Gevulde soezen bakken – Een soesje is een klein en meestal rond gebakje, gemaakt van kookdeeg en gevuld met slagroom, custard, banketbakkersroom of ijs. Daar moet je natuurlijk even de keuken voor induiken maar wie de kunst eenmaal onder knie heeft zal het als een geweldig werkje ervaren. Ik wordt alleen al blij van het idee dat zo’n klein hoopje deeg als het ware ontploft. Binnenin ontstaat een mooie holle ruimte die je kunt vullen.
We zijn er al snel bang van. Maar zo moeilijk is het helemaal niet. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in je keukenkastje staan. Ik daag jullie dan ook graag uit ze eens na te maken. Onderaan het recept kun je mij vertellen of het gelukt is. Let me know!
Soezen zijn overigens al echte klassiekers. Men zegt dat Napoleon de soesjes ( profiteroles ) in de 18e eeuw bekendheid gaf in Italië waar ze vooral in Toscane en Piemonte werden bedekt met een laagje chocoladesaus.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Gevulde Soezen bakken
Dit heb je nodig:
- 100 ml melk
- 100 ml water
- 100 gram boter
- zout
- 100 gram bloem
- 4 eieren
- 250 ml slagroom
- suiker
- aardbeien of ander vers fruit
Ook nodig:
Een recept Zwitserse room. Let op, dit is room met banketbakkersroom.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ondertussen in een steelpan de melk, het water, zout en boter aan de kook. Neem, zodra de boter gesmolten is, de pan van het fornuis en voeg de gezeefde bloem in één keer toe. Meng goed en plaats de pan weer op het fornuis. Laat het enkele minuten zachtjes nagaren.
Neem de pan weer van het fornuis en roer de eieren één voor één door het mengsel. Roer tot een glanzend geheel ontstaat. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit hierop mooie soezen. Bak de soezen in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 25 a 30 minuten gaar. Laat ze daarna goed afkoelen.
Klop ondertussen de slagroom op. Knip de soezen open en vul ze met Zwiterse room en aardbeien.
Werk de soezen verder naar eigen keuze af met fruit dat je in huis hebt. Een takje verse munt of citroenmelisse er op en smullen maar.
Tafel lekker!