Slof met stoofpeertjes – Stoofpeertjes zijn heerlijk en horen echt bij de winter. Ze zijn een van de populairste bijgerechten op de kerstdis. Maar waarom zouden we die heerlijkheden alleen bij het kerstdiner gebruiken? Laten we er eens gebak mee maken, ze zijn tenslotte een lust voor het oog en erg goed te combineren met heerlijke frangipane en banketbakkersroom.
De basis van een slof
Vermoedelijk de naam ‘slof’ te danken is aan het model van de bakvorm, aangezien die wel iets weg heeft van een slof. Een slof wordt gemaakt van een sloffendeeg. Een sloffendeeg is door de toevoeging van bakpoeder een heerlijk bros deeg. Meestal wordt een slof gevuld met frangipane, maar er bestaan ook varianten waarbij de frangipane vervangen is door gele room, die dan meegebakken wordt. De basis is makkelijk te combineren met veel verschillende vullingen, denk hierbij aan een bavaroise of aan vers fruit. Voor nu is er gekozen voor een slof met stoofpeertjes.
De genoemde hoeveelheden zijn voldoende voor 2 stuks ovaal of een ronde van 24 cm doorsnede.
Slof met stoofpeertjes
Het sloffendeeg maak je zo
- 250 gram bloem
- 6 gram bakpoeder
- 180 gram roomboter
- 90 gram kristalsuiker
- 90 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- snuf zout
- theelepeltje vanillesuiker
De frangipane maak je zo
- 65 gram amandelmeel
- 65 gram suiker
- 65 gram roomboter
- 1 ei
- snufje zout
- 20 gram bloem
Klop de boter met de suiker en het zout luchtig, klop het ei erdoorheen. Spatel de bloem met het amandelmeel er kort doorheen. Doe de vulling in een spuitzak met rond spuitmondje.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Kneed het sloffendeeg kort door en rol dit uit op bakpapier tot een dikte van ongeveer 7 mm. Steek nu met je bakvorm het deeg uit en haal het overige deeg weg. Steek voor de ovale vorm 2 maal uit en leg ze met voldoende tussenruimte op het papier. Let wel; de vorm moet om het deeg blijven zitten tijdens het bakken. Je kunt hiervoor ook de rand van je springvorm gebruiken als je niet beschikt over een sloffenvorm. Spuit nu de frangipane op het deeg en laat ongeveer een cm van de kant vrij. Bak de bodem ongeveer 20 minuten voor de ovalen en 25-30 minuten voor een ronde vorm. Haal na het bakken de rand gelijk weg en laat op de bakplaat afkoelen.
Slof met stoofpeertjes
Maak de banketbakkersroom volgens het recept en spuit hem royaal op de frangipane. Snijd de stoofpeertjes in plakjes en verdeel ze mooi over de banketbakkersroom. Kook een beetje van het sap van de stoofpeertjes in tot een siroop en verdeel daarvan een beetje met een kwastje over de peertjes. Dit is om het uitdrogen tegen te gaan en de slof met stoofpeertjes ziet er zo nog mooier uit.
Stoofperen; de heerlijke smaak van herfst en winter
Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.