Hartige koekjes – Kaas. Ja, we doen kaas. Nee, geen blokjes kaas bij de borrel, vandaag steel jij echt de show.
Verrukkelijke zelfgebakken kaaskoekjes
Er zijn talloze momenten te bedenken waar een kaaskoekje aan te pas moet komen. Natuurlijk voor de bekende Tv-momentjes, maar ook voor een picknick, als tussendoortje bij een drankje, als snack mee naar je werk of naar school, en je hebt vast nog meer ideeën. Maar heb je al eens hartige koekjes zelfgemaakt? Dat is niet alleen leuk om te doen, je maakt van een standaard pak kaaskoekjes uit de winkel, een fantastische snack. Zo leuk, en zo lekker, dat je zelfs cadeau kunt geven als je op visite gaat. Pak ze leuk in en je maakt iemand heel gelukkig.
Hartige koekjes bakken is een fluitje van een cent
In 20 minuten maak jij heerlijke hartige koekjes. Niet vlak voor je ze serveert, je moet er net even eerder aan denken, want het deeg moet namelijk minimaal 2 uur rusten in de koelkast. Het kost dus wat tijd, tijd waarin jij iets anders kunt doen, maar verder maak je de makkelijke kaaskoekjes echt heel snel. Je maakt een deegje, je maakt er een rol van die je inpakt en in de koelkast legt. Na het rusten snijd je er plakken van die je een kwartiertje in de oven bakt.
Fantastische smaken
Echte hartige koekjes zijn zo lekker en zo simpel te maken dat je ze nooit meer zal kopen. Het is bovendien een leuke variatie op de geijkte chips of pinda’s.
In dit recept ga je aan de slag met hartige koekjes gemaakt met Parmezaanse kaas, tijm, rozemarijn en een snufje kerrie. Je zou er bijvoorbeeld ook komijnpitjes in kunnen doen. Of wat dacht je van wat lekkere sesamzaadjes of geraspte kaas erover strooien voor het bakken. Je kunt er volop mee variëren en erop en erin doen wat jij lekker vindt. En nog een handige tip.
De hartige koekjes kun je ook makkelijk invriezen
Die wachttijd in de koelkast is echt wel een uitdaging. Je moet gewoon twee uur wachten voor je die lekkere hartige koekjes kunt bakken en proeven. Dat voorkomt misschien dat je ze vaker maakt. En dat zou jammer zijn. De tip? Maak het deeg en leg een voorraadje in de vriezer. Zo hoef je niet alles in een keer te bakken en heb je steeds heerlijk verse hartige koekjes. Leg het deeg dan een paar uur voor je het wil snijden in de koelkast om te ontdooien.
De versgebakken hartige koekjes kun je het beste na het afkoelen in een koektrommel verpakken om ze lekker bros te houden.
Parmezaanse kaas; de beroemdste Italiaanse kaas!
Parmezaanse kaas, dat is onbetwist de beroemdste Italiaanse kaas. Je gebruikt hem vast vaak in de keuken, maar wat weet jij van deze kaas?
Hartige koekjes voor bij de borrel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 50 gram Parmezaanse kaas geraspt
- 70 gram boter
- 40 gram olijfolie
- 1/4 theelepel zout
- 1 ei
- 185 gram bloem
- 1/4 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- 1 theelepel gedroogde tijm
- grof zeezout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de hartige koekjes:
Klop de boter, de olie de Parmezaanse kaas en het ei romig.
Voeg er de kruiden en het zout aan toe en roer goed door. Roer dan kort de bloem erdoor.
Neem het deeg uit de kom en maak er 2 worsten van. Dat gaat het makkelijkste door 2 stukken huishoudfolie te nemen, het deeg er in een worstvorm op te leggen en dan de folie op te rollen. Draai de uiteinden goed strak aan en leg minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Haal de folie van het deeg en snijd er dunne plakjes van met een dikte van ongeveer 1 cm. Leg de plakjes op bakpapier op een bakplaat. Strooi er wat grof zeezout en gedroogde tijm over en druk lichtjes aan.
Bak de hartige koekjes 15 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden. Laat ze op de plaat afkoelen.
Tafel lekker !!
Ik heb dit recept geprobeerd maar na het bakken kwamen ze er vrij kruimelig uit. Heeft iemand daar nog tips voor? Zodra ik ze oppak vallen ze nog net niet uit elkaar..
Deze koekjes horen bros te zijn. Wanneer ze afgekoeld zijn horen ze echter niet uit elkaar te vallen.
De boter moet romig/zacht worden geklopt dus te niet luchtig, misschien is dat het?
Door de boter iets minder luchtig kloppen, of de koekjes dikker te snijden worden ze iets steviger..