Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kruisbessen plaatgebak; Prikkelend lekker

Kruisbessen plaatgebak – Kruisbessen kom je in Nederland nog maar sporadisch tegen. In België, vooral in Vlaanderen, zie je ze veel vaker. De struik waaraan deze bes groeit heeft gemene stekels en daarom wordt hij in België ook wel stekelbes genoemd. Even met de kinderen deze bessen plukken in de zomer blijft een risico, want de stekels kunnen gemeen prikken, maar als je daarna dit plaatgebak maakt, zullen de pijntjes snel vergeten zijn.

Kruisbessen plaatgebak

kruisbessen plaatgebakGebak

  • 400 gr zelfrijzende bloem
  • 1 kg rode kruis-/stekelbessen
  • 150 ml slaolie
  • 250 gr marsepein
  • 5 eieren
  • 250 gr kristal suiker
  • 2 eetlepels vanillesuiker
  • ½ zakje bakpoeder
  • 100 gr amandelen geschaafd

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Was de bessen en verwijder blaadjes. Snijd de marsepein in heel fijne stukjes of rasp deze met een rasp. Meng de marsepein, eieren, olie, vanillesuiker en kristal suiker door elkaar met een keukenmachine, zodat je een gladde massa verkrijgt. Zeef de bloem en het bakpoeder en meng met het marsepeinmengsel

Smeer je bakblik van ongeveer 30 op 30 cm in met boter en bestuif het met beetje bloem om het aanbakken tegen te gaan. Natuurlijk kan je ook een grote springvorm gebruiken.
Verdeel het marsepeindeeg over de vorm en steek de bessen in mooie rijen over het deeg.
Strooi de amandelschilfers over de taart en strooi nog een beetje kristalsuiker erover.
Bak de taart ongeveer een 55 tot 60 minuten alnaargelang de vorm die je gebruikt, controleer regelmatig de gaarheid van de taart.
Nadat de taart afgekoeld is deze nog even bestuiven met poedersuiker.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.