Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Breekbrood; Een hartige variant voor bij de borrel of als snelle maaltijd

Misschien ken je monkey bread wel, die lekkere stukjes brood die aan elkaar kleven van de kaneelsuiker. Dit breekbrood is een hartige variant.

0 234

Breekbrood; Een pizza brood voor borrel of snelle maaltijd – Misschien ken je monkey bread wel, die lekkere stukjes brood die aan elkaar kleven van de kaneelsuiker. Het leek mij wel lekker om daar een hartige versie van te maken. In plaats van kaneelsuiker nam ik rode pesto en kaas en heb het nog wat extra opgevuld met mozzarella, olijven, tomaat en salami.  Het lijkt misschien wel veel werk maar het valt eigenlijk best wel mee. Je moet alleen wat geduld hebben met het rijzen van het deeg. Begin ongeveer 3 uur voordat je het breekbrood nodig hebt. Tussendoor kun je allerlei andere dingen doen maar de gist heeft echt die tijd nodig. Lukt het je niet om 3 uur vooraf te beginnen, maak het breekbrood dan eerder en warm het wanneer je het nodig hebt op in een een oven.


Breekbrood

voor het deeg:

  • 500 gram bloem
  • 25 gram gist
  • 10 gram zout
  • 15 gram suiker
  • 50 gram olijfolie
  • 250 gram water
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden

voor de vulling:

  • 100 gram geraspte kaas
  • 100 gram mozzarella
  • 150 gram kerstomaatjes
  • 100 gram olijven
  • 100 gram salami
  • 2 eetlepels rode pesto
  • snufje chilivlokken
  • 1 eetlepel olijfolie

Doe de bloem, zout, suiker en kruiden in een kom. Roer dit goed door elkaar. Doe de gist erbij en bijna alle water. Kneed met de deeghaken tot een samen hangend geheel. Voeg de olie toe en kneed goed door. Wanneer nodig eventueel nog wat water toevoegen. Kneed het deeg ongeveer 10 – 15 minuten tot een mooi en soepel deeg.  Dek de kom af en zet deze 30 minuten op een lekker warme plaats.  Snij de kerstomaatjes doormidden en de mozzarella in kleine stukjes. Snij de salami in stukjes en meng de olie en chili vlokken door de pesto en doe dit in een grote kom.

Smeer een bakvorm royaal in met olie of nog beter bekleed een springvorm met bakpapier. Duw de lucht uit het deeg en verdeel deze in stukjes. Doe in ieder stukje deeg wat tomaat of mozzarella. Het maakt niet uit als je deeg of stukjes mozzarella of tomaat over hebt , alles komt later door elkaar in de vorm.

Doe de gevulde stukjes deeg in de kom met pesto en roer voorzichtig steeds even door zodat om ieder bolletje wat pesto zit. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer dit voorzichtig om. Stort alles in de deegvorm, verdeel en druk goed aan. Zet een schaal heet water in de oven en plaats er een rek boven waar je de vorm op zet. Sluit de deur en laat dit een uur rijzen. Haal de vorm uit de oven en verwarm de oven voor op 175 graden. Bak het hartig breekbrood in ongeveer 45 minuten gaar. De baktijd is afhankelijk van de grote van je vorm.

Serveer het breekbrood warm met wat soep of bij de borrel.

Tafel lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer