Oliebollen bakken – Met een fruitige vulling. Nostalgie natuurlijk. Oliebollen. Of niet? Want jaarlijks komen de oliebollen op tafel in Nederland. Natuurlijk is iedereen dol op zo’n bolletje, al is het alleen maar om de sfeer die ze meebrengen. De Oudhollandse gebakkraam verschijnt weer in de winkelcentra, bakkers en verenigingen staan extra vroeg op voor het bakken van de zo geliefde oliebol. Maar wat is de trend? Helaas is ook de oliebol slachtoffer van marketing. Er wordt redelijk goed verdiend aan oliebollen. Dat is op zich niet erg, maar niet voor niets kwam het Algemeen Dagblad jaarlijks met de oliebollentest. De kwaliteit is het hekelpunt. Sponzen, te vet, slecht gevuld, het komt allemaal voor.
Voor ons natuurlijk reden om het thuisbakken weer eens te stimuleren. Aaah nee, dat doe jij toch niet. Je hele huis ruikt er naar! Maar wat is het probleem? Als je stooft of een kippetje grilt ben je daar juist voor in. Natuurlijk doe je iets aan die lucht in huis, maar in de praktijk valt het reuze mee. De geur hoort bij de jaarwisseling. Gebruik goede en schone olie, en je zult zien, thuis oliebollen bakken is een feest!
De echte oliebol is eigenlijk gewoon gefrituurd beslag. Met twee lepels of een ijstang laat je dat beslag in de hete olie glijden. Het gefrituurde bolletje noem je een oliebol. Naar wens kun je daar zelf ingrediënten aan toevoegen. Hieronder vind je het basisrecept met een door ons aangeraden fruitige vulling.
De negatieve klank: olie
Langzamerhand is iedereen allemaal superslank, zou je denken. Als je het over vet hebt, begint iedereen te huiveren. Naar ons idee zijn het niet de vetten maar de suikers die zorgen voor de nodige problemen. Wel is een goede olie van belang. Wist je dat oliebollen vroeger in raapolie of in reuzel gebakken werden? Wat ons betreft, hapt heel Nederland ook dit jaar in een heerlijke OLIEbol!
Perfecte oliebollen bakken? Dit zijn de trucs:
TEMPERATUUR is het belangrijkst. Niet alleen van de olie, maar ook de temperatuur van het beslag. Te koud of te warm beslag, het beïnvloedt het eindresultaat enorm! Gebruik warme melk om het beslag te maken. Hanteer het liefst een temperatuur van 30 graden.
LUCHT ja, oliebollen horen luchtig te zijn, maar een bite blijft wel van belang. Waar veel recepten een uur rijzen aanbevelen, is het zo dat een half uur echt voldoende is. Die stelregel kun je echter alleen hanteren als het beslag een temperatuur heeft van ca. 30 graden. Dat is dus warmer dan de kamertemperatuur.
Oliebollen bakken, met een fruitige vulling
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 ml warme melk
- 500 gram bloem
- 1 ei
- 1 zakje gedroogde gist
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- goede frituurolie (geen frituurvet!!!)
- poedersuiker
- 2 goudreinetten, geschild en in blokjes
- 100 gram rozijnen (dag van tevoren even in de rum of een lekkere likeur laten wellen)
- 50 gram krenten
- 50 gram sukadestukjes
- een halve citroen
Bereidingswijze van dit recept
Oliebollen bakken doe je zo:
Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Maak een beslag van de bloem, suiker, gist, kaneel en zout. Maak een kuiltje in de bloem en doe hier het ei in dat je eerst even los klopt. Voeg dan de warme melk toe en roer ondertussen goed. Ga door tot je een mooi glad beslag hebt.
Voor gevulde bollen pers je een halve citroen uit boven de appelblokjes. Meng de appelblokjes met de rozijnen, krenten, sukade en een snufje bloem. Roer de vulling door het beslag. Controleer de temperatuur van het beslag. Dat moet tegen de 30 graden zijn.
Doe het beslag in een ruime schaal of emmer (het verdubbeld door het rijzen) en dek goed af. Laat het geheel rijzen op een absoluut tochtvrije plek tot het beslag bijna verdubbeld is ongeveer een half uur.
Verhit de frituurolie in een frituurpan (een gewone pan kan ook maar gebruik dan wel een thermometer. Het is belangrijk dat de olie op een constante temperatuur van 180 graden blijft). Schep nu bollen van het beslag in de olie (gebruik een ijstang). Na ruim 2 minuten de bollen keren. In ca. 5 minuten zijn de bollen mooi bruin en gaar. Leg wat keukenpapier in een vergiet. Schep de bollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken in het vergiet.
Serveer ze op een schaal bestrooid met poedersuiker. Let op, doe de poedersuiker niet op de hete bollen, dat is geen gezicht. Eventjes wachten tot ze wat afgekoeld zijn dus. En ja, dat is best moeilijk.
Ga jij dit jaar zelf oliebollen bakken?
Tafel lekker !!