Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rabarber koek met skyr en honing

Rabarber koek met skyr en honing; deze rabarber koek, die je als een plaattaart bakt is heerlijk fris en romig en (relatief) laag in calorieën.

0 1.333

Rabarber koek met skyr en honing – Een Duits recept voor een Hollandse groente. Ja je leest het goed: het is een groente.

Wat is rabarber?

Rabarber heeft een fris zure, fruitige smaak en wordt daardoor vaak gebruikt in desserts en gebak.

Het is een grootbladige groente waarvan de stelen gegeten worden. De stelen zijn prachtig groen tot  rood en zijn vrij zuur van smaak. Het blad van de rabarber is niet eetbaar omdat er te veel oxaalzuur in zit. Dit oxaalzuur is niet goed voor de nieren. Rabarber kun je om dezelfde reden beter niet oogsten na 24 juni omdat er dan teveel oxaalzuur in zit.

Wat doe je met rabarber?

Mijn moeder sneed vroeger de rabarber in stukjes en kookt deze met een berg suiker tot pap. Deze pap werd dan net als bijvoorbeeld appelmoes gegeten bij de warme maaltijd. Een vriendin van me die maakt er heerlijke rabarbercello mee, wat weer een variatie is op de limoncello. En ik, ik vind rabarber geweldig om mee te bakken. Ik hou van die heerlijke friszure smaak die een stukje cake of ander gebak net die zure kick geven.


Rabarber koek met skyr en honing

Dit recept voor rabarber koek is een aangepast Duits recept. Ik heb het aangepast omdat het Duitse recept naar mijn idee vrij vlak van smaak was en er erg veel kwark in gebruikt werd, waardoor het een soort van kaastaart werd. De kwark heb ik vervangen door skyr wat een erg eiwitrijk zuivelproduct is, en een gedeelte van de suiker heb ik vervangen door honing wat een mooie warme zoetheid geeft.

Rabarber koek met skyr en honing 2Gebak voor een bakvorm van ongeveer 15 x 25 cm  of een ronde springvorm van ongeveer 20 cm.

Voor de bodem:

  • 175 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 60 gram roomboter
  • 60 gram suiker
  • rasp van een halve citroen
  • snuf zout
  • 1 ei

Meng de bloem met het zout en de bakpoeder.  Klop het ei los. Mix de boter met de suiker kort door elkaar en voeg er het bloemmengsel aan toe. Meng tot kruimels en voeg er het los geklopte ei aan toe. Kneed kort door tot een samenhangend mengsel. Smeer de bakvorm in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk aan. Prik er met een vork gaatjes in om luchtbellen te voorkomen. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Voor de skyr vulling:

  • 1 ei
  • 250 gram skyr
  • 85 gram honing
  • 15 gram bloem
  • 35 gram olie
  • 45 gram citroensap
  • 300-400 gram rabarber

Doe alle ingrediënten behalve de rabarber in een kom en roer dit tot een glad mengsel. Verdeel het over de bodem. Was de rabarber en snij deze in stukken van ongeveer 1 cm. Verdeel deze over het skyr mengsel.

Voor de toplaag:

  • 50 gram amandelen
  • 50 gram bloem
  • 50 gram roomboter
  • 25 gram suiker
  • rasp van een halve citroen

Meng de boter met de suiker kort. Doe er de bloem, rasp en amandelen door en roer tot een kruimelig geheel. Verdeel dit over de rabarber en bak de koek in ongeveer 40 minuten gaar en mooi goudbruin.  Laat de rabarber koek in de vorm afkoelen  en snij er stukken van. Heerlijk met een bolletje roomijs of gewoon bij een kop thee of koffie.

Tafel lekker!

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer