Kruisbessen plaatgebak – Kruisbessen kom je in Nederland nog maar sporadisch tegen. In België, vooral in Vlaanderen, zie je ze veel vaker. De struik waaraan deze bes groeit heeft gemene stekels en daarom wordt hij in België ook wel stekelbes genoemd. Even met de kinderen deze bessen plukken in de zomer blijft een risico, want de stekels kunnen gemeen prikken, maar als je daarna dit plaatgebak maakt, zullen de pijntjes snel vergeten zijn.
Bessen; vers fruit met de mooiste kleuren
Zoete blauwe bessen, maar ook zure rode, witte of kruisbessen. Genoeg inspiratie om de lekkerste gerechten te maken met dit fruit.
Kruisbessen plaatgebak
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram zelfrijzende bloem
- 1 kg rode kruis-/stekelbessen
- 150 ml slaolie
- 250 gram marsepein
- 5 eieren
- 250 gram kristalsuiker
- 2 eetlepels vanillesuiker
- ½ zakje bakpoeder
- 100 gram amandelen geschaafd
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kruisbessen plaatgebak:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Was de bessen en verwijder blaadjes. Snijd de marsepein in heel fijne stukjes of rasp deze met een rasp. Meng de marsepein, eieren, olie, vanillesuiker en kristalsuiker door elkaar met een keukenmachine, zodat je een gladde massa verkrijgt. Zeef de bloem en het bakpoeder en meng met het marsepeinmengsel
Smeer je bakblik van ongeveer 30 op 30 cm in met boter en bestuif het met beetje bloem om het aanbakken tegen te gaan. Natuurlijk kan je ook een grote springvorm gebruiken.
Verdeel het marsepeindeeg over de vorm en steek de bessen in mooie rijen over het deeg.
Strooi de amandelschilfers over de taart en strooi nog een beetje kristalsuiker erover.
Bak het kruisbessen plaatgebak 55 tot 60 minuten naargelang de vorm die je gebruikt, controleer regelmatig de gaarheid van de taart.
Nadat het plaatgebak afgekoeld is deze nog even bestuiven met poedersuiker.
Tafel lekker !!