Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Worstenbroodjes uit eigen oven

Zelf gebakken worstenbroodjes. De worstenbroodjes zijn erg geliefd in Brabant en Limburg, maar eigenlijk kun je iedereen blij maken met deze hartige snack.

0 3.302

Worstenbroodjes uit eigen oven – Moeilijk? Nee hoor valt best wel mee. Wel heb je er even wat tijd voor nodig. Maar eigenlijk is het een heel ontspannen werkje waar je je huisgenoten vast erg blij mee maakt.

Het grote voordeel van zelf worstenbroodjes bakken is dat je het gehakt naar eigen smaak kan kruiden. Wil je het pittig met wat sambal, of liever wat milder met gebakken uitjes erdoor, het kan dus allemaal omdat je zelf je gehakt kan kruiden. Ook het deeg kun je mee variëren, neem eens half witte bloem en half volkorenmeel of doe wat gedroogde kruiden door je deeg.

Worstenbroodjes / saussijzenbroodjes

Deze 2 worden nogal eens door elkaar gehaald. Een worstenbroodje is van gistdeeg en een saussijzenbroodje word gemaakt van bladerdeeg. Een worstenbroodje is een stuk minder vet dan een saussijzenbroodje omdat in bladerdeeg erg veel boter word verwerkt om die mooie laagjes te verkrijgen. De vulling is veelal hetzelfde al heet het bij de ene worst en de andere saucijs. Het is dus echt het deeg wat de naam bepaald.

Rijzen

Gistdeeg moet rijzen dit kan het beste in een vochtig warme omgeving. Voor de voorrijs volstaat vaak een stukje huishoudfolie wat licht ingesmeerd is met olie. Voor de narijs kun je de bakplaten in je koude oven zetten met een schaal warm water onder in de oven. Sommige ovens kun je ook op 30-40 graden verwarmen. Wanneer dit kan gebruik deze stand dan maar maak de oven niet warmer, dit is niet goed voor de gist. Zet er wel ook warm water bij om een vochtige omgeving te creëren.


Worstenbroodjes

Hartig recept voor ca. 30 stuks worstenbroodjes:

Voor het deeg:

 • 600 gram bloem
 • 230 gram melk
 • 45 gram verse gist
 • 1 ei
 • 125 gram boter
 • 10 gram zout
 • 10 gram suiker

voor de vulling:

 • 750 gram gehakt
 • 2 eieren
 • 80 gram paneermeel
 • kruiden naar wens
 • 1 ei om de broodjes te bestrijken

Onderstaand laat ik je de globale werkwijze in foto’s zien bij het maken van worstenbroodjes. Ik hoop dat het je inspireert om eens zelf worstenbroodjes te maken. Heb je ze gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je onderin het reactieformulier laat weten of het gelukt is en of de worstenbroodjes gesmaakt hebben natuurlijk.

Doe de bloem in een kom en voeg er de melk, het ei, de suiker en de gist aan toe. Kneed dit kort met de deeghaken van een mixer of met je keukenmachine door elkaar. Doe er dan het zout en de boter bij en kneed dit minimaal 10 minuten tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in 30 gelijke bolletjes van ca. 35 gram. Maak er bolletjes van en laat deze een half uurtje onder met olie ingestreken huishoudfolie rusten.

Meng ondertussen je gehakt en breng dit op smaak naar wens. Het mag net iets pittiger zijn dan dat je normaal je gehaktballen maakt omdat het deeg vrij vlak van smaak is. Verdeel ook het gehakt in 30 porties van ongeveer 35 gram. Maak er mooie worstjes van ongeveer 10 cm van.

Rol een bolletje plat en vouw er het worstje in (zie foto). Zorg ervoor dat je de onder naad goed dichtknijpt en leg het broodje met de naad onder op een bakplaat met bakpapier. Maak zo alle broodjes, zorg dat de broodjes iets van elkaar af liggen. Op een bakplaat van een standaard oven kunnen 10-12 worstenbroodjes, heb je een combi dan zullen er ongeveer 8 op kunnen. Ze rijzen nog en het is niet de bedoeling dat ze tegen elkaar aan bakken. Smeer de broodjes licht in met het ei wat je los klopt met een eetlepel water en een snufje zout.

Zet de worstenbroodjes 30-45 minuten tochtvrij weg om ze te laten rijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden en bak de broodjes in 15 tot 18 minuten bruin en gaar. Wanneer je de worstenbroodjes later nog op wil warmen kun je ze iets lichter van kleur laten maar zorg er wel voor dat ze goed gaar zijn.

Tafel lekker!

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer