• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Gebak

Pruimenclafoutis van verse pruimen

door Connie Derks
in Gebak
0
0
Pruimenclafoutis

Pruimenclafoutis van verse pruimen – Gelokt door een bordje langs de weg: Pruimen te koop konden we de verleiding niet weerstaan toen we die heerlijke pruimen zagen liggen. Het seizoen is namelijk erg kort en de kans om de lekkerste pruimen voor een spotprijsje te kopen moet je pakken als je die krijgt. De pruimen stonden te lonken, netjes verpakt per kilo; een blikje ernaast waar je het te betalen geld in kon doen en er eventueel je wisselgeld uit kon halen. Dat is toch niet van nu zou je denken, maar echt, je ziet het vaker en het blijkt te werken. Zo kun je voor een prikkie het lekkerste fruit uit de tuinen van de mensen kopen, die er zelf geen raad meer mee weten, want vaak hebben ze dan ook ineens wel erg veel van hetzelfde.

Wat voor lekkers maak je met die pruimen?

Maar als je dan die mooie pruimen hebt, is de vraag natuurlijk wat je ermee gaat maken. Want ja, je kunt er veel meer mee dan alleen uit het vuistje eten, wat trouwens ook erg lekker is, hoor, daar niet van! Zet je ze op brandewijn? Of maak je er jam van? Nee, vandaag maken we er een pruimenclafoutis van in een prachtige vorm. Mooi paars precies de kleur van de pruimen. En die neem je dan mee naar de BBQ waar je voor uitgenodigd bent. Bak de pruimenclafoutis vlak voor je gaat en je wordt heel erg enthousiast ontvangen. En weet je wat zo mooi is? Ze laten het vlees liggen en eten de clafoutis eerst op. Echt!

Wil je deze heerlijke clafoutis ook maken? Dan vind je hier het recept en er is altijd wel een vorm te vinden waar je hem in kan maken.

Varieer eens met ander fruit bijvoorbeeld, appel, peer, rabarber, kers, of abrikoos

verse pruimen

Pruimentijd; vier het seizoen uitbundig!

Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.

Pruimenclafoutis

Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • ongeveer 10 pruimen (de bodem van een grote koekenpan vol)
  • 30 gram boter
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • boter en kristalsuiker voor de vorm
  • amandelschaafsel voor garnering
  • 50 gram amandelmeel
  • ½ vanille stokje
  • 30 gram bloem
  • 75 gram kristalsuiker
  • rasp 1 limoen
  • 200 ml slagroom
  • 50 ml yoghurt
  • 2 eieren
  • 2 dooiers

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de pruimenclafoutis:

Maak eerst de vulling: Halveer de pruimen en verwijder de pit. Neem een pan met antiaanbaklaag en verwarm deze. Doe er de boter in, als deze gesmolten is, strooi er dan de suiker overheen en dan de kaneel. Laat dit eventjes pruttelen tot het begint te verkleuren. Niet roeren voor het beste resultaat. Leg er dan de pruimen in met de snijkant naar onderen en laat het lekker karamelliseren. Draai het vuur uit en laat ze een beetje afkoelen. Je kunt in de tijd dat ze afkoelen mooi het beslag maken.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Schraap het vanillestokje leeg en meng dit met bloem amandelmeel suiker en limoenrasp. Klop eieren met dooiers en slagroom glad en voeg die bij de droge ingrediënten, klop tot een egaal mengsel. Smeer een ovenvaste schotel van ongeveer 2 liter inhoud in met boter en bestrooi met kristalsuiker. Schenk het mengsel in de vorm en leg de pruimen met het snijvlak omhoog in het beslag, zorg ervoor dat je bij iedere pruim wat van die heerlijke karamelstroop neemt. De pruimen zullen eerst in het beslag zakken, maar dat is niet erg; zorg dat er een paar op elkaar komen te liggen, zodat er nog enkele zichtbaar blijven. Bestrooi het beslag met amandelschaafsel. Bak de clafoutis 35-40 min tot hij goudkleurig en stevig is.

Extra tips:

Haal de pruimenclafoutis niet te vroeg uit de oven anders zakt hij genadeloos in, maar laat hem ook niet te lang bakken want dan wordt ie droog, als het midden mooi hoog is en enigszins stevig aanvoelt als je er voorzichtig op drukt dan is die gaar.

Het lekkerste is de pruimenclafoutis als je hem lauwwarm eet, eventueel met wat hangop of een bolletje ijs.

Tafel lekker !!

DeelPin47Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

appel rondo
Gebak

Appel rondo; een heerlijke koek met verse appels

Pompoen cake met sinaasappel en rozijnen
Cake

Pompoencake met sinaasappel en rozijnen

smoothie met banaan
Specials

Smoothie met banaan

Appeltaart met peren
Taart

Appeltaart met peren en 5 spices – Het seizoen bij de koffie

Gevulde appels met vanillesaus
Nagerecht

Gevulde appels met vanillesaus

chocoladebollen met slagroom
Gebak

Chocoladebollen met slagroom

eieren in beslag
Kookschool

Eieren in beslag; wat doen ze daar eigenlijk in?

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Recept in de picture

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Een kipburger bij de maaltijd of op een broodje is heerlijk. En, zelf kipburgers maken is absoluut niet moeilijk. Maak ze van vers kipgehakt.

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Blauwe kaas dressing
  • mike op Blauwe kaas dressing
  • 'mariet mooren op Varkenshaas medaillon met kruidenboter
  • Redactie op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Vertessen Gilberte op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen