Bapao, gestoomd broodje met gehaktvulling – Je kent ze vast wel, die luchtige, gestoomde broodjes die je bij de toko of Chinese winkel vaak ziet liggen, gevuld met rundvlees, varkensvlees of gehakt. Ik vind ze heerlijk en ook nog eens lekker makkelijk want je legt ze in de vriezer en als je er zin in hebt, leg je ze even 3 minuten in de magnetron of stoompan en je hebt een heerlijk hapje.
Beetje hulp van de kenner
En net als ik bij de toko ben en er weer een aantal in mijn mandje wil stoppen bedenk ik me, dit zou toch ook zelf te maken moeten zijn, eens even denken…..een vulling maak je uiteraard naar eigen smaak, een enigszins chinees tintje mag het wel hebben en dat zal met de toepassing van de juiste kruiden ook wel gaan lukken, en hoe maak ik de broodjes ? Tja een beetje experimenteren dan maar, of toch maar niet? Deze keer koos ik echter voor een snellere en effectievere weg, vragen staat vrij, dus vroeg ik de mevrouw in de toko me een beetje op weg te helpen.
Het recept voor een bapao is eigenlijk vrij simpel en lijkt veel op gewoon broodjes maken, de mevrouw in de toko adviseert bapaomeel, de broodjes worden dan nog net iets luchtiger maar ook gewone bloem volstaat prima.
Ik denk dat ik genoeg weet dus ga thuis eens lekker aan de slag, ik begin met het maken van een gehaktvulling zodat deze straks weer even een beetje kan afkoelen.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Bapao, gestoomd broodje met gehaktvulling
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 325 gram rundergehakt
- 1,5 tl szechuanpeper (vervang eventueel door zwarte peper)
- 1/2 tl kruidnagelpoeder
- 1,5 tl kaneel
- 1,5 tl gemalen venkelzaad
- 1,5 tl gemberpoeder
- 2 el ketjap
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 2 gedroogde rawit pepertjes
- 1 el arachideolie
- 500 gram baopaomeel of patentbloem
- 9 gram droge gist
- 1 el suiker
- 300 ml lauwwarme volle melk
- bakpapier
- stoompan
Bereidingswijze van dit recept
Begin met het maken van de vulling:
Snijd de ui, de knoflook en de pepertjes zeer fijn, en meng in een bakje de specerijen alvast door elkaar. Verwarm in een koekenpan de olie en bak hierin de ui, knoflook en pepertjes lichtjes aan. Strooi de specerijen er bij en roer 30 seconden even flink door elkaar. Blus af met de ketjap en doe dan het gehakt erbij en bak dit rul. Laat de vulling nu afkoelen.
Dan maak je de broodjes:
Doe in een kom het meel, de gist en de suiker. Roer dit even goed door elkaar en voeg geleidelijk de melk toe. Zodra je alle melk hebt toegevoegd zul je denken dat het deeg veel te nat is, voeg echter geen extra bloem toe maar kneed flink door, je zult zien dat zich uiteindelijk een mooi deeg gaat vormen. Kneed tot je een soepel deeg hebt, dit duurt zeker 10 minuten. Maak van het deeg een bal en leg hem in een licht ingevette kom. Dek af met huishoudfolie en laat 30 minuten rijzen.
Gebruik voor het stomen van de broodjes een stoompan, stoommandjes of een grote pan met een metalen vergiet erin. Knip van het bakpapier 15 vierkantjes van 5×5 cm.
Neem na de rijs het deeg uit de kom, sla de lucht eruit en verdeel het in 15 stukken (ieder ongeveer 60 gram). Neem één stuk en druk dit uit tot een rondje, pas op dat je het midden niet te dun maakt. Leg in het midden een flinke eetlepel van de vulling en vouw het broodje dicht. Draai het broodje nu tot een bolletje en leg met de sluitnaden naar beneden op een stukje bakpapier. Herhaal dit tot alle broodjes gevuld zijn.
Leg een schone theedoek over broodjes en laat ze nu nog 45 minuten rijzen.
Ik gebruikte de methode met de vergiet en vulde een grote pan met een flinke bodem water en bracht deze zachtjes aan de kook. Leg de broodjes met het bakpapiertje eronder in de vergiet en laat ze zo in 15 minuten gaar stomen.
Je kunt ze nu direct eten, wil je ze liever bewaren, verpak ze dan per stuk in een boterhamzakje of in huishoudfolie en leg ze in de vriezer. Wanneer je later een bapao wilt gaan eten, leg je hem direct vanuit de vriezer, 3 minuten in de magnetron om op te warmen.
Tafel lekker !!
goeiemorgen!
wat doe je als je niet kunt slapen en alleen maar aan bao kan denken? precies! dan ga je googlen naar recepten 😀
ik ben vanmorgen vroeg begonnen en de bao liggen nu onder een warm dekentje te wachten tot ze straks in de nieuwe stomer mogen! ik hoop dat de heren hier in huis trek hebben in bao als lunch.
geniet van het mooie weer!
groetjes linda
En, is dat goed gekomen Linda? ?
Is dit fusion bapao? Er bestaan uiteraard diverse recepten maar kaneel hoort er zeker niet in. Echt een belanda bapao. Bovendien is je vulling te weinig in vergelijking met het deeg, het broodje is te dik.
In Chinees 5 kruiden poeder zit ook kaneel.
als vegetarische vulling kun je denken aan bieslook met tofu, champignons met spinazie of gekruide rettich
Wat zou je als vegetarische vulling suggereren!
je zou vegetariërs gehakt kunen gebruiken
het leuke daar van is dat je natuurlijk zelf er kan doen wat je lekker vind
ik kruid het vooral met ketjap om dat er niet veel smaak aan zit
een beetje sambal cayennepeper snuf je zout een gesnipert uitje
2 teentjes knoflook en je vegagehakt is op smaak
dan kun je voor de variatie natuurlijk een beetje saté saus door doen
of chilisaus
mischien als je van groentes houd zou je er een beetje prij bij kunnen doen ik zou dan wat kerrie saus maken
ook zou je een wortelje of wat je maar lekker vind er in kunnen doen dat vind ik het leuke aan zelf make je kunt altijd proberen
natuurlijk kun je ook vegetariërsse kip er door doen maar zal vooral wel veel kruiden gebruike om dat het anders niet veel smaak aan zit
Dank!!
hoi klinkt supper. hoelang moet het in stoommandje als het uit de vriezer komt. groetem
Voor een bevroren bapao zou ik 20 minuten aanhouden, is hij al ontdooid dan zal 13 minuten voldoende zijn.
Klinkt goed maar moet er niet een beetje zout bij het deeg?
Beste Hanna, bedankt voor je reactie. In principe zou je een snuf zout kunnen toevoegen aan het deeg. Ikzelf vind dat, juist bij een bapao, het broodje niet zoveel smaak hoeft te hebben of liever gezegd wat neutraler mag zijn van smaak. De smaak bij een bapao zit hem (naar mijn mening) echt in de vulling, die mag dan ook best hoog op smaak zijn. Dit is dan ook mijn overweging geweest om zout weg te laten in het deeg.