Gebakjes maken van chocolade en pomelo – Waarom zou je gebakjes maken? Die kun je ook gewoon bij de bakker kopen! Nou…. eerlijk? Bij verreweg de meeste bakkers zie ik in de vitrine altijd het geijkte assortiment staan. Moorkoppen, slagroompunten, bananensoezen en vruchtenschelpen. Je herkent dat wel toch? En als je dan zo’n vruchtenschelp pakt zit er vaak ook nog onrijp fruit op en zo’n vieze geglazuurde kers die iedereen netjes naast het gebakje op het schoteltje legt of uit fatsoen toch maar naar binnen werkt.
Niet echt het symbool van tevreden gasten dus. Een gebakje zet je meestal neer om iemand een groot plezier te doen. Met een gebakje laat je zien dat je het leuk vind dat iemand bij je op de koffie komt.
Gebakjes maken met de seizoenen mee
Het leuke van zelf gebakjes maken is allereerst dat ze origineel zijn. Je buurvrouw die op de koffie komt heeft ze in ieder geval niet bij de plaatselijke bakker zien staan terwijl ze haar halfje volkoren ophaalde. In één oogopslag ziet ze dat je een gebakje exclusief voor haar gemaakt hebt. Een beter welkom is er bijna niet. Maar gebakjes maken hoef je natuurlijk niet alleen voor anderen te doen. Je kunt ook jezelf eens lekker verwennen. Door te kijken naar het seizoensfruit op de markt wordt je gebakje niet alleen exclusiever, maar ook lekkerder. Op Lekker Tafelen vind je dan ook diverse ideeën geïnspireerd op het seizoen.
Pomelo
Zelf heb ik echt plezier in gebakjes maken. Ik kan me laten leiden door de meest gekke combinaties. En zo is ook onderstaand gebakje ontstaan van chocolade en pomelo. Chocolade kan natuurlijk altijd, maar die pomelo vind je meestal alleen in de wintermaanden. Deze prachtige grote vruchten horen bij het citrusfruit en lijkt qua smaak op een grapefruit maar is net even zoeter. En dat maakt de pomelo tot een ideale vrucht voor dit gebakje. Het is echt fris winters gebakje dat zo lekker is dat je het zelf op eet in plaats van dat je het aan die buurvrouw geeft.
Gebakjes maken van chocolade en pomelo
Gebak voor 5 stuks of een taartje van 10 cm.
Voor het deeg
- 80 gram poedersuiker
- 125 gram bloem
- 75 gram koude boter
- 2 eidooiers
- merg van een half vanille stokje
- rasp van een halve pomelo
- vulling voor blind bakken
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe alle ingrediënten samen in een kom en maak er een kruimelig deeg van. Kneed met de hand nog even flink door tot er een bal ontstaat. Pak deze deegbal in in huishoudfolie en laat ongeveer een uur rusten in de koelkast. Rol vervolgens op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van ongeveer 5 mm. Steek er rondjes uit die net iets groter zijn dan uw vorm en druk ze stevig aan in de vormpjes.
Neem een stukje bakpapier, leg deze op het deeg en leg hier op uw blind bakvulling. Bak ze voor 15 minuten in de voorverwarmde oven. Neem ze uit de oven en laat met de blind bak vulling afkoelen.
De chocolade vulling
- 55 ml slagroom
- 20 gram mascarpone
- 125 ml volle melk
- rasp van 1/2 pomelo
- 200 gram pure chocolade
- 25 ml sap van de pomelo
- 1 ei
Doe de slagroom, de marcarpone, de rasp en de melk in een pan en verwarm zachtjes tot aan het kookpunt. Neem de pan van het vuur en roer er de chocolade, het sap van de pomelo en de eieren doorheen.
Zodra de deegvormpjes zijn afgekoeld verwijdert u de blind bakvulling en het bakpapier en schenkt u in de deegbodems de chocoladevulling en bakt ze vervolgens nogmaals 30 tot 40 minuten.
Snijd de pomelo in schijven en snijd het vruchtvlees los van de schil. Gooi de schil niet weg, in dit recept leest u hoe u hiervan een andere lekkernij kunt maken. Verwijder alle witte harde velletjes en haal met een scherp mesje het vliesje van het vruchtvlees. Snijd de schijven vervolgens in stukjes.
Strooi over de stukjes pomelo een flinke eetlepel suiker en karamelliseer de stukjes met een crème brulee brander. Indien u geen brander heeft kunt u ze ook 7 minuten in de oven plaatsen.
Leg op ieder afgekoeld gebakje de stukjes pomelo en decoreer verder af met slagroom en gesuikerde pomeloschil.