- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Cranberry strudel – verwennerij voor bij de koffie

Cranberry strudel – verwennerij voor bij de koffie – De cranberry komt oorspronkelijk uit Amerika echter het aanspoelen van een vat cranberrybessen op Terschelling in 1845 heeft er voor gezorgd dat zelfs nu nog cranberry’s op dit waddeneiland groeien. In de natte duinvalleien gedijt de plant uiteraard goed en de plaatselijke bevolking zal u ook graag verwennen met alle overheerlijke producten die gefabriceerd worden met de bessen van deze struik.

Ovaal, rood en friszuur

De cranberry (ook wel eens de veenbes genoemd), is een glimmende ovale vrucht met een prachtige dieprode kleur en een friszure smaak.

Ik gebruikte deze prachtige bes voor het maken van een heerlijke strudel. Heerlijk voor bij de koffie maar in combinatie met een bolletje vanille-ijs en/of een toef slagroom vormt hij ook als dessert een mooie afsluiting van uw diner.

Werken met filodeeg

Voor de strudel heb ik filodeeg gebruikt. Het werken met filodeeg vergt enige oefening. Het deeg is tamelijk kwetsbaar en scheurt of breekt gemakkelijk als het niet goed wordt behandeld. Het is belangrijk om ongebruikte vellen filodeeg onder een vochtige (thee)doek te leggen om uitdroging te voorkomen. Door uitdroging te voorkomen, voorkomt u vaak ook dat het filodeeg gaat scheuren.

Cranberry strudel

Gebak[1] (voor 6 strudels)

Verwarm u oven voor op 190 graden.

Neem een bakplaat en bekleed deze met een stukje bakpapier. Neem een pan en breng hierin de cranberry’s en het water zachtjes aan de kook. Zodra deze kookt een kleine 3 minuten laten doorkoken zonder deksel op de pan.

Schenk de cranberry’s op een fijne zeef en laat ze even uitlekken. Doe vervolgens de cranberry’s terug in de pan.

Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine stukjes. Voeg nu de peer, de rozijnen, de pistachenootjes, de suiker, de kaneel en de sinaasappelrasp bij de cranberries en verwarm het geheel nog even lichtjes, schep alles goed door elkaar zodat de smaken goed verdeeld zijn. Neem de pan van het vuur en zet apart. Begin met het voorbereiden van het filodeeg, houd hierbij bovenstaand advies over werken met filodeeg goed in de gaten.

[2]Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met de gesmolten boter leg hier het volgende vel bovenop en bestrijk opnieuw, herhaal dit 4 keer zo krijg je vier laagjes op elkaar. Schep vervolgens de cranberryvulling over de lengte, aan de onderkant van het filodeeg. Houd rekening met een ruimte van ongeveer 1 cm aan beide zijkanten. Sla de onderkant van het filodeeg strak over de vulling en vouw nu de zijkanten naar binnen en rol het verder op. Leg met de naad naar beneden op uw bakplaat. Smeer de bovenkant nog eens licht in met wat gesmolten boter.

Maak zo 6 strudels. Uiteraard kunt u ook meerdere kleinere maken, snijdt dan uw filodeeg in plakjes van 10×10 cm.

Bak ze af in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten. De strudels kunnen iets gaan lekken tijdens het bakken.

Als ze zijn afgekoeld bestrooid u ze met wat poedersuiker.

Tafel lekker!

Links in dit artikel
  1. Gebak: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/bakken/gebak/
  2. [Image]: http://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2014/11/cranberry-strudel-13.jpg