Heerlijk koffiebroodje, een krakeling met vers fruit – Heb je ze wel eens zien liggen bij de bakker? Van die heerlijk knapperige krakelingen met lekker vers fruit erop? Ze zijn moeilijk te weerstaan met hun vrolijke kleuren. Het is echt een lust voor het oog met dat verse fruit erop. Als er in het seizoen volop vers zomerfruit is is het superleuk om ze eens zelf te maken. In dit artikel vind je een recept om dat eens te doen. En daarna kun je je collega’s of je gasten een geweldig lekkere traktatie voorzetten.
Vers fruit van het seizoen
Je kunt de koffiebroodjes maken met elk soort vers fruit dat jij lekker vindt. Maar je gaat natuurlijk wel voor fruit dat in het seizoen is. Want dat is gewoon het lekkerst. En als je dan ook nog voor lokaal geteeld fruit gaat, maak je het recept helemaal duurzaam. Kies voor fruit dat verschillende kleuren heeft, dat geeft de koffiebroodjes een nog feestelijker uitstraling.
Koffiebroodje van getoerd, gerezen deeg
De koffiebroodjes of krakelingen zijn gemaakt van getoerd, gerezen deeg, beter bekend als croissantdeeg. Als je lekker een middagje therapeutisch wil bakken is het leuk om dit deeg zelf vers te maken. Het is even wat werk maar de smaak echt veel lekkerder. Ben je een makkelijke bakker of heb je even niet zoveel tijd dan kun je ook een blikje croissantdeeg nemen om de koffiebroodjes te maken, net zo makkelijk. Negeer dan wel de stippellijntjes die de fabrikant al in het deeg heeft geperst.
Een recept dat is opgebouwd uit meerdere recepten
Voor dit koffiebroodje met vers fruit heb je meer dan een recept nodig. Dat lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. De koffiebroodjes zijn makkelijk te maken. Zoals al aangegeven kun je het recept voor het deeg vervangen door croissantdeeg uit een blikje. Dat is gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt. De banketbakkersroom is heerlijk om even zelf te maken en als het gaat om fruit kun je eindeloos variëren. Ga vooral voor jouw eigen favo’s.
Getoerd, gerezen deeg ook wel bekend als croissantdeeg
Croissantdeeg zegt iedereen wat. We noemen dit ook getoerd, gerezen deeg. In feite (door de gist) een luchtige variant op het gangbare bladerdeeg.
Banketbakkersroom; een heerlijke basis voor veel recepten
Er zijn heel veel redenen te bedenken om zelf banketbakkersroom te maken, de belangrijkste is dat het echt heel erg lekker is.
Fruit
Wat zijn nu de seizoenen van vers fruit, en waar moet je op letten als je fruit koopt? Je vindt op deze pagina veel recepten & inspiratie
Koffiebroodje met banketbakkersroom en vers fruit
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1/2 recept getoerd gerezen deeg/croissantdeeg
- 1 recept banketbakkersroom
- Vers fruit naar keuze
- 3 eetlepels abrikozenjam (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Het koffiebroodje met vers fruit maak je zo:
Maak het getoerd gerezen deeg.
Maak voor het koffiebroodje ook eenmaal het recept van de banketbakkersroom en laat die afkoelen. Een gedeelte ervan wordt in de koffiebroodjes meegebakken en een gedeelte ervan wordt er na het bakken op gespoten.
Rol het deeg voor het koffiebroodje uit tot een lap van ongeveer 25 cm lang en 1 cm dik. Snijd hiervan stroken van 1,5 cm breed. Leg op ieder uiteinde van een strook je handen en rol het deeg in tegengestelde richting zodat je een wokkel effect krijgt. Leg de opgerolde strook in een krakeling vorm en druk licht aan zodat het deeg niet loslaat. Leg ze met voldoende tussen ruimte op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Doe in iedere holte een lepel banketbakkersroom, en laat de broodjes een half uur rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de broodjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
Als de koffiebroodjes zijn afgekoeld spuit je op de al gebakken banketbakkersroom nog een beetje verse banketbakkersroom, dit is voor de smaak, maar ook omdat de vruchten dan beter op de plek blijven liggen.
Nu kun je het koffiebroodje met fruit naar keuze beleggen. Je kunt er voor kiezen om het fruit te abricoteren. Neem hiervoor dan 3 eetlepels abrikozenjam die je verdunt met 2 eetlepels water. Kook dit even in. Strijk dan voorzichtig wat van de jam met een kwastje op het fruit. Het koffiebroodje zal hier mooi van gaan glanzen en de smaak zal zoeter zijn.
Tafel lekker !!