• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken High Tea recepten

Baklava; een heerlijk maar mierzoet dessert

door Samantha
in High Tea recepten
0
0
Baklava

Baklava, een heerlijk maar mierzoet dessert – Ja ik ben een echte zoetekauw en was dan ook helemaal in de wolken toen ik voor het eerst baklava proefde. Het is helemaal niet zo moeilijk om baklava zelf te maken, het heeft even wat tijd nodig maar verder maak je met het grootste gemak deze heerlijke baklava zelf.

Kant en klaar filodeeg

Het filodeeg koop ik kant en klaar. Zelf filodeeg maken kan, maar is een secuur en tijdrovend werkje en maakt het maken van baklava een stuk gecompliceerde. Ik kocht mijn filodeeg bij de Turkse supermarkt deze verkopen filodeeg in mooie grote plakken zodat ik deze later makkelijk op maat kan snijden.

Het baklava vraagstuk

De grote vraag bij het maken van baklava blijft volgens mij; schenk je de siroop warm over warme baklava, schenk je koude siroop over warme baklava of schenk je koude siroop over koude baklava ?? Zoekend op het internet kom ik niet tot een antwoord, ik lees echt overal wat anders. Ik besluit terug te gaan naar mijn Turkse supermarkt in de hoop dat zij mij kunnen vertellen hoe het hoort. Voor de goede orde; dit is dus zoals zij het doen. Ik weet niet of er een goede en/of verkeerde manier is of dat er gewoon verschillende manieren zijn maar de verkoopster vertelde mij dat zij het maken door warme siroop over warme baklava te schenken, dit is dan ook de methode die ik heb gebruikt in onderstaand recept.

Baklava zelf maken

Voor een vorm van 28 x 20 cm

  • 28 vellen filodeeg
  • 250 gram geklaarde boter

Voor de vulling

  • 200 gram walnoten
  • 50 gram pistachenoten
  • 1 el palmsuiker
  • rasp van 1/2 citroen

Voor de siroop

  • 500 ml water
  • 300 gram suiker
  • sap van 1 citroen

Geklaarde boter maak je door een steelpan met roomboter op te zetten, de roomboter te laten smelten en het witte “schuim” er met een lepel af te scheppen.

Als je al het “schuim”  eraf hebt geschept houd je geklaarde boter over.

Leg een schone theedoek op je werkblad en leg hierop de walnoten en de pistachenoten. Vouw de theedoek dicht en sla met een deegroller of een vleeshamer de noten fijn. Doe de noten in een kom en meng hierdoor de suiker en het citroenrasp.

Verwarm je oven voor op 175 graden. Zorg dat de geklaarde boter vloeibaar blijft. Snijd de vellen filodeeg op grote van je schaal. Bestrijk de bodem van je ovenschaal/vorm flink met boter en leg de eerste 2 vellen filodeeg erin. Bestrijk de vellen voorzichtig met boter en leg er opnieuw 2 vellen bovenop. Herhaal dit tot je 10 vellen heb gestapeld. Verdeel nu de helft van het notenmengsel over het filodeeg. Leg op de noten opnieuw 2 vellen filodeeg, bestrijk met boter en leg er wederom 2 vellen op. Stapel op deze manier 8 vellen filodeeg. Strooi nu het overgebleven notenmengsel over het filodeeg en stapel 2 vellen, bestrijk met boter en stapel opnieuw tot je 10 vellen hebt gestapeld. Vouw eventueel overhangende randjes deeg naar binnen. Snijd nu je baklava in vierkantjes. Doe je dit na het bakken dan breekt al je filodeeg kapot. Snijd voorzichtig en met een scherp mes. Bestrijk nu flink met boter en plaats je ovenschaal/vorm in de oven.

Je baklava zal ongeveer 40 minuten nodig hebben om mooi bruin en gaar te bakken, maar omdat iedere oven net iets anders is adviseer ik het goed in de gaten te houden. Zodra het filodeeg een mooie goudbruine kleur heeft kan je hem uit de oven halen.

Doe het water samen met de suiker in een pan en breng aan de kook. Laat dit op een laag vuur ongeveer een half uur doorkoken. Draai na een half uur het vuur uit en doe het citroensap erbij. Roer even door elkaar en de siroop is klaar.

Neem de baklava uit de oven en verdeel de siroop er met behulp van een juslepel overheen. Laat zeker 3 uur staan om de siroop goed in te laten trekken, een nacht laten staan zou het meest ideaal zijn.

Tafel lekker !!

Tags: FilodeegGrieksNotenNoten - Pistache notenNoten - Walnoten
DeelPin18Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

kwarkbrood kwarkbolletjes
Brood

Kwarkbrood of kwarkbolletjes zijn altijd lekker!

Sinaasappelfudge
High Tea recepten

Sinaasappelfudge, een heerlijk, zoete lekkernij

Hartig gevulde broodjes
Hartig

Hartig gevulde broodjes met kip of gehakt

komkommer tonijn rolletjes
Hapjes

Komkommer tonijn rolletjes

Gekonfijte grapefruit
High Tea recepten

Gekonfijte grapefruit; maak je eigen snoepgoed

frambozen scones
High Tea recepten

Frambozen scones

Quiche met Emmentaler
Hapjes

Quiche met Emmentaler, spek en tomaat

Sandwiches gerookte kipsalade
High Tea recepten

Sandwiches gerookte kipsalade

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.

Check het recept of lees de info
Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen