Bladerdeegschelp met stoofpeertjes – Stoofpeertjes worden veel met kerst gegeten. Jammer vinden wij, want ze zouden echt vaker op tafel mogen. Oké, stoven is een tijdrovend klusje, maar je hebt er nauwelijks omkijken naar. Zo’n pannetje peren is een genot op het fornuis. Als je een dagje thuis bent is het gewoon lekker om extra veel peertjes te stoven. Gebruik ze als bijgerecht (traditioneel) maar ook in een kommetje yoghurt bij het ontbijt of bij de koffie.
Stoofpeertjes bij de koffie
Bij de koffie? Jazeker! Terwijl de peertjes staan te stoven kun jij zelf bladerdeeg maken. Zelf maken? Natuurlijk kun je gebruikmaken van kant-en-klaar bladerdeeg. Maar eerlijk is eerlijk, je haalt toch de meeste voldoening uit het feit dat je ook dat stukje van je gebakje zelf hebt gemaakt. Misschien lijkt dat ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. In dit recept voor een bladerdeegschelp met stoofpeertjes hebben we dan ook de bereiding van een snel bladerdeeg verwerkt. Dit geeft een heerlijk resultaat. En straks zet jij dus met veel liefde je eigen gebakje op tafel. Made from scratch!
Bladerdeeg (en stoofpeertjes)
Het recept voor bladerdeeg gebruiken we in dit recept voor een gebakje met stoofpeertjes. Maar gebruik het bladerdeeg ook eens voor eenzelfde gebakje met bijvoorbeeld appel, of voor het maken van hartige recepten zoals saucijzenbroodjes. Het geeft echt voldoening als je bladerdeeg goed lukt en je daarmee een basis in de keuken onder de knie krijgt. Is het eenmaal gelukt dan komen de variaties vanzelf. Daarmee creëer je iets unieks waar jouw passie in zit. Superleuk dus!
Het geeft echt voldoening als je bladerdeeg goed lukt en je daarmee een basis in de keuken onder de knie krijgt.
Slagroom, Mascarpone, Chocolade en Stoofpeertjes
Onderstaande bladerdeegschelp met stoofpeertjes is natuurlijk niet compleet zonder goede vulling. Hiervoor mengen we slagroom en mascarpone waar we de stoofpeertjes weer doorheen scheppen. De bladerdeegschelpen worden gesuikerd, gebakken en vervolgens voorzien van een chocolade laagje. Je ziet, hier zit enorm veel liefde in.
Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter
Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.
Bladerdeegschelp met stoofpeertjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram bloem
- 250 gram boter
- 125 gram koud water
- 4 gram zout
- 6 stoofpeertjes
- 250 ml rode wijn/bessensap
- 150 gram + 100 gram suiker
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 1/2 vanillestokje
- 1 ei
- 50 gram chocolade
- 200 gram mascarpone
- 200 gram slagroom
- cupcake-bakblik
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de bladerdeegschelp met stoofpeertjes:
Bladerdeeg:
Zorg dat alle producten goed koud zijn. Snijd de boter in blokjes.
Meng de bloem, het zout en het water tot er een stug deeg ontstaat. Meng er vervolgens de blokjes boter door en zorg dat het een geheel wordt, maar er nog wel duidelijk blokjes boter aanwezig zijn. Druk het deeg plat, verpak in huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten koelen in de koelkast. Bestrooi het werkblad flink met bloem en rol het deeg uit tot een lange plak. Vouw de plak vervolgens in drieën (pak de bovenste punten, sla deze om tot de helft van de plak, doe vervolgens hetzelfde met de onderste punten, zodat er een stapeltje van 3 lagen ontstaat) draai de plak een kwartslag en herhaal de handeling van uitrollen en vouwen. Pak de plak weer in en laat opnieuw koelen. Herhaal dit 3 keer en dan is het bladerdeeg klaar voor verder gebruik. Bladerdeeg kan uitstekend worden ingevroren.
Bereid ondertussen de stoofpeertjes:
Stoofpeertjes:
Terwijl het bladerdeeg even lag te koelen, heb ik de stoofpeertjes geschild, onderkant eraf gesneden, en klokhuis verwijderd. Zet de peertjes in de pan, voeg hier alle overige ingrediënten bij en brengt het geheel aan de kook. Als het kookt, gaat het vuur laag en laat je de peertjes in ongeveer een uur zacht stoven.
Als de stoofpeertjes klaar zijn kan de saus eventueel wat ingedikt worden met wat maïzena.
Bladerdeegschelp met stoofpeertjes:
Bestrooi het werkblad met bloem en rol het bladerdeeg uit tot ongeveer 2 mm dikte. Zet het cupcakeblik op de kop en vet lichtjes in. Steek 6 rondjes uit het bladerdeeg, zo groot dat ze helemaal over de vorm heen vallen, en prik met een vork gaatjes in de bodem, schud 50 gram suiker op een schoteltje, kluts het ei en smeer de rondjes licht in met het ei en haal vervolgens door de suiker. Leg ze op het omgekeerde cupcakeblik met de gesuikerde kant naar boven. Laat ze 10 minuten rusten en bak ze vervolgens in een op 175 graden voorverwarmde oven in 13 minuten lichtbruin.
Als de bladerdeegschelpen zijn afgekoeld, smelt dan de chocolade en smeer hiermee de binnenkant van schelp in. Laat de chocolade uitharden. Snijd de stoofpeertjes in blokjes. Klop de slagroom voor 3/4 stijf, klop de mascarpone met de overige suiker los. Meng de slagroom en de mascarpone en klop deze stijf. Meng 2/3 van de stoofpeertjes door het slagroommengsel. Verdeel het slagroommengsel over de schelpen, schenk er wat van de ingedikte saus over en ter decoratie de overige stoofpeertjes en eventueel nog wat gesmolten chocolade.
Tafel lekker !!
Hoi,
Wat een leuk recept!
kun je de schelpen ook invriezen? Of komt het dan niet lekker uit de vriezer? (Of kun je misschien ook het hele gebakje invriezen?)
gr. Majeh
De gebakken schelpen kun je prima invriezen Majeh. Het hele gebakje invriezen is geen aanrader omdat de stoofpeertjes bij ontdooien vochtig worden.
Nou, dat is een leuk idee joh ! Ik heb de stoofpeertjes net opstaan en ga dus straks nog effekes de keuken in om deze heerlijke gebakjes te maken. Ik maak al weken iedere vrijdag stoofpeertjes. Zo onvoorstelbaar lekker en gezellig ! Bedankt voor al jullie lekkere recepten en veel succes voor het nieuwe jaar.
Stoofpeertjes zijn inderdaad altijd heerlijk, het bereiden is een feestje maar het opeten een nog groter feestje, zeker als je ze kunt opeten in z’on heerlijk gebakje. Ik hoop nog van je te horen of ze gesmaakt hebben.