Hartige olijvenbroodjes – Broodjes waar geen kruidenboter of beleg voor nodig is. De hartige olijvenbroodjes zijn ideaal voor bij een picknick, barbecue of gewoon bij een kop zelfgemaakte soep.
Het geeft mij altijd erg veel voldoening om zelf mijn broodjes te bakken. Voor mij is het pure ontspanning. In de keuken bezig zijn en van zoiets simpels als bloem en melk een smakelijk broodje maken met een vulling van gedroogde tomaatjes, olijven of wat geraspte kaas. Hoe simpel kan het vaak zijn. Brood is zo veelzijdig je kan er alle kanten mee op. Deze broodjes zijn van tarwe deeg maar als je graag witte broodjes wil kan dat natuurlijk ook dan neem je gewoon 500 gram bloem. Voor de vulling van de hartige olijvenbroodjes heb ik gekozen voor olijven, knoflook, tuinkruiden en voor de extra bite wat zonnebloempitten.
Hartige olijvenbroodjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram bloem
- 150 gram volkoren tarwemeel
- 18 gram verse gist
- 9 gram zout
- 260 -280 gram melk
- 1 ei
- 50 gram boter
- 200 gram olijven naar smaak
- 50 gram zachte boter
- 1 teen knoflook geperst
- 2 eetlepels kruidenolie of 1 eetlepel zonnebloemolie en 1 eetlepel gehakte groene kruiden naar wens
- 50 gram zonnebloempitten
Bereidingswijze van dit recept
Doe de bloem en het meel samen met het zout in een kom en roer er even doorheen. Verwarm de melk tot lauwwarm en voeg 260 gram van de melk samen met het ei bij de bloem. Doe er de gist bij en kneed in een keukenmachine of met de deeghaken van een handmixer tot een samenhangend deeg. Voeg de in kleine stukjes gesneden boter toe en kneed het geheel. Wanneer het deeg te stevig is kun je nu een beetje extra melk toevoegen. Kneed het deeg nu tot een soepel geheel, dit zal ongeveer 10 minuten duren. Haal het deeg als het lekker soepel is uit de kom en maak er een bol van. Smeer de kom licht in met olie en rol de bol er doorheen. Laat de deegbol in de kom onder een stukje huishoudfolie ongeveer een uurtje rijzen.
Hak ondertussen voor de vulling de olijven fijn en meng dit met de rest van de ingrediënten.
Duw de lucht uit je deegbol en vouw er een rechthoek van. Laat dit ongeveer 20 minuten rusten onder huishoudfolie.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 30 x 50 cm. Verdeel de vulling over 20 x 50 cm van de deeglap, vouw het ongevulde gedeelte naar het midden van het gevulde gedeelte en vouw er de rest overheen zodat je 3 lagen deeg hebt. Snijd het deeg in repen van 2 ½ cm en draai ze in tegengestelde richting. Leg ze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat en laat nog een uurtje rijzen. Klop een eitje los met een snuf zout en een eetlepel water en smeer hier voorzichtig de broodjes in. Bak de olijvenbroodjes ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Wil je graag de ronde hartige olijvenbroodjes maken? Trek de broodjes na het draaien iets langer en leg er een knoop in.