Appelplaatkoek met amandel; lekker makkelijk – Het gezegde luidt dat een bakker niet persé een goede kok is en andersom hetzelfde. Maar als je dan niet zo’n superbakker bent, wil je soms best wel eens wat lekkers op tafel zetten voor bij de koffie. Dit is zo’n ontzettend makkelijk recept. De basis voor deze appelplaatkoek met amandel is het recept voor een cake. Een cake die gemaakt wordt van gelijke delen bloem, boter en suiker met 1 ei per 50 gram. Dat zijn dus 4 eieren als je gelijke delen van 200 gram gebruikt. Een ideaal basisrecept voor heel veel variaties zoals deze appelplaatkoek met amandel.
Amandelen komen uit een vrucht
Als ik aan baksels in het najaar denk dan komen noten en appels al gauw bovenaan op de lijst. In dit recept kiezen we voor amandelen. Een noot die een grote speler is in de wereldmarkt. De meeste amandelen komen uit Californië waar het exportproduct nummer één is. Amandelen komen uit een vrucht, daarin zit een harde noot met een zaadje erin. Dat zaadje is wat wij “de amandel” noemen. Deze wordt vervolgens kort geblancheerd om het bruine vlies makkelijk eraf te krijgen. Het eindresultaat is de amandel zoals dat wij hem bij de delicatesse zaak kopen, al dan niet geroosterd.
Appelgebak; ontdek deze heerlijke recepten
Soms lekker luxe, maar meestal erg eenvoudig. In welke vorm dan ook, van huisgemaakt appelgebak smult iedereen.
Appelplaatkoek met amandel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 citroen
- 200 gram bloem
- 200 gram roomboter ( kamertemperatuur )
- 200 gram fijne suiker
- 4 eieren
- 2 kleine elstar appels
- 50 gram gehakte amandel
- 150 milliliter abrikozenjam
- Bakvorm van 20 x 20 cm
- Boter voor het invetten ( gesmolten )
Bereidingswijze van dit recept
Appelplaatkoek met amandel maak je zo:
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Was de citroen en rasp de schil. Pas op dat je niet het witte van de citroen mee raspt, dat maakt je cake namelijk bitter. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd ze in stukjes. Besprenkel ze wat met citroensap zodat ze niet bruin worden. Doe de boter met de suiker in een mengkom en klop dit net zo lang tot het een wittige kleur heeft. Voeg dan een ei toe en mix het weer, herhaal dit tot alle eieren erdoor heen zitten. Het lijkt nu alsof de cake in de schift zit maar dit gaat helemaal goed komen. Voeg het citroenrasp toe en het zout. Doe de bloem erbij en mix het tot een mooi egaal beslag.
Vet je bakvorm in met de gesmolten boter en doe hier het beslag in. Druk de stukjes appel er bovenop. En als laatste sprenkel je de gehakte amandel erover heen. Bak de cake 45 minuten in je oven of tot hij gaar is. De tijd is afhankelijk van je oven, iedere oven is namelijk anders. En in de ene oven zal de cake sneller gaar zijn als de ander. De gaarheid kun je testen door een prikker in de cake te prikken. Komt hij er schoon uit, dan is je cake klaar. Zit er beslag aan dan is hij nog niet gaar en kun je hem beter nog even in de oven laten staan en even later weer testen.
Haal de cake uit de oven als hij gaar is en los hem op een rekje om af te laten koelen. Doe de jam ondertussen in een klein steelpannetje en verwarm deze tot hij vloeibaar is. Bestrijk je cake met de abrikozenjam, dit kun je het beste met een keukenkwast doen. De abrikozenjam geeft je cake een mooie glans en smaakt lekker met de appel en amandel.
Tafel lekker !!