Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Boterkoek, smullen zoals vroeger

Een boterkoek mag pas boterkoek heten als er echte roomboter in gebruikt is. Zelf haal ik de boter voor mijn koek het liefst rechtstreeks bij de boer.

0 1.077

Boterkoek – Boterkoek brengt mij altijd een beetje terug naar mijn jeugd. Logeren bij opa en oma en dan met opa op de fiets naar de bakker een zakje van die heerlijke blokken halen, die dan ‘s avond op een bordje bij de koffie werden geserveerd. Een heerlijk en een absoluut hoogtepunt van mijn logeerpartij.

Echt lekkere boter

Een boterkoek mag pas boterkoek heten als er echte roomboter in gebruikt is. In principe volstaat ieder pakje roomboter voor een lekkere boterkoek, maar zelf haal ik de boter voor mijn koek echter het liefst rechtstreeks bij de boer waar die nog op traditionele wijze wordt gekarnd. Deze boter is zoveel rijker van smaak en maakt en wat mij betreft, het verschil tussen een lekkere boterkoek en een heerlijke boterkoek. Je eet het tenslotte niet iedere dag, maar die keer dat je hem dan serveert moet het natuurlijk wel de allerlekkerste zijn.

Ik bak mijn boterkoek in een speciaal boterkoekblik, niet noodzakelijk maar wel heel handig. Door een draai te geven aan de zwengel in het blik is je koek in één keer los van de bodem, zonder dat hij breekt. Overigens kan een springvorm of brownie-bakblik ook prima. Vet deze dan wel lichtjes in en/of leg een stukje bakpapier op de bodem.


Boterkoek

Voor een vorm van 24 cm gebruik ik:

  • 240 gram boter
  • 260 gram bloem
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • snuf zout
  • scheutje koffiemelk

Eventueel kun je amandelen gebruiken voor de decoratie of wat citroenrasp door het deeg voor een frisse smaak.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de boter en de suiker tot een smeuïge massa. Doe er het ei en het zout bij en laat nog even draaien. Voeg als laatste de bloem toe. Zo ontstaat er een zacht deeg welke je over kunt scheppen in de bakvorm. Met behulp van een vochtige lepel kun je de bovenkant glad strijken.

Kwast de bovenkant van de ongebakken koek nu in met wat koffiemelk en trek dan met een vork een mooi raster in het deeg. Bak de boterkoek in 25 minuten af in de voorverwarmde oven. Laat de koek vervolgens 5 minuten rusten in het blik. Verplaats hem daarna op een rooster en laat hem hier verder afkoelen.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer