Eclair gevuld met Champagnecrème en frambozen – Oudjaaravond komt er weer aan en traditiegetrouw hoort daar zeker Champagne bij, dat kan natuurlijk ’s nachts om 0.00 uur in een flute toosten met vrienden en familie op een goed nieuwjaar, maar ik heb de Champagne deze keer voor bij de koffie gebruikt, en wel door het te verwerken in de vulling voor deze heerlijke eclair.
De eclair, de basis van dit heerlijke gebakje, word gemaakt van soezenbeslag. In het kookschool artikel “Deeg voor soezen en eclairs “, wordt stapsgewijs uitgelegd hoe u zelf verse eclairs kunt bakken.
De eclair word in de breedte opengesneden en gevuld met een heerlijk champagnecrème met daarover gegoten een frambozen coulis. Met de hieronder genoemde ingrediënten maakt u 6 feestelijke eclairs.
Frambozen; heerlijke recepten & nuttige tips
Er zijn meer dan genoeg reden om vaker frambozen te eten. Hier vind je die reden + de recepten om de frambozen ook echt te gaan gebruiken.
Eclair gevuld met Champagnecrème en frambozen
Champagnecrème;
- 150 ml champagne
- 75 gram suiker
- 3 eidooiers
- 1 ei
- 1 el maïzena
- 1 theelepel citroensap
- 2 blaadjes gelatine
- 150 ml slagroom
Frambozen coulis;
- 150 gram frambozen
- 75 gram geleisuiker
- 1 eetlepel sinaasappelsap
Decoratie;
- 100 gram chocolade, wit melk of puur
Champagnecrème
*Au-bain-marie is een manier om vloeibare stoffen langzaam te verhitten. Dit is een goede manier om er voor te zorgen dat sauzen met room of eidooiers niet gaan schiften. Bij de bereiding zet men een vuurvaste schaal op een pan met een laagje kokend water. De bodem van de bovenste pan mag het water niet raken.
Klop de slagroom stijf en plaats deze terug in de koelkast tot gebruik. Week de gelatine in koud water. Doe vervolgens de champagne, de suiker, de eidooiers, het ei, de maïzena en het citroensap in een vuurvaste schaal, en klop deze, met een mixer of garde, au-bain-marie* tot er een stevige, witte massa ontstaat. Schenk een kleine hoeveelheid van het warme champagne mengsel in een schaaltje, knijp de gelatine uit en voeg hierbij. Schep vervolgens dit mengsel terug door het champagnemengsel. Laat iets afkoelen en schep er dan voorzichtig de slagroom door, laat vervolgens lichtjes opstijven
Frambozencoulis
Pureer de frambozen. Breng de puree met de sinaasappelsap en de geleisuiker aan de kook en kook minimaal 4 minuten door en laat vervolgens afkoelen.
Frambozen vormen een heerlijke combinatie met champagne, helaas zijn er rond oud en nieuw geen verse frambozen te vinden, vandaar dat ik deze keer gekozen heb voor diepvries frambozen.
Opmaak van de eclair
Snijd de eclair doormidden en vul een spuitzak met de champagnecrème. Vul hiermee de eclair, druppel met gebruik van een theelepel de frambozencoulis over de champagnecrème. Smelt de chocolade au-bain-marie* en schenk wat van de gesmolten chocolade over de eclair.