• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Gebak

Rabarber koek met skyr en honing

Connie Derks door Connie Derks
in Gebak
0
0
Rabarber koek met skyr en honing

Rabarber koek met skyr en honing – Een Duits recept voor een Hollandse groente. Ja, je leest het goed: het is een groente.

Wat is rabarber?

Rabarber heeft een fris zure, fruitige smaak en wordt daardoor vaak gebruikt in desserts en gebak.

Het is een grootbladige groente waarvan de stelen gegeten worden. De stelen zijn prachtig groen tot  rood en zijn vrij zuur van smaak. Het blad van de rabarber is niet eetbaar omdat er te veel oxaalzuur in zit. Dit oxaalzuur is niet goed voor de nieren. Rabarber kun je om dezelfde reden beter niet oogsten na 24 juni omdat er dan teveel oxaalzuur in zit.

Wat doe je met rabarber?

Je moeder sneed vroeger de rabarber in stukjes en kookt deze met een berg suiker tot pap. Deze pap werd dan net als bijvoorbeeld appelmoes gegeten bij de warme maaltijd. Een ander maakt er heerlijke rabarbercello mee, wat weer een variatie is op de limoncello. En rabarber is ook geweldig om mee te bakken. Die heerlijke friszure smaak die een stukje cake of ander gebak net die zure kick geven is werkelijk fantastisch.

Dit recept voor rabarber koek is een aangepast Duits recept. Oorspronkelijk met heel veel kwark waardoor het meer een kaastaart werd met een wat vlakke smaak. Door de kwark te vervangen door skyr en suiker te vervangen door honing ontstond deze heerlijke rabarber koek.

Rabarber koek met skyr en honing 2

Rabarber

Rabarber, de groente onder het fruit

Hoewel rabarber vaak beschouwd wordt als fruit, en wordt gebruikt in gebak en desserts, is het echt een groente. Hier lees je er alles over!

 

Rabarber koek met skyr en honing

Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 175 gram + 15 gram + 50 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 60 gram + 50 gram roomboter
  • 60 gram + 25 gram suiker
  • 1 citroen
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 250 gram skyr
  • 85 gram honing
  • 35 gram olie
  • 45 gram citroensap
  • 300-400 gram rabarber
  • 50 gram amandelen

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een rabarber koek met skyr en honing:

Meng de 175 gram bloem met een snuf zout en 5 gram bakpoeder.  Klop 1 ei los. Mix 60 gram roomboter met 60 gram suiker kort door elkaar en voeg er het bloemmengsel aan toe. Rasp er de schil van een halve citroen over. Meng tot kruimels en voeg er het los geklopte ei aan toe. Kneed kort door tot een samenhangend mengsel. Smeer de bakvorm in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk aan. Prik er met een vork gaatjes in om luchtbellen te voorkomen. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Voor de skyr vulling:

Meng 1 ei met 250 gram skyr, 85 gram honing, 15 gram bloem, 35 gram olie en 45 gram citroensap. Roer dit tot een glad mengsel. Verdeel het over de bodem. Was de rabarber en snij deze in stukken van ongeveer 1 cm. Verdeel deze over het skyr mengsel.

Voor de toplaag:

Meng 50 gram roomboter met de 25 gram suiker kort. Doe er 50 gram bloem, rasp van een halve citroen en 50 gram amandelen door en roer tot een kruimelig geheel. Verdeel dit over de rabarber en bak de koek in ongeveer 40 minuten gaar en mooi goudbruin.  Laat de rabarber koek in de vorm afkoelen  en snij er stukken van. Heerlijk met een bolletje roomijs of gewoon bij een kop thee of koffie.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteHoningZuivel
DeelPin14Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Licht en luchtig gebak met verse aardbeien
Gebak

Licht en luchtig gebak met verse aardbeien

aardbeientaartjes
Gebak

Aardbeientaartjes; Genieten van het voorjaar

Koekreep met rabarber en aardbei
Gebak

Koekreep met rabarber en aardbei

Whoopie pies
Bakken

Whoopie pies voor de Pasen

Mango-cheesecake
Gebak

Mango-cheesecake

Cranberry koek
Gebak

Cranberry koek

Apfelstrudel maken
Gebak

Apfelstrudel van filodeeg

appelflappen met noten
Gebak

Appelflappen met noten | Verrassen bij de koffie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen