Mandarijnengebak – De mandarijn doet mij altijd denken aan Sinterklaas, waarschijnlijk omdat ze rond deze tijd weer in de winkels verschijnen maar natuurlijk ook omdat de mandarijn toch wel de gezonde traktatie is die de pieten naast de pepernoten aan de kinderen uitdelen. De oorsprong van de mandarijn ligt in China waar ze volop groeien aan de mandarijnenbomen maar de mandarijn die uw tegenwoordig bij uw groenteman aantreft komt veelal uit Spanje of Marokko. Door zijn vaak zoete smaak is de mandarijn een geliefde fruitsoort bij kinderen, en anders dan zijn grote broer de sinaasappel zit de mandarijn losser in zijn schil en maakt hem hierdoor makkelijker te pellen, voor kinderen maakt hem dit natuurlijk nog aantrekkelijker.
Met de mandarijn kunt u veel variëren, uiteraard is hij zo als snack al heerlijk te eten maar ook in een frisse salade is hij helemaal op zijn plaats. Ik ga hem deze keer verwerken in een lekker gebakje en combineer hem met andere smaken die mij aan sinterklaas doen denken. Op deze manier creëert u een heerlijk gebakje voor op pakjesavond.
Voor het maken van mandarijnengebak begint u met het maken van een deegbodem, hierin verwerk ik speculaaskruiden wat dat sinterklaas gevoel weer een beetje versterkt. Speculaaskruiden kunt u kant en klaar kopen in de supermarkt maar is ook heel goed thuis te maken, waarschijnlijk heeft u de meeste kruiden die hierin zijn verwerkt al op uw kruidenrekje staan.
Zelf speculaaskruiden maken
- 30 gram gemalen kaneel
- 10 gram gemalen kruidnagels
- 10 gram gemalen nootmuskaat
- 5 gram gemalen witte peper
- 5 gram gemalen anijszaad
- 5 gram gemalen korianderzaad
Meng alle ingrediënten door elkaar, doe in een schoon kruidenpotje en voorlopig heeft u uw eigen voorraad speculaaskruiden in de kast staan.
Mandarijn; niet alleen lekker als tussendoortje
Ze staan erom bekend dat ze zo lekker uit het vuistje te eten zijn, maar met mandarijn kan nog verrassend veel meer.
Mandarijnengebak
De deegbodem
- 150 gram bloem
- 100 gram zachte boter
- 50 gram bruine basterd suiker
- 1/2 ei
- 2 theelepels speculaaskruiden
Extra nodig: 6 serveerringen met een doorsnee van 10 cm
Vet de serveerringen licht in met olie.
Meng de boter en de suiker tot een luchtig geheel. Voeg het ei toe en meng alles goed door elkaar. Als laatste voegt u de bloem en de kruiden toe en kneed het geheel tot één deegbal. Laat deze deegbal een uurtje in de koelkast rusten.
Verwarm uw oven voor op 170 graden.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Steek met de serveerringen ringen uit, laat het deeg in de serveerring, ook tijdens het bakken. Bekleed een bakplaat met een stukje bakpapier en plaats hier de serveerringen op. Leg het overgebleven deeg ook op de bakplaat en bak deze ook mee, deze kunt u later verkruimelen en als decoratie gebruiken.
Bak de bodems af in ongeveer 12 minuten. Neem uit de oven en laat volledig afkoelen.
Mandarijnmousse
- 5 mandarijnen
- 2 eieren
- 150 gram suiker
- 1 limoen
- 4 blaadjes gelatine
- 250 ml slagroom
Week de gelatine in een kommetje met koud water.
Rasp de schil van 1 mandarijn en de limoen, pel de mandarijn af en bewaar de partjes voor decoratie later. Pel de volgende 2 mandarijnen en snijdt de partjes in kleine stukjes. De laatste 2 mandarijnen perst u uit en gebruikt hiervan 50 ml sap.
Splits de eieren en klop de eidooiers met 120 gram van de suiker luchtig. Pers de limoen uit boven een pan en voeg hierbij het mandarijnsap, breng dit aan de kook. Zodra het kookt schenkt u het over het eidooiersmengsel en klopt het flink door. Schenk het weer terug in de pan en zet het vuur laag, voeg de stukjes mandarijn en de rasp van de limoen en mandarijn toe. Laat het geheel even inkoken totdat het is ingedikt. Smelt ondertussen de gelatine met aanhangend vocht in een pannetje. Neem de pan met mandarijnenmengsel van het vuur en voeg hierbij de gesmolten gelatine. Roer flink door en laat afkoelen.
Klop de slagroom stijf en spatel dit door het mandarijnmengsel. Klop vervolgens de eiwitten met 30 gram suiker stijf en spatel dit ook door het mandarijnmengsel.
Laat dit een uurtje staan, zodat het iets opstijft maar nog wel wat vloeibaar is. Schenk dit vervolgens is de serveerringen tot net niet aan de rand en plaatst voor een half uurtje in de vriezer.
Chocolade ganache
- 100 gram chocolade
- 100 gram slagroom
- 10 gram boter
Hak de chocolade fijn en doe in een schaaltje, breng de slagroom tot het kookpunt en schenk dan over de chocolade en voeg de boter hierbij. Laat 5 minuutjes staan en roer het geheel dan goed door elkaar. Uw ganache is klaar, u kunt hem nu over de mandarijn mousse schenken en op laten stijven in de koelkast of eventueel de vriezer.
Verwijder nu de serveerringen door uw hand om de serveerring te plaatsen, door de warmte van uw hand zal het gebakje er moeiteloos uitglijden.
Decoreer het mandarijnengebak met een toefje slagroom, mandarijnpartjes en speculaaskruimels.
Sorry, we hebben ergens blijkbaar een reactie gemist, maar voor beiden we hebben het over 2 gram en dat is de standaard waar altijd vanuit gegaan wordt.
Dat was mijn vraag ook! Hoeveel weegt het gelatineblaadje? 1 of 2 gram? Maakt nog al wat verschil namelijk! Bij voorbaat dank.
De blaadjes gelatine die je gebruikt, zijn er dat van 1 of 2 g? Maakt nl veel verschil uit bij het bereiden van de mousse. Verder leuk receptje.
Mijn vraag ook! Het maakt idd nogal wat verschil, 1 of 2 gram per blaadje gelatine!!
Wat een leuk recept, ik kwam het toevallig weer tegen. Heb je een tip of je het ook in een springvorm kan maken en welke maat dan?
Ik hoor graag van je.