Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pruimenclafoutis van verse pruimen

Pruimenclafoutis van verse pruimen. Een heerlijke karamelstroop maakt van deze pruimen clafoutis een waar succesnummer. Geniet ten volle van de pruimentijd

0 5.404

Pruimenclafoutis van verse pruimen – Gelokt door een bordje langs de weg: Pruimen te koop. Ik kon de verleiding niet weerstaan toen ik die heerlijke pruimen zag liggen. Het seizoen is namelijk erg kort en die kans om de lekkerste pruimen voor een spotprijsje te kopen moet je pakken als je die krijgt. De pruimen stonden te lonken, netjes verpakt per kilo; een blikje ernaast waar je het te betalen geld in kon doen en er eventueel je wisselgeld uit kon halen. Dat is toch niet van nu zou je denken, maar echt, je ziet het vaker en het blijkt te werken. Zo kun je voor een prikkie het lekkerste fruit uit de tuinen van de mensen kopen, die er zelf geen raad meer mee weten, want vaak hebben ze dan ook ineens wel erg veel van hetzelfde.


Wat voor lekkers maak ik met de pruimen?

Maar nu had ik die mooie pruimen wat zou ik er eens mee maken? Want ja je kan er veel meer mee dan alleen uit het vuistje eten, wat trouwens ook erg lekker is hoor, daar niet van! Zou ik ze op brandewijn zetten? Of er jam van maken? Nee ineens wist ik het:  ik ga er een pruimen clafoutis van maken in die prachtige vorm die ik van mijn vriendinnen gekregen heb. Mooi paars precies de kleur van de pruimen. En die neem ik dan mee naar de BBQ waar we voor uitgenodigd zijn. Ik bakte hem vlak voor we gingen en ik werd wel heel erg enthousiast ontvangen. En weet je wat zo mooi was? Ze lieten het vlees liggen en de clafoutis was schoon op!

Wil je deze heerlijke clafoutis ook maken? Dan heb ik hier het recept voor je en er is altijd wel een vorm te vinden waar je hem in kan maken.

Pruimenclafoutis

De vulling: 

 • ongeveer 10 pruimen (de bodem van een grote koekenpan vol)
 • 30 gram boter
 • 2 eetlepels kristalsuiker
 • 1 theelepel kaneel
 • boter en kristalsuiker voor de vorm
 • amandelschaafsel voor garnering

Halveer de pruimen en verwijder de pit. Neem een pan met antiaanbaklaag en verwarm deze. Doe er de boter in, als deze gesmolten is, strooi er dan de suiker overheen en dan de kaneel. Laat dit eventjes pruttelen tot het begint te verkleuren. Niet roeren voor het beste resultaat. Leg er dan de pruimen in met de snijkant naar onderen en laat het lekker karamelliseren. Draai het vuur uit en laat ze een beetje afkoelen. Je kan in de tijd dat ze afkoelen mooi het beslag maken.

Clafoutis mengsel:

 • 50 gram amandelmeel
 • ½ vanille stokje
 • 30 gram bloem 75 gram kristalsuiker
 • rasp 1 limoen
 • 200 ml slagroom
 • 50 ml yoghurt
 • 2 eieren
 • 2 dooiers

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Schraap het vanillestokje leeg en meng dit met bloem amandelmeel suiker en limoenrasp. Klop eieren met dooiers en slagroom glad en voeg die bij de droge ingrediënten, klop tot een egaal mengsel. Smeer een ovenvaste schotel van ongeveer 2 liter inhoud in met boter en bestrooi met kristalsuiker. Schenk het mengsel in de vorm en leg de pruimen met het snijvlak omhoog in het beslag, zorg ervoor dat je bij iedere pruim wat van die heerlijke karamelstroop neemt. De pruimen zullen eerst in het beslag zakken maar dat is niet erg; zorg dat er een paar op elkaar komen te liggen, zodat er nog enkele zichtbaar blijven. Bestrooi het beslag met amandelschaafsel. Bak de clafoutis 35-40 min tot hij goudkleurig en stevig is.

Varieer eens met ander fruit bijvoorbeeld, appel, peer, rabarber, kers, of abrikoos

Haal de pruimenclafoutis niet te vroeg uit de oven anders zakt hij genadeloos in , maar laat hem ook niet te lang bakken want dan wordt ie droog, als het midden mooi hoog is en enigszins stevig aanvoelt als je er voorzichtig op drukt dan is ie gaar.

Het lekkerste is de pruimenclafoutis als je hem lauwwarm eet, eventueel met wat hangop of een bolletje ijs.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer