Plaatcake met citrus – Een plaatcake waar je koeken van snijdt met de heerlijke smaken van citrus en roomboter.
Roze koeken, maar dan veel lekkerder
Je kent ze vast wel de roze koeken, cake met een laagje suiker. Dat is best lekker, maar ze kunnen niet tippen aan deze koeken boordevol smaak. In dit geval met citroen en bloedsinaasappel, maar het kan ook met grapefruit, mandarijn of limoen, net welk citrusfruit je hebt liggen of waar je zin in hebt.
Roze plaatcake met citrus
Deze koeken hebben icing met een mooie roze kleur, dit is geen kleurstof, maar dat komt van de prachtige kleur van het sap van bloedsinaasappel. Het sap van mandarijnen geeft een mooie oranje kleur die feller is dan die van sinaasappel. Door vers fruit te gebruiken in gebak is de kleur misschien minder fel, maar de smaak is echt veel beter.
Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes
Als er een vrucht met power is dan is het wel citrus. Behalve uit het vuistje of als sap geeft het vele gerechten een ware smaak boost.
Plaatcake met citrus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 + 75 gram boter
- 150 + 75 gram suiker
- 3 eieren
- 1/4 theelepel zout
- 200 + 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 citroenen
- 4 bloedsinaasappels
- +/- 150 gram poedersuiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je plaatcake met citrus:
Bekleed een bakvorm of ovenschaal van ongeveer 30 × 30 cm met bakpapier. Maak als eerste de kruimels door 75 gram suiker met 75 gram boter te mengen, voeg er nu 150 gram zelfrijzend bakmeel aan toe en wrijf er met de vingers kruimels van, zet opzij.
Was het fruit en rasp de schil van de citroenen. Pers 1 citroen uit, er is 50 ml sap nodig. Klop de 150 gram boter met de 150 gram suiker en het zout licht en luchtig. Voeg er de citroenrasp aan toe en klop de eieren er één voor één door. Voeg er de helft van 150 gram zelfrijzend bakmeel aan toe en roer kort door. Voeg er nu het citroensap aan toe en roer kort door. Schep de andere helft van het zelfrijzend bakmeel er doorheen. Verdeel het beslag over de bakvorm.
Schil 4 sinaasappels en snijd ze in stukjes, je kunt dit doen door ze tussen de vliesjes uit te snijden en in stukjes te verdelen of in partjes te verdelen en deze door te snijden. Verdeel de partjes gelijkmatig over het beslag. Rasp de schil van de overgebleven bloedsinaasappel en meng dit met de kruimels. Pers deze sinaasappel uit. Je hebt 25 ml nodig voor de icing. Verdeel nog eens ongeveer 25 ml in druppels over de cake.
Bestrooi de plaatcake met citrus met de kruimels en bak deze in een oven van 165 graden in ongeveer 45 minuten gaar. Test in het midden met een houten stokje. Komt deze er schoon uit dan is de cake gaar. Laat de cake wanneer nodig nog iets langer bakken. Laat de cake afkoelen in de vorm.
Maak de icing door de poedersuiker in gedeeltes door het sap te mengen. De icing is goed wanneer je een straaltje van de lepel laat lopen op de rest en dit even zichtbaar blijft. Doe de icing in een stevig plastic zakje en knoop dit goed dicht. Knip er een puntje vanaf en verdeel de icing over de plaatcake met citrus. Laat een uur of langer staan om de icing te laten drogen. Snijd de plaatcake met citrus in stukken naar wens. Bewaar de koek in een afgesloten koektrommel.
Tafel lekker !!