- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Gua bao met pulled chicken

Gua bao met pulled chicken – Een luchtig gestoomd broodje afkomstig uit Taiwan, dat is een gua bao. Het lijkt een beetje op het broodje bapao[1] met het verschil dat bapao gestoomd wordt met de vulling erin en een gao bao vul je nadat het broodje is gestoomd. Welke vulling je gebruikt is dus geheel naar eigen smaak. Ik koos voor een vulling van pulled chicken met een lekkere pittige sjalottensalsa.

Marineren van de kip

Pulled pork kennen we inmiddels al, varkensschouder lekker lang laten garen tot je het met twee vorken helemaal uit elkaar kunt plukken. Ditzelfde kun je ook doen met kip. Ik kies dan wel voor kippendijen die blijven ook als je ze langer gaart lekker mals. De kippendijen marineer ik in olie welke ik meng met de Oosterse kipkruiden van Euroma. Een kruiden melange met ui en knoflook als basis. Deze basis wordt aangevuld met Indonesische specerijen als djahé, galanga en ketoembar met daarnaast wat cayennepeper voor een beetje pit en kaneel voor een licht zoetje.

Gua bao met pulled chicken

De samenstelling van de Oosterse kipkruiden van Euroma[2] is gebaseerd op de populaire nasi- en bamikruiden met ui en knoflook als vertrouwde basis.

Pulled chicken uit de slowcooker

Meng de olie met de kruiden en marineer hierin de kippendijen voor minimaal 24 uur. Leg de kip met marinade vervolgens in de slowcooker en laat op stand “low” 4 uurtjes sudderen. Geen slowcooker, laat dan op lage temperatuur in de oven garen. Trek vervolgens de kip met behulp van twee vorken los.

Sjalottensalsa

*Rawit pepertjes zijn pittig, beoordeel zelf hoeveel je wilt gebruiken.

Pel de sjalotten en snijd ze in ringen, pel de knoflook en snijd deze zeer fijn. Verwijder uit de pepertjes de zaadjes en snijd de pepertjes in ringen Verwijder van de sereh de buitenste bladen en snijd de sereh in ringen. Verkruimel de trassi. Verhit de olie in een koekenpan. Doe zodra de olie heet is alle ingrediënten (m.u.v de limoen) in de pan en roer even 10 seconden goed om. Doe in een schaaltje en knijp de limoen er over uit en strooi wat rasp van de limoenschil erover.

De broodjes

* Bapaomeel kun je eventueel vervangen door patentbloem.

Doe alle ingrediënten met uitzondering van het water in de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan en schenk het water erbij. Voeg eventueel meer of minder water toe, in ieder geval tot je een mooi, soepel deeg hebt. Neem het deeg uit de kom en vorm er een bal van. Vet een kom lichtjes in en laat de deegbal hier minimaal 1 uur op kamertemperatuur in rijzen.

Knip tijdens het rijzen een stuk bakpapier in 12 vierkantjes van ongeveer 10 x 10 cm.

Verdeel het deeg na het rijzen in 6 gelijke stukken. Rol ieder stuk uit tot een rond met een doorsnee van 12 tot 15 cm. Leg een velletje bakpapier op de cirkel en klap de cirkel dubbel. Doe dit bij alle 6 stukken. Leg de broodje nu op de overige stukjes bakpapier, door aan de onderkant ook een stukje bakpapier te doen plakken de broodjes niet aan het stoommandje vast.
Zet een pan met kokend water op het vuur en zet hier een stoommandje op. Afhankelijk van de grote van je stoommandje leg je een aantal broodjes in het mandje. Houd er rekening mee dat ze groter worden tijdens het stomen. Ik heb een mandje met een doorsnee van 30 cm en stoom er 3 tegelijk. Stoom de broodjes nu 8 minuten.
Neem ze uit het mandje, verwijder het bakpapier en vul ze met de pulled chicken.

Serveer met de sjalotensalsa en chilisaus[3].

Tafel lekker !!

Links in dit artikel
  1. bapao: https://lekkertafelen.nl/recepten/bapao-gestoomd-broodje-met-gehakt-vulling/
  2. Euroma: https://lekkertafelen.nl/special/euroma/
  3. chilisaus: https://lekkertafelen.nl/recepten/zelf-chilisaus-maken/