Hartige muffins Italian style – Muffins kennen we allemaal wel, maar wist je dat hartige muffins warm of koud bij lunch, brunch of borrel ook erg lekker zijn!
Je kijkt er misschien even vreemd tegen aan want bij een muffin denk je al gauw aan zoet. Zie het als een soort zelf gebakken broodje maar dan super eenvoudig om te maken. Niet kneden, rijzen en zo meer maar mengen, roeren, bakken, klaar. Iedereen zal versteld staan van jouw bakkunsten terwijl het eigenlijk een koud kunstje was.
Ze zijn heerlijk in de lunchtrommel samen met wat kerstomaatjes en schijfjes komkommer. Of wat dacht je van een kaasplankje met lekkere stukjes kaas, olijven en deze heerlijke hartige muffins.
Varieer eens met de kaas en vervang de geraspte kaas in de muffin door mozzarella of neem serranoham of gekookte ham in plaats van ontbijtspek, doe deze er dan ongebakken in dan komt de smaak beter tot zijn recht. Je ziet het, het is echt niet moeilijk om variatie op tafel te brengen! Met een kleine moeite en een beetje fantasie zet je de meest lekkere dingen op tafel.
Hartige muffins
Voor 12 muffins gebruik je;
- 250 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- zout/peper
- 100 gram ontbijtspek
- 100 gram gedroogde tomaten
- 100+50 gram belegen kaas
- 1/2 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 2 eieren
- 250 gram melk
- 6 eetlepels olie (ik nam er 3 van de gedroogde tomaten en 3 zonnebloem olie)
Verwarm de oven voor op 200 graden en doe de papieren vormpjes in de cupcake vorm. Bak het spek uit in een droge koekenpan en laat dit afkoelen. Snijd het in kleine stukjes. Snijd de gedroogde tomaat ook in stukjes. Rasp de kaas. Meng de bloem, bakpoeder, zout, peper, en gedroogde kruiden door elkaar. Roer er de 100 gram geraspte kaas, de ontbijtspek en de gedroogde tomaat doorheen. Klop de eieren los met de melk en de olie en roer deze kort door het bloemmengsel, niet te lang het moet een rommelige structuur hebben. Schep het beslag in de 10-12 vormpjes strooi er de resterende kaas overheen en bak deze in ongeveer 20 minuten gaar.
Tafel lekker !
Wat een heerlijke muffins! Helaas bleef er wel veel aan de papieren vormpjes plakken. Volgende keer vet ik de muffinvorm goed in.
Fijn dat ze lekker waren, je kunt inderdaad de vorm goed invetten, maar je zou ook de papiertjes met een bakspray kunnen inspuiten als je het vervelend vindt dat ze aan het papier blijven plakken.
Wat leuk dat we de liefde voor muffins hebben kunnen aanwakkeren.
Lekkere toevoeging die olijven, ben benieuwd welke variaties je nog meer gaat maken in de toekomst.
Ik houd niet van muffins, maar ik heb gisteren de hartige muffins Italian Style gemaakt….. ohhhh…. wat waren ze lékker en wat was het een succes bij m’n gasten!!! Ik had er nog een paar klein gesneden groene olijven doorheen gedaan en de Serrano ham genomen. Héérlijk.