Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gevuld speculaas bakken; Ruik je ‘m al?

Gevuld speculaas bakken is een heerlijk ruikend feestje in de keuken. Iedereen smelt voor de heerlijke geur van speculaaskruiden.

2 1.392

Gevuld speculaas bakken – Sinterklaas is weer in aantocht. Leuk voor de kinderen met veel cadeautjes en snoepgoed, maar ook de volwassenen mogen natuurlijk niks te kort komen. Sinterklaas betekent een tijd van pepernoten, chocoladeletters en niet te vergeten speculaas en dan het liefst een stukje gevuld speculaas. Een lekker kruidige koek gevuld met echt amandelspijs, een beker warme chocolade melk erbij en het rijmen en dichten gaat gelijk een stuk makkelijker. Maak zowel het speculaasdeeg als de amandelspijs een paar dagen voordat je wil gaan bakken dan kunnen de smaken zich goed ontwikkelen en is je koek nog lekkerder. Het recept voor amandelspijs vind je hier.


Gevuld speculaas bakken

  • 160 gram bruine basterdsuiker
  • 190 gram boter
  • 20 gram water
  • 3 gram zout
  • 275 gram bloem
  • 20 gram speculaaskruiden
  • 5 gram bakpoeder
  • 500 gram amandelspijs
  • 1 los geklopt ei
  • amandelen om te garneren

Gevuld speculaas bakken

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de suiker, bloem, kruiden, zout en bakpoeder door elkaar. Voeg 140 gram in stukjes gesneden boter en het water  toe en kneed met je handen of met een mixer met kneedhaak tot zich een stevig deeg heeft gevormd. Als het deeg te droog is voeg er dan nog een paar druppels water extra aan toe. Pak het deeg in plastic folie en leg dit minimaal 1 dag koel weg.

speculaas deegNeem 2/3 van je deeg en rol deze uit zodat hij in je vorm past. Druk de bodem en de randen goed aan. Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol de amandelspijs zo uit dat deze in de vorm past. Leg de amandelspijs in de vorm en druk goed aan zodat er overal evenveel spijs zit. Smelt de resterende boter en bestrijk hier de amandelspijs mee.

Laat het deeg voor het uitrollen een uurtje op temperatuur komen en kneed dit nog even kort door. Smeer een bakvorm van 10×32 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Heb je dit formaat bakvorm niet, geen probleem een bakvorm van 20×20 cm of een ronde springvorm van 24 cm kan ook

Rol de rest van het deeg uit en leg dit als een mooie lap over de amandelspijs en druk de randen goed aan. Klop het ei los en bestrijk de koek dun met het ei.

gevuld speculaas ongebakkenVerdeel er wat amandelen over in een mooi patroon naar wens en bestrijk alles nogmaals dun met ei. Het beste is als je de koek nu een paar uur in de koeling laat rusten maar mocht je echt niet kunnen wachten dan kun je hem ook direct afbakken. Het bakken gebeurt in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius en al naar gelang je vorm 30 tot 35 minuten. Een lange smalle vorm is eerder gaar dan een ronde vorm. Laat de koek afkoelen in de vorm want deze breekt erg snel als ze warm is. Snij de speculaas in niet te grote stukjes. De speculaas kan met gemak een week bewaard worden.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Leonberger zegt

    Jongens alsjeblieft geen kant en klare amandelspijs. Gewoon lekker zelf maken omdat het een fluitje van een cent is en vééééél lekkerder. Bovendien veel meer voldoening. Echte patissiers werken NOOIT met halffabrikaten behalve slagroom.

    1. Lekker Tafelen zegt

      Dat staat er ook Leonberger. We zijn er ook zeker voorstander van, maar we zijn geen echte patissiers en gaan ons dus ook niet zo voordoen. We begrijpen het goed als mensen daarin een andere keuze maken. Als ze daardoor zelf bakken gaat er vaak al een hele wereld open.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer