Kruidige pruimen plaatkoek – Hollandse Pruimen zijn erg lekker om te verwerken in gebak. Ze kunnen best veel hebben wat specerijen betreft dus besloot ik om een op een andere tour te gaan en gebruik te maken van 5 spices en sesamzaad.
5 spices of Chinees 5 kruidenpoeder
Dit is een kruiden mengeling wat veel gebruikt wordt in de Chinese keuken. Het bevat kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Het bevat de 5 smaken zoet, zout, zuur , bitter en umami. Je kun deze kruiden in zowel zoete als hartige gerechten gebruiken. Ik vind het ook heerlijk in appeltaart samen met nog wat extra kaneel.
Ik heb gebruik gemaakt van een bakvorm van 25×25 cm, geen probleem als je deze niet hebt een grotere vorm kan ook. Kleiner zou ik niet doen dan wordt het gebak te hoog en niet goed gaar.
Kruidige pruimen plaatkoek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram verse pruimen
- 275 gram bloem + 100 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- ½ theelepel backing soda
- 100 gram suiker + 100 gram suiker
- 2 eieren
- 100 gram olie
- 250 gram yoghurt
- 2 theelepels 5 spices + 1 theelepel 5 spices
- 1/2 theelepel zout + een snufje zout
- 100 gram havermoutvlokken
- 75 gram boter
- 1 eetlepel sesamzaadjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de kruidige pruimen plaatkoek:
Smeer je bakvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Meng 275 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder, 100 gram suiker en een halve theelepel zout door elkaar in een kom. Doe in een andere kom 2 eieren, 100 gram olie en 250 gram yoghurt en roer dit door elkaar. Doe het bloemmengsel erbij en roer met een houten lepel tot een samen hangende massa. Verdeel het beslag over de bodem van de vorm. Snij de pruimen doormidden of in 4, en verwijder de pitten. Verdeel de pruimen over het beslag.
Meng 100 gram suiker, 100 gram bloem, 100 gram havermoutvlokken, 75 gram boter, 1 theelepel 5 spices, 1 theelepel sesamzaadjes en een snufje zout door elkaar tot een kruimeldeeg en strooi dit over de pruimen. Bak de kruidige pruimen plaatkoek in ongeveer 50 minuten in een oven van 160 graden tot deze gaar is en mooi bruin van kleur.
Tafel lekker !!