Pistache, kardemom en honing samen in één gebakje – Ik koos voor deze combinatie toen ik op de markt voor mijn favoriete notenkraam stond. De geur die zich daar verspreidt, ik vind het heerlijk en het komt meer dan eens voor dat ik op deze plek mijn inspiratie krijg.
Deze keer koos ik voor de mooi groen kleurende pistachenoot, een heel veelzijdig nootje, zeer verfijnd van smaak en geschikt voor vele combinaties. Een bijkomend voordeel is dat uit diverse onderzoeken is gebleken dat dit groenige nootje heel goed is voor je gezondheid, de pistachenoot zou onder andere een gunstige werking hebben op het cholesterol in het bloed.
De combinatie met kardemom was snel gemaakt, alleen al de geur van dit zaad doet mij direct aan gebak of koek denken, de heerlijke kruidige, warme en licht pikante smaak past perfect bij de pistachenoot. Als zoetmaker koos ik voor oranjebloesemhoning, deze honing komt van de bloesem van de sinaasappelboom en de frisse, zoete, fruitige smaak maakt van het geheel een heerlijke combinatie waarbij zoet en hartig elkaar op een verrassende wijze tegenkomen.
Pistache, kardemom en honing samen in één gebakje
Deeg;
- 70 gram zachte roomboter
- 70 gram poedersuiker
- 50 gram ongezouten gemalen pistachenoten
- een snuf zout
- 1/2 ei
- 125 gram bloem
Vulling;
- 100 gr oranjebloesemhoning
- 250 ml slagroom
- de zaden van 10 kardemompeulen (of eventueel 1,5 theelepel kardemompoeder)
Crumble;
- 50 gram grof gehakte pistachenoten
- 40 gram fijne kristalsuiker
- 40 gram bloem
- 30 gram koude roomboter in kleine blokjes
Extra;
- 8 tartelette vormpjes met losse bodem of een vlaaivorm met losse bodem met een doorsnee van 20 cm
- Bakpapier
- Blindbakvulling
- Vijzel
Bereiding van het deeg;
Maak het deeg het liefst een dag van te voren.
Meng de boter en de poedersuiker met een houten spatel tot het een smeuïge massa wordt. Voeg vervolgens de gemalen pistachenoten, het zout en het ei toe. Meng dit tot een egaal geheel en doe dan de bloem erbij. Meng tot het geheel volledig is gemengd. Het deeg zal nog steeds vrij slap zijn wikkel het daarom in plasticfolie en laat het een nacht rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad tot een dikte van ongeveer 3 mm.
Steek er 6 cirkels uit die iets groter zijn dan de bakvormpjes.Bekleed de vormpjes tot aan de rand met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet ze vervolgens nog even een kwartier in de koelkast.
Leg bakpapier in de vormpjes, doe er de blindbakvulling in en bak ze 8 minuten blind in de voorverwarmde oven. Verwijder dan de vulling en het bakpapier en bak ze nog 6 minuten af. Laat de vormpjes vervolgens volledig afkoelen.
Blind bakken is het bakken van deeg met behulp van een steunvulling bijv; rijst, gedroogde peulvruchten of keramische bonen. Dit wordt gedaan om het rijzen van het deeg tegen te gaan. Door gewicht op het deeg te leggen zal het deeg niet gaan rijzen. Dit gebeurd voornamelijk bij deeg waar de vulling een kortere baktijd heeft ofwel als de vulling later koud wordt toegevoegd.
Bereiding van de crumble;
Verwarm de oven voor op 200 graden. Hak de pistachenoten niet al te fijn er mogen best flinke stukken in zitten. Meng vervolgens de noten met de suiker en de bloem. Kneed de koude boter er met je vingertoppen doorheen. Leg een bakpapier op een bakplaat en spreidt hier de crumble overuit. Bak vervolgens in 15 minuten mooi bruin en knapperig.
Bereiding van de vulling;
Stamp in de vijzel de zaden van de kardemom fijn. Verwarm in een steelpan de oranjebloesemhoning, 3 eetlepels slagroom en de kardemom 10 min op laag vuur. Laat het honingmengsel snel afkoelen door het rechtstraaks van het vuur in een pan met koud water te zetten. Klop de rest van de slagroom stijf en spatel het honingmengsel, als het volledig is afgekoeld, er voorzichtig doorheen.
Schep of spuit vervolgens de vulling in de gebakken vormpjes en decoreer met de crumble.