Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kruidige pruimen plaatkoek met 5 spices

Verse Hollandse pruimen laten zicht prima verwerken met een stevige kruiderij. Deze kruidige pruimen plaatkoek is dan ook gemaakt met 5 spices.

0 2.970

Kruidige pruimen plaatkoek – Hollandse Pruimen zijn erg lekker om te verwerken in gebak. Ze kunnen best veel hebben wat specerijen betreft dus besloot ik om een op een andere tour te gaan en gebruik te maken van 5 spices en sesamzaad.

5 spices of Chinees 5 kruidenpoeder

Dit is een kruiden mengeling wat veel gebruikt wordt in de Chinese keuken. Het bevat  kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel.  Het bevat de 5 smaken zoet, zout, zuur , bitter en umami.  Je kun deze kruiden in zowel zoete als hartige gerechten gebruiken. Ik vind het ook heerlijk in appeltaart samen met nog wat extra kaneel.


Kruidige pruimen plaatkoek

Ik heb gebruik gemaakt van een bakvorm van 25×25 cm, geen probleem als je deze niet hebt een grotere vorm kan ook. Kleiner zou ik niet doen dan wordt het gebak te hoog en niet goed gaar.

Voor de bodem heb je nodig:

  • 275 bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ½ theelepel backing soda
  • 100 gram suiker
  • 2 eieren
  • 100 gram olie
  • 250 gram yoghurt
  • 2 theelepels 5 spices
  • ½ theelepel zout

Voor de vulling en kruimellaag heb je nodig:

  • 100 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 100 gram havermoutvlokken
  • 75 gram boter
  • 1 theelepel 5 spices
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • snufje zout
  • 750 gram verse pruimen

 

Smeer je bakvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Meng de bloem, bakpoeders, suiker en zout door elkaar in een kom. Doe in een andere kom de eieren, olie en de yoghurt en roer dit door elkaar. Doe het bloemmengsel erbij en roer met een houten lepel tot een samen hangende massa. Verdeel het beslag over de bodem van de vorm. Snij de pruimen doormidden of in 4, en verwijder de pitten. Verdeel de pruimen over het beslag.

Meng alle ingrediënten voor de kruimellaag door elkaar tot een kruimeldeeg en strooi dit over de pruimen. Bak de kruidige pruimen plaatkoek in ongeveer 50 minuten in een oven van 160 graden tot deze gaar is en mooi bruin van kleur.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer