Hartig breekbrood – De naam zegt het eigenlijk al, van dit brood kun je stukjes breken, lekker om zo op tafel te serveren en iedereen kan er een stukje vanaf breken. Door in ieder apart stukje een lekkere vulling van kaas te stoppen heeft iedereen die een stukje afbreekt, een heerlijk gevuld stukje brood.
De zoete variant van een breekbrood heb je waarschijnlijk al eerder op Lekker Tafelen voorbij zien komen, het Monkey bread, maar een hartige versie is ook mogelijk. Broodjes gevuld met buffelmozzarella en voor het bakken haal je ieder bolletje door een beetje gesmolten boter, die je op smaak brengt met knoflook en peterselie.
Hartig breekbrood met heerlijk draderige mozzarella. Een breekbrood voor bij de barbecue, bij een lekkere kom soep of voor op de borreltafel.
Mozzarella en Burrata voor de pizza, de pasta en de salade
Op de pizza, in de salade, ook jij eet ongetwijfeld wel eens mozzarella. Maar wat weet je eigenlijk van dit bekende Italiaanse kaasje?
Hartig breekbrood
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram tarwebloem
- 7,5 gram zout
- 10 gram gedroogde gist
- 1 eetlepel suiker
- 2 el olijfolie
- 300 ml lauwwarm water
- 50 gram boter
- 2 tenen fijngesneden knoflook
- 15 gram fijngesneden peterselie
- 24 stukjes of bolletjes mozzarella
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je hartig breekbrood:
Maak van de bloem een berg op je werkblad, maak in het midden van de berg een kuil en doe hierin het water, de gist, de suiker en de olie. Meng met de toppen van je vingers de ingrediënten in het kuiltje door elkaar en neem iedere keer een beetje bloem erbij net zolang tot je alle bloem hebt toegevoegd en er een deeg ontstaat. Voeg nu het zout toe en kneed het deeg 10 tot 15 minuten door tot je een soepel deeg hebt.
Leg de bal deeg in een met olie ingevette kom, dek af met een stukje huishoudfolie en laat een uur op kamertemperatuur rijzen.
Neem nu het deeg uit de kom, druk de lucht eruit en verdeel het deeg in 24 gelijke stukjes. Laat de stukjes deeg onder een theedoek nog even 20 minuten rusten.
Smelt de boter en roer door de gesmolten boter de gesneden knoflook en peterselie. Neem een bakblik in de gewenste vorm en vet deze licht in met wat olie.
Neem één stukje deeg voor het hartig breekbrood en druk dit plat. Leg in het midden de mozzarella. Vouw het deeg om de mozzarella heen en draai tot een bolletje. Haal het bolletje door de gesmolten boter en leg het bolletje in de bakvorm. Herhaal dit tot alle bolletje op zijn.
Leg de bolletjes tegen elkaar en eventueel op elkaar in de bakvorm. Je hoeft ze niet aan te drukken, gewoon losjes naast, op en tegen elkaar leggen. Heb je nog wat van de gesmolten boter over, smeer die dan nu met een kwastje over de bovenkant van de deegbolletjes.
Dek de bakvorm opnieuw af met een stukje huishoudfolie en laat nog 45 minuten rijzen.
Verwarm de laatste 10 minuten van de rijs de oven alvast voor op 190 graden, en bak het hartig breekbrood vervolgens in 35 minuten af in de voorverwarmde oven.
Tafel lekker !!