Pastechi de pasteitjes uit de Antilliaanse keuken – Pastechi is een plakje deeg gevuld met de meest uiteenlopende vullingen. Meestal is het gehakt, tonijn of kaas, maar er zijn talloze andere varianten te vinden. Oorspronkelijk werden de pasteitjes, die vrij groot zijn, als ontbijt gegeten. Ze werden dan onderweg naar het werk snel bij een ‘snackbar’ gekocht. Ook zie je de hartige lekkernij op veel Antilliaanse feestjes, maar dan vaak in een kleinere versie, zodat het makkelijker uitdeelt en uit de hand gegeten kan worden.
In alle maten
Onderstaande receptuur voor pastechi is gemaakt met een doorsnede van ongeveer 12 cm. Dit is een mooie middenmaat. Wil je ze groter of kleiner dan pas je ze eenvoudig aan. Het maakt voor het recept verder geen verschil. Maak het met een pasteisteker in die maat, maar je kunt ook een kommetje of glas nemen om de pastechi uit te steken. Een steker is makkelijk ook voor het dichtvouwen, maar ze worden veel mooier als je ze met de hand dicht vouwt. Ook makkelijk is om ze met een vork aan de zijkanten vast te duwen. Je hoeft er geen extra materiaal voor aan te schaffen.
De mooie geribbelde rand
De mooie rand van de pastechi op de foto krijg je door ze dicht te plakken met water. Dan begin je aan een kant van de pastechi en duw je een klein stukje plat, dit vouw je om en duwt het laatste stukje weer mee plat en zo ga je door (zie foto). Het is even oefenen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt werkt het vrij snel. En het resultaat is erg mooi.
De vullingen
Er zijn diverse vullingen voor pastechi mogelijk. Heel belangrijk is dat de vulling niet te nat mag zijn en helemaal koud moet zijn voor dat je ze in het deeg vouwt. In deze receptuur is gekozen voor een pittige gehaktvulling en een vulling met tonijn uit blik. Maak de vulling dan ook liefst een paar uur vooraf en plaats die in de koelkast tot gebruik.
Het deeg
Ook de deegsoorten willen nog weleens verschillen. Vaak zie je een eenvoudig deeg met bakpoeder, ook worden er vaak plakjes bladerdeeg gebruikt. De basis is vrij eenvoudig en in dit recept is een twist aangebracht op dit eenvoudige basisdeeg. Door met yoghurt in het deeg te werken wordt het lekker zacht en zijn ze ook makkelijker op te warmen.
Pastechi met gehakt
- 400 gram rundergehakt
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 teentje knoflook
- 1/2 rood pepertje
- 2 theelepels paprikapoeder
- Zout/peper
Snijd de groenten in kleine stukjes. Bak het gehakt rul in een droge koekenpan en breng dit op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Voeg de tomatenpuree toe en bak het even mee. Voeg er nu de ui, de paprika, de knoflook en het fijngesneden pepertje aan toe en bak ze tot ze zacht zijn, maar wel nog een beet hebben. Proef en breng op smaak. Zet koel weg tot gebruik.
Pastechi met tonijn
- 2 blikjes tonijn
- 2 uien
- 2 tomaten
- 1 rode paprika
- 2 teentjes knoflook
- 2 zoetzure augurken
- ½ rood pepertje
- 2 theelepels kerriepoeder.
- 50 gram rozijnen
Snijd de groente in kleine stukjes. Verhit een beetje olie of boter en bak hierin de ui en de paprika tot deze glazig zien. Voeg de knoflook, de fijngesneden rode peper en de tomaat toe en warm goed door. Voeg er nu de uitgelekte en klein gesneden tonijn aan toe samen met de augurk en de rozijnen. Breng alles krachtig op smaak met peper, zout en kerriepoeder. Bak alles goed door tot er bijna geen vocht meer in de pan zit. Zet koel weg tot gebruik.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Pastechi de pasteitjes uit de Antilliaanse keuken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloem
- 200 gram yoghurt
- 50 gram water
- 16 gram bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels suiker
- 1 ei
- 100 gram koude boter
Bereidingswijze van dit recept
De pastechi maak je zo:
Rasp of snij de boter in kleine stukjes.
Meng de bloem met de suiker, het zout en de bakpoeder.
Doe de boter bij de bloem en verdeel hem in kleine vlokjes met je vingers.
Klop het ei samen met de yoghurt los en voeg dit toe aan het bloemmengsel. Kneed dit tot het deeg net samenhangt. Voeg eventueel nog een beetje water toe als er nog te veel losse bloem is. [Zie foto] Leg het deeg een half uurtje in de koelkast om te rusten zodat het iets makkelijker uitrolt.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 3 mm. Steek er cirkels uit van ongeveer 12 cm doorsneden en leg opzij.
Duw de resten deeg weer bij elkaar, maar kneed niet door en rol ook dit uit. Ga zo door tot alle deeg op is.
Verdeel de vulling over de deegplakjes. Smeer met de vingertoppen een klein beetje water op de rand om het deeg goed te laten plakken. Duw de plakjes goed dicht zodat de vulling er niet uit komt tijdens het bakken.
Verhit een pan zonnebloemolie of een friteuse tot 180 graden en bak hierin de pastechi goudbruin. Keer ze tussentijds een paar keer om. Serveer de pastechi lekker warm.
Je kunt de pastechi een paar uur ongebakken bewaren in een goed afgesloten trommel in de koelkast, met stukjes bakpapier ertussen tegen het plakken. Wil je ze liever opwarmen? Doe dit dan in een oven. Besprenkel ze met een klein beetje water en warm ze in ongeveer 10 min in een oven van 180 graden.
Tafel lekker !!