• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, maart 22, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Gebak

Oliebollen bakken, met een fruitige vulling

Het Oer-Hollandse recept voor heerlijke oliebollen met o.a. stukjes appel

door Redactie
in Gebak
0
0
oliebollen bakken

Oliebollen bakken, met een fruitige vulling. Nostalgie natuurlijk. Oliebollen. Of niet? Want jaarlijks komen de oliebollen op tafel in Nederland. Natuurlijk zijn we allemaal dol op zo’n bolletje, al is het alleen maar om de sfeer die ze meebrengen. De Oudhollandse gebakkraam verschijnt weer in de winkelcentra, bakkers en verenigingen staan extra vroeg op voor het bakken van de zo geliefde oliebol. Maar wat is de trend? Helaas is ook de oliebol slachtoffer van marketing. Er wordt redelijk goed verdiend aan oliebollen. Dat is op zich niet erg, maar niet voor niets kwam het Algemeen Dagblad jaarlijks met de oliebollentest. De kwaliteit is het hekelpunt. Sponzen, te vet, slecht gevuld, het komt allemaal voor.

Voor ons natuurlijk reden om het thuisbakken weer eens te stimuleren. Aaah nee, dat doe jij toch niet. Je hele huis ruikt er naar! Maar wat is het probleem? Als we stoven of een kippetje grillen zijn we daar juist voor in. Natuurlijk doe je iets aan die lucht in huis, maar in de praktijk valt het reuze mee. De geur hoort bij de jaarwisseling. Gebruik goede en schone olie, en je zult zien, thuis oliebollen bakken is een feest!

De echte oliebol is eigenlijk gewoon gefrituurd beslag. Met twee lepels of een ijstang laat je dat beslag in de hete olie glijden. Het gefrituurde bolletje noemen we een oliebol. Naar wens kun je daar zelf ingrediënten aan toevoegen. Hieronder vind je het basisrecept met een door ons aangeraden fruitige vulling.

De negatieve klank: Olie

Langzamerhand zijn we allemaal superslank zou je denken. Als je het over vet hebt, begint iedereen te huiveren. Naar ons idee zijn het niet de vetten maar de suikers die zorgen voor de nodige problemen. Wel vinden we een goede olie van belang. Wist je dat oliebollen vroeger in raapolie of in reuzel gebakken werden? Wat ons betreft, hapt heel Nederland ook dit jaar in een heerlijke OLIEbol!

Perfecte oliebollen bakken? Dit zijn de trucs.

TEMPERATUUR is het belangrijkst. Niet alleen van de olie, maar ook de temperatuur van het beslag. Te koud of te warm beslag, het beïnvloedt het eindresultaat enorm! Gebruik warme melk om het beslag te maken. Hanteer het liefst een temperatuur van 30 graden.

LUCHT ja, oliebollen horen luchtig te zijn, maar een bite blijft wel van belang. Waar veel recepten een uur rijzen aanbevelen, zeggen wij dat een half uur echt voldoende is. Deze stelregel kun je echter alleen hanteren als het beslag een temperatuur heeft van ca. 30 graden. Dat is dus warmer dan de kamertemperatuur.

Oliebollen bakken, met een fruitige vulling

Porties: ca. 20 stuks
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 milliliter warme melk
  • 500 gram bloem
  • 1 ei
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • goede frituurolie (geen frituurvet!!!)
  • poedersuiker
  • 2 goudreinetten, geschild en in blokjes
  • 100 gram rozijnen (dag van tevoren even in de rum of een lekkere likeur laten wellen)
  • 50 gram krenten
  • 50 gram sukadestukjes
  • een halve citroen

Bereidingswijze van dit recept

Oliebollen bakken doe je zo:

Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Maak een beslag van de bloem, suiker, gist, kaneel en zout. Maak een kuiltje in de bloem en doe hier het ei in dat je eerst even los klopt. Voeg dan de warme melk toe en roer ondertussen goed. Ga door tot je een mooi glad beslag hebt.
Voor gevulde bollen pers je een halve citroen uit boven de appelblokjes. Meng de appelblokjes met de rozijnen, krenten, sukade en een snufje bloem. Roer de vulling door het beslag. Controleer de temperatuur van het beslag. Deze moet tegen de 30 graden zijn.

Doe het beslag in een ruime schaal of emmer (het verdubbeld door het rijzen) en dek goed af. Laat het geheel rijzen op een absoluut tochtvrije plek tot het beslag bijna verdubbeld is. ca. een half uur.

Verhit de frituurolie in een frituurpan (een gewone pan kan ook maar gebruik dan wel een thermometer. Het is belangrijk dat de olie op een constante temperatuur van 180 graden blijft). Schep nu bollen van het beslag in de olie (gebruik een ijstang). Na ruim 2 minuten de bollen keren. In ca. 5 minuten zijn de bollen mooi bruin en gaar. Leg wat keukenpapier in een vergiet. Schep de bollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken in het vergiet. Serveer ze op een schaal bestrooid met poedersuiker. Let op, doe de poedersuiker niet op de hete bollen, dat is geen gezicht. Eventjes wachten tot ze wat afgekoeld zijn dus. Ja, we weten het, dat is best moeilijk.

Ga jij dit jaar zelf oliebollen bakken?

Tafel lekker !!

Tags: FruitJaarwisseling
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Appelflappen
Gebak

Appelflappen; echte zelfgemaakte appelflappen

Plaatcake met citrus
Gebak

Plaatcake met citrus en een heerlijke topping

Meringue rol met pecannoten
Gebak

Meringue rol met pecannoten | Slechts 5 ingrediënten!

puddingbroodjes
Gebak

Puddingbroodjes; De enige echte en ook de allerlekkerste

perenbollen
Gebak

Perenbollen, Vers gebakje van fruit en bladerdeeg

Appelbollen
Gebak

Appelbollen; ouderwets lekker bij de koffie of als dessert

Pompoencakejes met marsepeinen pompoentjes
Gebak

Pompoencakejes met marsepeinen pompoentjes

appelroosjes
Gebak

Appelroosjes; Indrukwekkend bij de koffie (met foto instructies)

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.

Check het recept of lees de info
salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel

Rode kool met appel; een fantastische combi

Recept in de picture

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Toe aan een dagje zonder vlees of een makkelijke maaltijd? Dan is deze gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten een perfecte keuze.

Check het recept of lees de info
Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Gerard van der Leeuw op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Redactie op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • lea devriese op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen