Aardbeien bavarois; Samen delen zoals bij oma!

Aardbeienyoghurt
Nagerecht

Aardbeienyoghurt waar wel aardbeien in zitten

kwarktaart met aardbeien en limoen
Taart

Kwarktaart met aardbei en limoen

Eton mess
Nagerecht

Eton mess, een toetje waarvoor zeker geldt “less is more”

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Raapstelen
Specials

Raapstelen, de eerste groente van de lente!

We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er...

Lees verder
frittata recepten

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

Nieuwe recepten

Shoarma van lamsvlees met pitabroodje
Vleesgerechten

Shoarma van lamsvlees met pitabroodje

Wil je echt genieten van je shoarma van lamsvlees met pitabroodje ? Maak dan de pitabroodjes en de knoflooksaus ook...

Lees verder
Oosterse komkommersalade

Oosterse komkommersalade; Lekker bij bami of nasi

hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto instructie )

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij...

Lees verder
eieren in beslag

Eieren in beslag; Wat doen ze daar eigenlijk in?

Kippenvleugeltjes bereiden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Gerard van der Leeuw op Gebakken feta oftewel Saganaki cheese
  • Redactie op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Jona op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Debby op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Debby op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen