Zelf grissini met verse kruiden bakken – De broodstengels zijn lekker kruidig en heerlijk bij je zelfgemaakte soep of bij de borrel. Je kunt ze in heel veel kruidencombinaties maken. Grissini met verse kruiden vervelen daarom nooit.
Grissini, de broodstengels uit Italië
De Italianen zullen het je niet in dank afnemen dat je grissini vergelijkt met broodstengels, maar het is wel wat er het dichtste bij komt. Ze zijn heerlijk bij een kop soep, maar ook bij de borrel, omwikkeld met bijvoorbeeld een plakje lekkere ham. Het is ook erg lekker om er je zelfgemaakte spreads en sauzen mee te dippen. Genoeg redenen om zelf grissini met verse kruiden te bakken dus.
Zelf grissini met verse kruiden bakken is niet moeilijk
Het klinkt, zoals zo vaak, moeilijker dan het is. Je maakt een stevig brooddeeg wat je royaal op smaak brengt met kruiden en specerijen. Dat deeg rol je uit waarna je er banen van snijdt. Die banen draai je een beetje zoals een wokkel. Het komt niet zo precies, het mag er rustiek uitzien. Je mag kunnen zien dat je ze zelf hebt gemaakt. Grissini met verse kruiden maken is een dan ook een erg leuk klusje om samen met kinderen te doen. Laat ze zelf de kruiden kiezen en de deegsliertjes rollen. Ze zullen het geweldig vinden.
Echt lekkere smaakcombinaties in grissini
De mogelijkheden zijn eindeloos, hieronder vind je een paar echt lekkere combinaties, om thuis zelf de lekkerste grissini met verse kruiden te bakken. Alle variaties kunnen met en zonder knoflook.
- 1 eetlepel verse tijm en een klein beetje grof zeezout erover vlak voor het bakken.
- 1 eetlepel gehakte rozemarijn en 1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas door het deeg.
- 2 eetlepels zongedroogde tomaten in stukjes en 1 theelepel oregano in het deeg en geraspte jong belegen kaas voor het oprollen.
- 2 eetlepels gehakte olijven door het deeg.
- 1 eetlepel truffel tapenade door het deeg.
- Voor het oprollen het deeg bestrijken met pesto.
Zelf grissini met verse kruiden bakken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram tarwebloem
- 7 gram instantgist
- 1/2 theelepel zout
- 1/8 theelepel suiker
- 1 eetlepel olijfolie
- 15 gram verse peterselie
- 2 tenen knoflook
- 1/8 theelepel karwijzaad
- 150 – 175 ml lauwwarm water
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zelf grissini met verse kruiden:
Pers de knoflook en hak de peterselie of andere kruiden fijn
Meng in een kom 150 ml lauwwarm water met de gist en de suiker.
Voeg de bloem en het zout eraan toe en kneed even kort door.
Voeg er de kruiden aan toe en kneed het deeg tot het soepel is, dit zal ongeveer 10 minuten nodig hebben.
Wil je kaas, olijven of andere vulling gebruiken, voeg die dan nu toe en kneed nog even kort door.
Haal het deeg uit de kom en verdeel het in twee stukken.
Maak van de stukken een mooie bol en laat dit ongeveer een half uur afgedekt rijzen, op een warme plek, waar het niet tocht.
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Duw de lucht uit het deeg en rol het gelijkmatig uit tot een plak van 15 x 30 cm. Bestrijk de plak dun met een beetje olijfolie of pesto en snijd hem in 15 banen van ongeveer 2 cm.
Draai de banen een beetje om hun as zodat het een soort wokkels lijken en leg ze op het bakpapier.
Bak de grissini in ongeveer 15 minuten goudbruin en knapperig. Zet de oven uit. Haal ze van het papier en leg ze op het rooster van je oven. Laat ze in de open oven afkoelen.
Je kunt de grissini een paar dagen in een koekblik bewaren. Zijn ze zacht geworden bak ze dan eventjes op in een oven van 180 graden tot ze weer knapperig zijn.
Tafel lekker !!