Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Baklava; een heerlijk maar mierzoet dessert

Baklava een dessert voor echte zoetekauwen . Dit dessert maak je met het grootste gemak zelf en is de perfecte afsluiter van een Turks of Grieks diner.

0 2.349

Baklava, een heerlijk maar mierzoet dessert – Ja ik ben een echte zoetekauw en was dan ook helemaal in de wolken toen ik voor het eerst baklava proefde. Het is helemaal niet zo moeilijk om baklava zelf te maken, het heeft even wat tijd nodig maar verder maak je met het grootste gemak deze heerlijke baklava zelf.

Kant en klaar filodeeg

Het filodeeg koop ik kant en klaar. Zelf filodeeg maken kan, maar is een secuur en tijdrovend werkje en maakt het maken van baklava een stuk gecompliceerde. Ik kocht mijn filodeeg bij de Turkse supermarkt deze verkopen filodeeg in mooie grote plakken zodat ik deze later makkelijk op maat kan snijden.

Het baklava vraagstuk

De grote vraag bij het maken van baklava blijft volgens mij; schenk je de siroop warm over warme baklava, schenk je koude siroop over warme baklava of schenk je koude siroop over koude baklava ?? Zoekend op het internet kom ik niet tot een antwoord, ik lees echt overal wat anders. Ik besluit terug te gaan naar mijn Turkse supermarkt in de hoop dat zij mij kunnen vertellen hoe het hoort. Voor de goede orde; dit is dus zoals zij het doen. Ik weet niet of er een goede en/of verkeerde manier is of dat er gewoon verschillende manieren zijn maar de verkoopster vertelde mij dat zij het maken door warme siroop over warme baklava te schenken, dit is dan ook de methode die ik heb gebruikt in onderstaand recept.


Baklava zelf maken

Voor een vorm van 28 x 20 cm

  • 28 vellen filodeeg
  • 250 gram geklaarde boter

Voor de vulling

  • 200 gram walnoten
  • 50 gram pistachenoten
  • 1 el palmsuiker
  • rasp van 1/2 citroen

Voor de siroop

  • 500 ml water
  • 300 gram suiker
  • sap van 1 citroen

Geklaarde boter maak je door een steelpan met roomboter op te zetten, de roomboter te laten smelten en het witte “schuim” er met een lepel af te scheppen.

Als je al het “schuim”  eraf hebt geschept houd je geklaarde boter over.

Leg een schone theedoek op je werkblad en leg hierop de walnoten en de pistachenoten. Vouw de theedoek dicht en sla met een deegroller of een vleeshamer de noten fijn. Doe de noten in een kom en meng hierdoor de suiker en het citroenrasp.

Verwarm je oven voor op 175 graden. Zorg dat de geklaarde boter vloeibaar blijft. Snijd de vellen filodeeg op grote van je schaal. Bestrijk de bodem van je ovenschaal/vorm flink met boter en leg de eerste 2 vellen filodeeg erin. Bestrijk de vellen voorzichtig met boter en leg er opnieuw 2 vellen bovenop. Herhaal dit tot je 10 vellen heb gestapeld. Verdeel nu de helft van het notenmengsel over het filodeeg. Leg op de noten opnieuw 2 vellen filodeeg, bestrijk met boter en leg er wederom 2 vellen op. Stapel op deze manier 8 vellen filodeeg. Strooi nu het overgebleven notenmengsel over het filodeeg en stapel 2 vellen, bestrijk met boter en stapel opnieuw tot je 10 vellen hebt gestapeld. Vouw eventueel overhangende randjes deeg naar binnen. Snijd nu je baklava in vierkantjes. Doe je dit na het bakken dan breekt al je filodeeg kapot. Snijd voorzichtig en met een scherp mes. Bestrijk nu flink met boter en plaats je ovenschaal/vorm in de oven.

Je baklava zal ongeveer 40 minuten nodig hebben om mooi bruin en gaar te bakken, maar omdat iedere oven net iets anders is adviseer ik het goed in de gaten te houden. Zodra het filodeeg een mooie goudbruine kleur heeft kan je hem uit de oven halen.

Doe het water samen met de suiker in een pan en breng aan de kook. Laat dit op een laag vuur ongeveer een half uur doorkoken. Draai na een half uur het vuur uit en doe het citroensap erbij. Roer even door elkaar en de siroop is klaar.

Neem de baklava uit de oven en verdeel de siroop er met behulp van een juslepel overheen. Laat zeker 3 uur staan om de siroop goed in te laten trekken, een nacht laten staan zou het meest ideaal zijn.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer