Aardappelbrood, snel je eigen brood bakken – Zelf gebakken brood is zo lekker en dan die lekkere geur in je huis als het brood staat te bakken, hhmm… heerlijk. Het enige wat af en toe wat onhandig kan zijn is het wachten: brood moet nu eenmaal rijzen en daar moet je tijd voor inplannen. Dat maakt dit aardappelbrood dan weer ideaal. Het bakken van dit brood vereist namelijk totaal geen wachttijd. Helemaal handig is het als je nog een restje gekookte aardappels over hebt van de dag ervoor. Dat is samen met rauwe aardappel namelijk het ingrediënt voor dit heerlijke brood.
Het bakken van dit brood vereist totaal geen wachttijd en is snel gemaakt van een restje gekookte aardappel.
Bloem vervangen door aardappel
In een aardappelbrood wordt een deel van de bloem vervangen door aardappel, de verhoudingen verschillen nog al eens per recept. In dit recept heb ik ervoor gekozen om 2/3 van de bloem te vervangen door zowel rauwe als gekookte aardappels. Het brood is wat steviger van structuur en enigszins “zwaar” maar een beetje warm en dan met een lik roomboter een heerlijk stuk brood.
Aardappelbrood: simpel en variatie mogelijk
Dit brood is zo simpel om te maken, eigenlijk kan het ook gewoon niet mis gaan. Meng de ingrediënten, vorm het deeg en plaats in de oven: echt zo simpel is het. Je hoeft er geen extra ingrediënten aan toe te voegen, maar je zou eventueel wat kruiden zoals bieslook, peterselie of oregano kunnen toevoegen of kneed er een flinke hand geraspte kaas door heen.
Dit brood is zo simpel om te maken, eigenlijk kan het ook gewoon niet mis gaan.
Aardappelbrood, snel je eigen brood bakken – Zelf gebakken brood is zo lekker en dan die lekkere geur in je huis als het brood staat te bakken, hhmm… heerlijk. Het enige wat af en toe wat onhandig kan zijn is het wachten: brood moet nu eenmaal rijzen en daar moet je tijd voor inplannen. Dat maakt dit aardappelbrood dan weer ideaal. Het bakken van dit brood vereist namelijk totaal geen wachttijd. Helemaal handig is het als je nog een restje gekookte aardappels over hebt van de dag ervoor. Dat is samen met rauwe aardappel namelijk het ingrediënt voor dit heerlijke brood.
Het bakken van dit brood vereist totaal geen wachttijd en is snel gemaakt van een restje gekookte aardappel.
Bloem vervangen door aardappel
In een aardappelbrood wordt een deel van de bloem vervangen door aardappel, de verhoudingen verschillen nog al eens per recept. In dit recept heb ik ervoor gekozen om 2/3 van de bloem te vervangen door zowel rauwe als gekookte aardappels. Het brood is wat steviger van structuur en enigszins “zwaar” maar een beetje warm en dan met een lik roomboter een heerlijk stuk brood.
Aardappelbrood: simpel en variatie mogelijk
Dit brood is zo simpel om te maken, eigenlijk kan het ook gewoon niet mis gaan. Meng de ingrediënten, vorm het deeg en plaats in de oven: echt zo simpel is het. Je hoeft er geen extra ingrediënten aan toe te voegen, maar je zou eventueel wat kruiden zoals bieslook, peterselie of oregano kunnen toevoegen of kneed er een flinke hand geraspte kaas door heen.
Dit brood is zo simpel om te maken, eigenlijk kan het ook gewoon niet mis gaan.
Aardappelbrood, snel je eigen brood bakken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram gekookte aardappel
- 200 gram rauwe aardappel
- 200 gram tarwebloem
- 3 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 30 gram gesmolten boter
- 75 ml melk
Bereidingswijze van dit recept
Zo bak je een aardappelbrood:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rasp de rauwe aardappel, hoe fijner je hem raspt des te fijner de structuur van het brood. Stamp de gekookte aardappels met een pureestamper fijn. Meng de bloem, het zout en de bakpoeder door elkaar in een kom en zet aan de kant. Meng in een andere kom de rauwe aardappel met de aardappelpuree. Roer hier vervolgens de bloem door dan de boter en als laatste de melk. Vorm het geheel nu als een bol en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Knip met een schaar of snijd met een scherp mes een kruis in de bovenkant en strooi er een klein beetje bloem over. Plaats het aardappelbrood in de voorverwarmde oven en bak af in 45 minuten.
Tafel lekker !!
Hallo.
Kan ik het brood ene dag van te voren maken en op de dag nog even opwarmen
.bvd Willy
Dat kan wel, maar het wordt er niet lekkerder van Willy, beter is het om het dezelfde dag te eten.
Klopt het dat het deeg heel plakkerig is als je het op een bakplaat doet
Dat klopt Shantie
Kan dit recept ook in de broodbakmachine?
Misschien wel Marjan, maar wij hebben daar geen ervaring mee.
Moeten de aardappelen afkoelen voor gebruik van de mix, of meteen na het stampen, warm dus?
Lauw tot koel. Niet heet.
Dank!
Misschien handig dit ook bij het recept te plaatsen? ?
Zou je de bloem ook kunnen vervangen met door havermeel ?
Gewoon proberen Rit ?
Zou het ook met zoete aardappel kunnen?
Wij hebben dat niet geprobeerd Laura, maar de kans is groot dat dat gewoon lukt. Laat je het weten als je het geprobeerd hebt?
Het lijkt me heerlijk! Maar waar kan ik de bloem door vervangen om het glutenvrij te maken?
Boekweitmeel Claudia
Lijkt mij erg lekker.bedankt. ga het snel aken. Mmmmmmm
Kan het ook met alleen gekookte aardappelen ipv gekookte en rauwe? Hoeveel gram heb je dan nodig denk je? Bedankt!
Hai Astrid, Zelf heb ik dit nooit geprobeerd dus helemaal zeker kan ik het je niet zeggen maar ik verwacht dat het wel mogelijk is. Ik zou dan 300 gram gekookte aardappel nemen en 100 gram extra bloem toevoegen. Ik ben benieuwd dus als je het probeert hoor ik graag van je hoe het heeft uitgepakt.