Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Wafels bakken – een winterse lekkernij

Wafels bakken na een winterwandeling en dan even heerlijk zitten met deze zelfgebakken wafels en warme chocolademelk. Wafels bakken is feest!

4 1.670

Wafels bakken – een winterse lekkernij – Voor mij horen wafels echt bij de winter. Op een koude dag, heerlijk een stuk lopen en dan thuis aan de wafels met een beker warme chocolade melk. Het is ook nog eens een hele leuke bezigheid om met de kinderen samen te doen, samen een beslag maken, lekker wafels bakken, en daarna heerlijk samen oppeuzelen. Houd wel toezicht want die pan is behoorlijk heet!! Wafels zijn het lekkerst als ze vers gebakken en nog een beetje warm zijn, en die randjes van die net iets te grote wafel, die horen er echt niet aan, die moet je direct opeten want die zijn het allerlekkerst.

Er zijn erg veel soorten wafel recepten, dit is een recept voor een zachte ietwat pannenkoekachtige wafel die relatief weinig boter en suiker bevat. Het is een vrij licht beslag wat mooi in de vorm vloeit. Dit recept is voldoende voor ongeveer 12 cirkels met hartjes, ik heb de kleine variant hiervan.

Wafels bakken

  • 275 gram bloem
  • 40 gram maïzena
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel baking soda
  • snuf zout
  • 3 eidooiers
  • 450 gram melk
  • 100 gram gesmolten boter
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 150 gram suiker
  • rasp van een citroen of sinaasappel
  • 3 eiwitten

Zeef de bloem, het zout, de bakpoeder, de baking soda en de maïzena boven een kom. Doe in een andere kom de dooiers, de melk, de suiker, de vanillesuiker en het citroenrasp en klop dit los. Voeg vervolgens dit mengsel bij de droge ingrediënten. Klop er nu de lauwwarme gesmolten boter door. Klop in een vetvrije kom de eiwitten lobbig, schep hier ongeveer ¼ van het beslag bij en spatel dit er voorzichtig doorheen. Spatel vervolgens dit mengsel door de rest van het beslag, doe dit ook voorzichtig om zoveel mogelijk lucht in het beslag te behouden.

Verwarm de wafelpan tot deze goed heet is. Smeer hem in met een beetje gesmolten boter en schep met een soeplepel een hoeveelheid beslag in de pan. Zorg ervoor dat je niet teveel beslag in de pan doet want het wordt erg vloeibaar tijdens het bakken. Na een minuut of 3 is de wafel gaar. De tijd is afhankelijk van de pan en de grootte van de wafel. Haal de wafel uit de pan en leg deze op een rekje om af te koelen. Smeer indien nodig voor de volgende wafel de pan opnieuw in en bak zo door tot het beslag op is.

Deze wafels smaken erg lekker met kaneelsuiker, dit maak je door 4 eetlepels poedersuiker te mengen met 2 theelepels kaneel.

Meer recepten voor wafels bakken vind je hier.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
  1. Wil Thissen zegt

    Wooow, wat een heerlijke luchtige en lekkere wafels!!!
    Ik had geen maizena, dus alleen bakpoeder gebruikt en geen vanille, dus amandelgeest en rozenwater gebruikt. Nog nooit zo’n luchtig wafeldeeg gehad.
    Het lijkt op het recept van de lekkerste rijstevlaai die er bestaat: hier scheid je ook de eidooiers en de eiwitten bij de rijstebrij vulling.

  2. Rieny zegt

    Hoi conny
    Ik heb afgelopen zaterdag jouw wafels gebakken. Ze zijn erg lekkerr en luchtig. De poedersuiker met wat kaneel erdoor maakt het net even anders. Een nadeel ,ze zijn al op en ik ben nu nieuwe aan het bakken.
    gr. Rieny

  3. palmboom zegt

    er staat doe suiker en vanillesuiker erij, maar bij ingrediënten staat geen hoeveelheid suiker apart vermeld enkel suiker. Dus hoeveel kristalsuiker moet er nog bij?

    1. Connie Derks zegt

      U heeft helemaal gelijk ik ben de suiker er vergeten bij te zetten. Er hoort 150 gram suiker in dit recept. We zullen het zo spoedig mogelijk aanpassen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer