Pruimenclafoutis van verse pruimen – Gelokt door een bordje langs de weg: Pruimen te koop konden we de verleiding niet weerstaan toen we die heerlijke pruimen zagen liggen. Het seizoen is namelijk erg kort en de kans om de lekkerste pruimen voor een spotprijsje te kopen moet je pakken als je die krijgt. De pruimen stonden te lonken, netjes verpakt per kilo; een blikje ernaast waar je het te betalen geld in kon doen en er eventueel je wisselgeld uit kon halen. Dat is toch niet van nu zou je denken, maar echt, je ziet het vaker en het blijkt te werken. Zo kun je voor een prikkie het lekkerste fruit uit de tuinen van de mensen kopen, die er zelf geen raad meer mee weten, want vaak hebben ze dan ook ineens wel erg veel van hetzelfde.
Wat voor lekkers maak je met die pruimen?
Maar als je dan die mooie pruimen hebt, is de vraag natuurlijk wat je ermee gaat maken. Want ja, je kunt er veel meer mee dan alleen uit het vuistje eten, wat trouwens ook erg lekker is, hoor, daar niet van! Zet je ze op brandewijn? Of maak je er jam van? Nee, vandaag maken we er een pruimenclafoutis van in een prachtige vorm. Mooi paars precies de kleur van de pruimen. En die neem je dan mee naar de BBQ waar je voor uitgenodigd bent. Bak de pruimenclafoutis vlak voor je gaat en je wordt heel erg enthousiast ontvangen. En weet je wat zo mooi is? Ze laten het vlees liggen en eten de clafoutis eerst op. Echt!
Wil je deze heerlijke clafoutis ook maken? Dan vind je hier het recept en er is altijd wel een vorm te vinden waar je hem in kan maken.
Varieer eens met ander fruit bijvoorbeeld, appel, peer, rabarber, kers, of abrikoos
Pruimentijd; vier het seizoen uitbundig!
Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.
Pruimenclafoutis
Print receptIngrediënten voor dit recept
- ongeveer 10 pruimen (de bodem van een grote koekenpan vol)
- 30 gram boter
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 1 theelepel kaneel
- boter en kristalsuiker voor de vorm
- amandelschaafsel voor garnering
- 50 gram amandelmeel
- ½ vanille stokje
- 30 gram bloem
- 75 gram kristalsuiker
- rasp 1 limoen
- 200 ml slagroom
- 50 ml yoghurt
- 2 eieren
- 2 dooiers
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de pruimenclafoutis:
Maak eerst de vulling: Halveer de pruimen en verwijder de pit. Neem een pan met antiaanbaklaag en verwarm deze. Doe er de boter in, als deze gesmolten is, strooi er dan de suiker overheen en dan de kaneel. Laat dit eventjes pruttelen tot het begint te verkleuren. Niet roeren voor het beste resultaat. Leg er dan de pruimen in met de snijkant naar onderen en laat het lekker karamelliseren. Draai het vuur uit en laat ze een beetje afkoelen. Je kunt in de tijd dat ze afkoelen mooi het beslag maken.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Schraap het vanillestokje leeg en meng dit met bloem amandelmeel suiker en limoenrasp. Klop eieren met dooiers en slagroom glad en voeg die bij de droge ingrediënten, klop tot een egaal mengsel. Smeer een ovenvaste schotel van ongeveer 2 liter inhoud in met boter en bestrooi met kristalsuiker. Schenk het mengsel in de vorm en leg de pruimen met het snijvlak omhoog in het beslag, zorg ervoor dat je bij iedere pruim wat van die heerlijke karamelstroop neemt. De pruimen zullen eerst in het beslag zakken, maar dat is niet erg; zorg dat er een paar op elkaar komen te liggen, zodat er nog enkele zichtbaar blijven. Bestrooi het beslag met amandelschaafsel. Bak de clafoutis 35-40 min tot hij goudkleurig en stevig is.
Extra tips:
Haal de pruimenclafoutis niet te vroeg uit de oven anders zakt hij genadeloos in, maar laat hem ook niet te lang bakken want dan wordt ie droog, als het midden mooi hoog is en enigszins stevig aanvoelt als je er voorzichtig op drukt dan is die gaar.
Het lekkerste is de pruimenclafoutis als je hem lauwwarm eet, eventueel met wat hangop of een bolletje ijs.
Tafel lekker !!