Puddingbroodjes: Geen zacht broodje gevuld met gele room, maar de enige echte puddingbroodjes met een heerlijke banketbakkersroom. Dat is pas smullen!!
Wat is het verschil tussen een broodje pudding en een puddingbroodje?
Je ziet het steeds minder, de echte puddingbroodjes. Vaak wordt uit gemak een (vaak wat luxer) wit puntje genomen om te vullen met banketbakkersroom. Maar dit is wel een megagroot verschil met de ouderwetse puddingbroodjes. Deze worden namelijk gemaakt van briochedeeg. Dit is een rijk deeg wat betekent dat er veel boter en eieren aan toegevoegd zijn. Dit maakt dat het deeg vol en zacht, met een lichtgele kleur van de eidooiers.
Ook de vorm van een puddingbroodje is kenmerkend. Dit is een dubbel gevouwen stukje deeg wat na het bakken van elkaar getrokken wordt en gevuld wordt met een heerlijke banketbakkersroom.
Maak de banketbakkersroom zelf het is echt niet moeilijk
Banketbakkersroom wordt Zwitserse room
In dit artikel vertellen we je precies hoe je de lekkerste banketbakkersroom maakt. Of het al niet lekker genoeg is voegen we er voor de luchtigheid ook nog eens geklopte slagroom aan toe. Als je de moeite neemt om deze heerlijke broodjes te maken moet je echt niet een van de vele poedertjes kopen om te vullen. Echt zelf maken! Beloofd?
Puddingbroodjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 550 gram bloem
- 200 gram volle melk
- 50 gram verse gist (16 gram gedroogd)
- 2 eieren
- 50 gram suiker
- 10 gram zout
- zakje vanillesuiker
- 140 gram boter + 25 gram om in te strijken
- 200 ml slagroom
- 1 maal het recept van banketbakkersroom
Bereidingswijze van dit recept
Extra nodig: bakpapier, keukenmachine of mixer en 1 maal het recept van banketbakkersroom
Zo maak je puddingbroodjes:
Zorg ervoor dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn, zijn deze te koud, dan duurt het rijzen langer. Als je een keukenmachine hebt is dit ideaal en kun je met de deeghaak kneden. Kneed je met een mixer? Gebruik dan de spiraalvormige haken. Kneed je met de hand? Dan gebruik je, net als bij mixen met de mixer, een ruime kom en als alles bij elkaar komt, kneed je op een werkvlak verder tot een soepel deeg.
Doe de melk, het gist, de suiker en de eieren in de kom. Klop dit even los. Voeg er de bloem aan toe en kneed tot alles samen komt. Voeg er nu het zout aan toe en kneed even goed door. Voeg er nu de in stukjes gesneden boter aan toe en kneed minimaal 10 minuten tot een mooi soepel deeg. Besmeer een kom met een beetje olie en leg hierin de bol deeg. Draai even om zodat deze bedekt is met olie. Bedek de kom met plasticfolie en zet dit op een warme tochtvrije plaats tot het deeg verdubbeld is.
Maak ondertussen de banketbakkersroom en laat deze afkoelen.
Verdeel het deeg in 15 stukjes van ongeveer 70 gram en maak er mooie bolletjes van. Dek af met een theedoek en laat 20 minuten staan. Neem 2 vellen bakpapier ter grootte van je bakplaat. Duw een bolletje plat op een met bloem bestoven werkvlak en rol in het midden tot bijna aan de uiteindes zodat het een langwerpig plakje wordt met dikkere uiteindes. Besmeer het dunnere gedeelte met een klein beetje olie, dit is om de broodjes straks makkelijk open te kunnen trekken. Vouw het plakje dubbel tot ongeveer een halve cirkel. Leg op het bakpapier. Doe dit ook met de rest van je broodjes en leg ze met ruime afstand verdeeld over 2 vellen bakpapier. Dek de broodjes af met een theedoek en laat deze minimaal een half uur rijzen. De rijstijd is afhankelijk van de deegtemperatuur en de omgevingstemperatuur, ze moeten echt dikker zijn geworden. Verwarm de oven voor op 230 graden. Smelt 25 gram boter. Bak de broodjes per plaat in ongeveer 10 minuten mooi goudbruin en gaar. Besmeer ze zodra ze uit de oven zijn met een kwastje met de gesmolten boter. Laat afkoelen.
Klop de slagroom stijf, en klop de banketbakkersroom goed los, het beste doe je dit met een mixer, heb je klontjes dan duw je de banketbakkersroom het beste even door een zeef om de klontjes te verwijderen. Voeg er 1/3 van de slagroom aan toe en roer goed door. Voeg er nu de rest van de slagroom aan toe en spatel dit door. Doe de room in een spuitzak met kartelspuitje en leg koel weg tot gebruik.
Trek of snijd de puddingbroodjes open en spuit er zigzaggend de Zwitserse room in. Bestrooi royaal met poedersuiker. Deze puddingbroodjes bewaar je in de koelkast. Wil je ze invriezen? Doe dit dan zonder de Zwitserse room, deze laat namelijk na ontdooien veel vocht los. Het lekkerste zijn deze enige echte puddingbroodjes natuurlijk dezelfde dag.
Tafel lekker !!
Klopt de hoeveelheid melk wel tov de bloem? Is maar een hydratatie van 36%
Ja zeker, er komen ook nog 2 eieren en boter bij.