Open appelflap – Wie houdt er niet van een verse warme appelflap? De knapperige buitenkant van het bladerdeeg en de zachte zoete appelvulling maken dit klassieke gebak favoriet bij velen.
Maar wat als je die appelflap eens net een beetje anders maakt en er een open appelflap van maakt? In plaats van het bladerdeeg dicht te vouwen vouw je alleen de randen om. En in plaats van kleine stukjes appel, gebruik je een halve appel die in het midden ligt. Het ziet er niet alleen leuk uit maar zorgt ook voor een mooi contrast tussen de goudbruine knapperige rand en de sappige glanzende appel in het midden.
De appelflap 2.0
De open appelflap is een lust voor het oog, het is alsof je naar een minitaartje kijkt waar de appel het middelpunt is. Als je die appel voor het bakken eerst mooi insnijdt, ziet het er extra feestelijk uit en wordt hij mooi gelijkmatig gaar. Na het bakken bestrijk je die halve appel met een beetje warme abrikozenjam voor een mooie glans en voor een extra lekkere smaak.
De open appelflap is ideaal als je indruk wil maken op je gasten zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan. Het lijkt namelijk een stuk ingewikkelder dan het in werkelijkheid is!
Makkelijk, mooi en erg lekker
Je vraagt je misschien af of de open appelflap moeilijker te maken is dan de traditionele variant. Het antwoord is nee, helemaal niet. Het enige waar je even op moet letten is dat het plakje bladerdeeg goed koud is, om het makkelijker te kunnen vouwen. En in plaats van stukjes appel, gebruik je een halve appel die je insnijdt.
Gebruik een lekkere jonagold of elstar
Voor de open appelflap heb je een friszuur, maar ook stevig appeltje nodig wat niet uit elkaar valt tijdens het bakken. De jonagold is perfect. Heb je die niet? Dan is een elstar een goede tweede. Die appels zijn heerlijk friszuur van smaak en laten niet veel vocht los tijdens het bakken. Dit is noodzakelijk om de bodem lekker krokant te kunnen bakken.
Appelgebak; ontdek deze heerlijke recepten
Soms lekker luxe, maar meestal erg eenvoudig. In welke vorm dan ook, van huisgemaakt appelgebak smult iedereen.
Open appelflap
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 plakjes roomboterbladerdeeg
- 3 jonagold appels
- een beetje grove suiker
- 1 flinke eetlepel abrikozenjam
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een open appelflap:
Haal de velletjes van de koude plakjes bladerdeeg en leg de plakjes bladerdeeg met een kleine afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
Snijd de plakjes met een scherp mesje in, zie foto. Leg nu de losgesneden rand over het plakje heen op de hoek ertegenover. Doe met de andere rand hetzelfde. Bestrooi de randen met een beetje suiker.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Schil nu de appels en snijd ze doormidden. Haal het klokhuis eruit. Snijd inkepingen in de halve appels. Let op dat je de appel niet in plakjes snijdt!
Leg de appels in het midden van de bladerdeegbakjes.
Bak de open appelflappen in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Haal ze niet te vroeg uit de oven. Het bladerdeeg moet goed gaar en knapperig zijn.
Verwarm de jam met een eetlepel water en bestrijk de appels ermee voor een lekkere smaak en een mooie glans.
Tafel lekker !!