Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bladerdeegschelp met stoofpeertjes

Een echt huisgemaakt gebakje. De bladerdeegschelp met stoofpeertjes is even werk, maar je serveert iets echt origineels bij de koffie. Durf jij het aan?

4 1.643

Bladerdeegschelp met stoofpeertjes – Bladerdeeg is  kant en klaar in bijna iedere supermarkt te koop, maar eerlijk is eerlijk je haalt toch de meeste voldoening uit het feit dat je ook dat stukje van je gebakje zelf hebt gemaakt, en misschien lijkt het ingewikkeld maar dat valt reuze mee. Onderstaand recept voor een snel bladerdeeg geeft een heerlijk resultaat.

Ik gebruik het bladerdeeg hier voor een heerlijk gebakje met stoofpeertjes, maar dit recept kan ook perfect worden gebruikt voor hartige recepten zoals saucijzenbroodjes.


Bladerdeegschelp met stoofpeertjes

Voor het bladerdeeg:

  • 250 gram bloem
  • 250 gram boter
  • 125 gram koud water
  • 4 gram zout

Zorg dat alle producten goed koud zijn. Snijd de boter in blokjes.

Meng de bloem, het zout en het water tot er een stug deeg ontstaat. Meng er vervolgens de blokjes boter door en zorg dat het een geheel wordt maar er nog wel duidelijk blokjes boter aanwezig zijn. Druk het deeg plat, verpak in huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten koelen in de koelkast. Bestrooi het werkblad flink met bloem en rol het deeg uit tot een lange plak. Vouw de plak vervolgens in drieen (pak de bovenste punten, sla deze om tot de helft van de plak, doe vervolgens het zelfde met de onderste punten, zodat er een stapeltje van 3 lagen ontstaat) draai de plak een kwartslag en herhaal de handeling van uitrollen en vouwen. Pak de plak weer in en laat wederom koelen. Herhaal dit 3 keer en dan is het bladerdeeg klaar voor verder gebruik. Bladerdeeg kan uitstekend worden ingevroren.

Voor de stoofpeertjes:

  • 6 stoofpeertjes
  • 250 ml rode wijn/bessensap
  • 150 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 1/2 vanillestokje

Terwijl het bladerdeeg even lag te koelen, heb ik de stoofpeertjes geschild, onderkant eraf gesneden, en klokhuis verwijderd. Zet de peertjes in de pan, voeg hier alle overige ingrediënten bij en brengt het geheel aan de  kook. Als het kookt gaat het vuur laag en laat je de peertjes in ongeveer een uur zacht stoven.

Als de peertjes klaar zijn kan de saus eventueel wat ingedikt worden met wat maizena.

Stel zo je frisse bladerdeegschelp met stoofpeertjes samen:

Bestrooi het werkblad met bloem en rol het bladerdeeg uit tot ongeveer 2 mm dikte. Zet het cupcakeblik op de kop en vet lichtjes in. Steek 6 rondjes uit het bladerdeeg, zo groot dat ze helemaal over de vorm heen vallen,  en prik met een vork gaatjes in de bodem, schud 50 gram suiker op een schoteltje, kluts het ei en smeer de rondjes licht in met het ei en haal vervolgens door de suiker. Leg ze op het omgekeerde cupcakeblik met de gesuikerde kant naar boven. Laat ze 10 minuten rusten en bak ze vervolgens in een op 175 graden voorverwarmde oven in 13 minuten lichtbruin.

Als de bladerdeegschelpen zijn afgekoeld, smelt  dan de chocolade en smeer hiermee de binnenkant van schelp in. Laat de chocolade uitharden. Snijd de stoofpeertjes in blokjes. Klop de slagroom voor 3/4 stijf, klop de mascarpone met de overige suiker los. Meng de slagroom en de mascarpone en klop deze stijf. Meng 2/3 van de stoofpeertjes door het slagroommengsel. Verdeel het slagroommengsel over de schelpen, schenk er wat van de ingedikte saus over en ter decoratie de overige stoofpeertjes en eventueel nog wat gesmolten chocolade.

 

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
  1. Majeh zegt

    Hoi,
    Wat een leuk recept!
    kun je de schelpen ook invriezen? Of komt het dan niet lekker uit de vriezer? (Of kun je misschien ook het hele gebakje invriezen?)

    gr. Majeh

    1. Lekker Tafelen zegt

      De gebakken schelpen kun je prima invriezen Majeh. Het hele gebakje invriezen is geen aanrader omdat de stoofpeertjes bij ontdooien vochtig worden.

  2. Pauline Hermans zegt

    Nou, dat is een leuk idee joh ! Ik heb de stoofpeertjes net opstaan en ga dus straks nog effekes de keuken in om deze heerlijke gebakjes te maken. Ik maak al weken iedere vrijdag stoofpeertjes. Zo onvoorstelbaar lekker en gezellig ! Bedankt voor al jullie lekkere recepten en veel succes voor het nieuwe jaar.

    1. Samantha Roelofs zegt

      Stoofpeertjes zijn inderdaad altijd heerlijk, het bereiden is een feestje maar het opeten een nog groter feestje, zeker als je ze kunt opeten in z’on heerlijk gebakje. Ik hoop nog van je te horen of ze gesmaakt hebben.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More