Kruidige pruimen plaatkoek – Hollandse Pruimen zijn erg lekker om te verwerken in gebak. Ze kunnen best veel hebben als het om specerijen gaat, dus gaan we eens op een andere tour door 5 spices en sesamzaad te gebruiken.
Verse Hollandse pruimen
In het pruimenseizoen zie je ze overal. Vanaf eind juli tot ergens in september kun je die Hollandse pruimen bij de groenteman kopen, maar je kunt ook een stukje touren door eigen land en stoppen bij de teler zelf. Die teler is vaak razend enthousiast en vertelt je graag meer over dit Hollandse fruit. Hij vertelt je over de rassen en over de smaken, en als jij dan vertelt dat je deze kruidige pruimen plaatkoek gaat maken wordt hij alleen maar enthousiaster. Ruim een uurtje nadat je thuis komt, kun je genieten van een kop koffie of thee met zelfgemaakte plaatkoek.
5 spices of Chinees 5 kruidenpoeder
Dit is een kruiden mengeling wat veel gebruikt wordt in de Chinese keuken. Er zit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel in. En je kunt er de 5 smaken zoet, zout, zuur, bitter en umami in terugvinden. Je kunt de kruidenmelange in zowel zoete als hartige gerechten gebruiken. Probeer het ook eens in appeltaart, samen met nog wat extra kaneel.
Voor dit recept gebruiken we een bakvorm van 25 bij 25 cm. Het is geen probleem als je die niet hebt, een grotere vorm kan ook. Kleiner is niet verstandig want dan wordt het gebak te hoog en niet goed gaar.
Pruimentijd; vier het seizoen uitbundig!
Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.
Kruidige pruimen plaatkoek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram verse pruimen
- 275 gram bloem + 100 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- ½ theelepel backing soda
- 100 gram suiker + 100 gram suiker
- 2 eieren
- 100 gram olie
- 250 gram yoghurt
- 2 theelepels 5 spices + 1 theelepel 5 spices
- 1/2 theelepel zout + een snufje zout
- 100 gram havermoutvlokken
- 75 gram boter
- 1 eetlepel sesamzaadjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de kruidige pruimen plaatkoek:
Smeer een bakvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Meng 275 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder, de backing soda, 2 theelepels 5 spices, 100 gram suiker en een halve theelepel zout door elkaar in een kom. Doe in een andere kom 2 eieren, 100 gram olie en 250 gram yoghurt en roer dit door elkaar. Doe het bloemmengsel erbij en roer met een houten lepel tot een samen hangende massa. Verdeel het beslag over de bodem van de vorm. Snij de pruimen doormidden of in 4, en verwijder de pitten. Verdeel de pruimen over het beslag.
Meng 100 gram suiker, 100 gram bloem, 100 gram havermoutvlokken, 75 gram boter, 1 theelepel 5 spices, 1 theelepel sesamzaadjes en een snufje zout door elkaar tot een kruimeldeeg en strooi dit over de pruimen. Bak de kruidige pruimen plaatkoek in ongeveer 50 minuten in een oven van 160 graden tot deze gaar is en mooi bruin van kleur.
Tafel lekker !!
Op bovenstaande opmerking zie ik nog geen reactie. Ik neem aan dat deze ingrediënten bij het meel mengsel gaan.
Ik zou ook graag de maat van de bakvorm willen weten ter indicatie.
De maat van de bakvorm staat in de beschrijving Helene. Er miste inderdaad een paar ingrediënten in de werkwijze, we hebben dit direct aangepast. Bedankt voor het melden.
Hoi, ik mis de baking soda en twee theelepels 5spices in de beschrijving. Waar horen die ingrediënten door?