- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Wafels bakken – een winterse lekkernij

Wafels bakken – een winterse lekkernij – Voor mij horen wafels echt bij de winter. Op een koude dag, heerlijk een stuk lopen en dan thuis aan de wafels met een beker warme chocolade melk. Het is ook nog eens een hele leuke bezigheid om met de kinderen samen te doen, samen een beslag maken, lekker wafels bakken, en daarna heerlijk samen oppeuzelen. Houd wel toezicht want die pan is behoorlijk heet!! Wafels zijn het lekkerst als ze vers gebakken en nog een beetje warm zijn, en die randjes van die net iets te grote wafel, die horen er echt niet aan, die moet je direct opeten want die zijn het allerlekkerst.

Er zijn erg veel soorten wafel recepten, dit is een recept voor een zachte ietwat pannenkoekachtige wafel die relatief weinig boter en suiker bevat. Het is een vrij licht beslag wat mooi in de vorm vloeit. Dit recept is voldoende voor ongeveer 12 cirkels met hartjes, ik heb de kleine variant hiervan.

Wafels bakken

Zeef de bloem, het zout, de bakpoeder, de baking soda en de maïzena boven een kom. Doe in een andere kom de dooiers, de melk, de suiker, de vanillesuiker en het citroenrasp en klop dit los. Voeg vervolgens dit mengsel bij de droge ingrediënten. Klop er nu de lauwwarme gesmolten boter door. Klop in een vetvrije kom de eiwitten lobbig, schep hier ongeveer ¼ van het beslag bij en spatel dit er voorzichtig doorheen. Spatel vervolgens dit mengsel door de rest van het beslag, doe dit ook voorzichtig om zoveel mogelijk lucht in het beslag te behouden.

Verwarm de wafelpan tot deze goed heet is. Smeer hem in met een beetje gesmolten boter en schep met een soeplepel een hoeveelheid beslag in de pan. Zorg ervoor dat je niet teveel beslag in de pan doet want het wordt erg vloeibaar tijdens het bakken. Na een minuut of 3 is de wafel gaar. De tijd is afhankelijk van de pan en de grootte van de wafel. Haal de wafel uit de pan en leg deze op een rekje om af te koelen. Smeer indien nodig voor de volgende wafel de pan opnieuw in en bak zo door tot het beslag op is.

Deze wafels smaken erg lekker met kaneelsuiker, dit maak je door 4 eetlepels poedersuiker te mengen met 2 theelepels kaneel.

Meer recepten voor wafels bakken vind je hier[1].

Links in dit artikel
  1. Meer recepten voor wafels bakken vind je hier: https://lekkertafelen.nl/special/wafels/