• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, mei 23, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Gebak

Appelgebak; Deze presenteer je graag bij de koffie!

Let op! Meerdere recepturen in één

Connie Derks door Connie Derks
in Gebak
0
0
Appelgebak - slof met appel - appelslof

Appelgebak – Vooral in de herfstmaanden is appelgebak populair. De heerlijke geuren van appel en kaneel zijn een echte publiekslieveling. Al snel denken we dan aan de bekende appeltaart. Maar dit keer noemen we het niet voor niets appelgebak. Je kunt het ook een appelslof noemen.

Sloffendeeg

Dit heerlijke appelgebak maken we met een sloffendeeg als basis. De naam slof is mogelijk te danken aan de bakvorm die met een beetje fantasie wel iets weg heeft van een slof. Het sloffendeeg is door de toevoeging van bakpoeder heerlijk bros van structuur. Meestal wordt een slof gevuld met frangipane, maar er bestaan ook versies waarbij de frangipane vervangen is door gele room die dan meegebakken wordt. Deze basis is makkelijk te combineren met veel verschillende vullingen, denk hierbij aan een bavarois of aan vers fruit.

gebak met roomboter

Gebak met roomboter; Kiezen voor smaak!

Of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter! Gebak met roomboter bereidt, heeft echt veel meer smaak.

Deze receptuur bestaat uit verschillende onderdelen. De techniek laat ons op dit gebied een beetje in de steek. Om deze reden plaatsen we de receptuur van het sloffendeeg en de frangipane boven de printversie. Onze excuses voor het ongemak. De receptuur begint dus direct onder deze tekst.

De genoemde hoeveelheden zijn voldoende voor 2 stuks ovaal of een ronde van 24 cm doorsnede.

Het sloffendeeg voor dit appelgebak maak je zo

  • 250 gram bloem
  • 6 gram bakpoeder
  • 180 gram roomboter
  • 90 gram kristalsuiker
  • 90 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • snuf zout
  • theelepeltje vanillesuiker
Meng de boter met de suiker, de vanillesuiker en het zout kort door elkaar. Voeg de dooier toe en meng deze erdoorheen. Zeef de bloem met het bakpoeder boven het botermengsel en meng deze erdoorheen tot er kruimels ontstaan. Kneed nu nog even door met de hand en verpak het deeg in plasticfolie. Leg het deeg een uurtje koud weg.

De frangipane maak je zo

  • 65 gram amandelmeel
  • 65 gram suiker
  • 65 gram roomboter
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 20 gram bloem

Klop de boter met de suiker en het zout luchtig, klop het ei erdoorheen. Spatel de bloem met het amandelmeel er kort doorheen. Doe de vulling in een spuitzak met rond spuitmondje.

 

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Kneed het sloffendeeg kort door en rol dit uit op bakpapier tot een dikte van ongeveer 7 mm. Steek nu met je bakvorm het deeg uit en haal het overige deeg weg. Steek voor de ovale vorm 2 maal uit en leg deze met voldoende tussenruimte op het papier. Let wel de vorm moet om het deeg blijven zitten tijdens het bakken. Je kunt hiervoor ook de rand van je springvorm gebruiken als je niet beschikt over een sloffenvorm. Spuit nu de frangipane op het deeg en laat ongeveer een cm van de kant vrij. Bak de bodem ongeveer 20 minuten voor de ovalen en 25-30 minuten voor een ronde. Haal na het bakken de rand gelijk weg en laat op de bakplaat afkoelen.

Banketbakkersroom

Voor de vulling met banketbakkersroom verwijzen we je graag naar de receptuur ergens anders op onze website. Zie onderstaande link:

zelfgemaakte banketbakkersroom
Kookschool

Zelfgemaakte banketbakkersroom, zo lekker

Zelfgemaakte banketbakkersroom, zo lekker! Voor puddingbroodjes en meer. Hier treft u de handleiding voor echt lekkere zelfgemaakte banketbakkersroom

Check het recept of lees de info
appels
Specials

Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem

Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!

Check het recept of lees de info

Appelgebak of Slof met appeltjes

Porties: 2 stuks
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 recept sloffendeeg ( in de tekst boven dit recept )
  • 1 recept Frangipane ( in de tekst boven dit recept )
  • 1 recept banketbakkersroom ( link in de tekst boven dit recept )
  • 500 gram Jonagold appels in reepjes of blokjes
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel water
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 stroopwafels in stukjes

Bereidingswijze van dit recept

Appelgebak of slof met appeltjes maak je zo:

Maak de banketbakkersroom volgens het recept. Doe de eetlepel water met de suiker in een steelpannetje en laat dit zonder er in te roeren verkleuren tot een lichte karamel. Wanneer de karamel de juiste kleur heeft doe er dan de appeltjes in en laat dit even goed door verwarmen. Let op dit kan spetteren!! Eerst zal de karamel gaan klonteren maar als alles goed door verhit is zal deze weer smelten. Laat de appeltjes niet te gaar worden. Strooi er wat kaneel over en laat de appels in een vergiet afkoelen.

Verdeel de banketbakkersroom royaal over de bodem en leg hier de afgekoelde en uitgedrupte appeltjes mooi overheen. Snijd de stroopwafel in kleine blokjes en strooi deze eroverheen.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin11Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Licht en luchtig gebak met verse aardbeien
Gebak

Licht en luchtig gebak met verse aardbeien

Rabarber koek met skyr en honing
Gebak

Rabarber koek met skyr en honing

aardbeientaartjes
Gebak

Aardbeientaartjes; Genieten van het voorjaar

Koekreep met rabarber en aardbei
Gebak

Koekreep met rabarber en aardbei

Whoopie pies
Bakken

Whoopie pies voor de Pasen

Mango-cheesecake
Gebak

Mango-cheesecake

Cranberry koek
Gebak

Cranberry koek

Apfelstrudel maken
Gebak

Apfelstrudel van filodeeg

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

Deze gekookte aardappels van de barbecue kunnen altijd op het barbecuemenu. Niet moeilijk en je kunt ze vooraf prima klaarmaken.

Check het recept of lees de info
barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

waterijs

Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken

Courgette

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Recept in de picture

oven gegaarde zalm in roomsaus
Visgerechten

Ovengegaarde zalm in roomsaus

Dit moet je proeven! Ovengegaarde zalm in roomsaus. De saus is zacht kruidig en vol van smaak. Het recept kun je ook in een koekenpan maken.

Check het recept of lees de info
Geplette krieltjes uit de oven

Geplette krieltjes uit de oven

hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij ook bij jou!

Check het recept of lees de info
Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets
  • Jellie op Crispy bloemkool nuggets
  • Elise de Haan op Zuurkool met salami en paprika
  • Mirrin op Zuurkool met salami en paprika
  • RInr op Botersaus
  • Redactie op Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen