• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, september 25, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken High Tea recepten

Baklava; een heerlijk maar mierzoet dessert

door Samantha
in High Tea recepten
0
0
Baklava

Baklava, een heerlijk maar mierzoet dessert – Ja ik ben een echte zoetekauw en was dan ook helemaal in de wolken toen ik voor het eerst baklava proefde. Het is helemaal niet zo moeilijk om baklava zelf te maken, het heeft even wat tijd nodig maar verder maak je met het grootste gemak deze heerlijke baklava zelf.

Kant en klaar filodeeg

Het filodeeg koop ik kant en klaar. Zelf filodeeg maken kan, maar is een secuur en tijdrovend werkje en maakt het maken van baklava een stuk gecompliceerde. Ik kocht mijn filodeeg bij de Turkse supermarkt deze verkopen filodeeg in mooie grote plakken zodat ik deze later makkelijk op maat kan snijden.

Het baklava vraagstuk

De grote vraag bij het maken van baklava blijft volgens mij; schenk je de siroop warm over warme baklava, schenk je koude siroop over warme baklava of schenk je koude siroop over koude baklava ?? Zoekend op het internet kom ik niet tot een antwoord, ik lees echt overal wat anders. Ik besluit terug te gaan naar mijn Turkse supermarkt in de hoop dat zij mij kunnen vertellen hoe het hoort. Voor de goede orde; dit is dus zoals zij het doen. Ik weet niet of er een goede en/of verkeerde manier is of dat er gewoon verschillende manieren zijn maar de verkoopster vertelde mij dat zij het maken door warme siroop over warme baklava te schenken, dit is dan ook de methode die ik heb gebruikt in onderstaand recept.

Baklava zelf maken

Voor een vorm van 28 x 20 cm

  • 28 vellen filodeeg
  • 250 gram geklaarde boter

Voor de vulling

  • 200 gram walnoten
  • 50 gram pistachenoten
  • 1 el palmsuiker
  • rasp van 1/2 citroen

Voor de siroop

  • 500 ml water
  • 300 gram suiker
  • sap van 1 citroen

Geklaarde boter maak je door een steelpan met roomboter op te zetten, de roomboter te laten smelten en het witte “schuim” er met een lepel af te scheppen.

Als je al het “schuim”  eraf hebt geschept houd je geklaarde boter over.

Leg een schone theedoek op je werkblad en leg hierop de walnoten en de pistachenoten. Vouw de theedoek dicht en sla met een deegroller of een vleeshamer de noten fijn. Doe de noten in een kom en meng hierdoor de suiker en het citroenrasp.

Verwarm je oven voor op 175 graden. Zorg dat de geklaarde boter vloeibaar blijft. Snijd de vellen filodeeg op grote van je schaal. Bestrijk de bodem van je ovenschaal/vorm flink met boter en leg de eerste 2 vellen filodeeg erin. Bestrijk de vellen voorzichtig met boter en leg er opnieuw 2 vellen bovenop. Herhaal dit tot je 10 vellen heb gestapeld. Verdeel nu de helft van het notenmengsel over het filodeeg. Leg op de noten opnieuw 2 vellen filodeeg, bestrijk met boter en leg er wederom 2 vellen op. Stapel op deze manier 8 vellen filodeeg. Strooi nu het overgebleven notenmengsel over het filodeeg en stapel 2 vellen, bestrijk met boter en stapel opnieuw tot je 10 vellen hebt gestapeld. Vouw eventueel overhangende randjes deeg naar binnen. Snijd nu je baklava in vierkantjes. Doe je dit na het bakken dan breekt al je filodeeg kapot. Snijd voorzichtig en met een scherp mes. Bestrijk nu flink met boter en plaats je ovenschaal/vorm in de oven.

Je baklava zal ongeveer 40 minuten nodig hebben om mooi bruin en gaar te bakken, maar omdat iedere oven net iets anders is adviseer ik het goed in de gaten te houden. Zodra het filodeeg een mooie goudbruine kleur heeft kan je hem uit de oven halen.

Doe het water samen met de suiker in een pan en breng aan de kook. Laat dit op een laag vuur ongeveer een half uur doorkoken. Draai na een half uur het vuur uit en doe het citroensap erbij. Roer even door elkaar en de siroop is klaar.

Neem de baklava uit de oven en verdeel de siroop er met behulp van een juslepel overheen. Laat zeker 3 uur staan om de siroop goed in te laten trekken, een nacht laten staan zou het meest ideaal zijn.

Tafel lekker !!

DeelPin18Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

appel rondo
Gebak

Appel rondo; een heerlijke koek met verse appels

Pompoen cake met sinaasappel en rozijnen
Cake

Pompoencake met sinaasappel en rozijnen

Appeltaart met peren
Taart

Appeltaart met peren en 5 spices – Het seizoen bij de koffie

chocoladebollen met slagroom
Gebak

Chocoladebollen met slagroom

eieren in beslag
Kookschool

Eieren in beslag; wat doen ze daar eigenlijk in?

Peren-amandelcake
Cake

Peren-amandelcake met kardemom

appel kruimel cake
Cake

Appel kruimel cake bakken. Garantie voor tevreden gasten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

Ben je een liefhebber van de oosterse keuken en hou je van vis? Dan is het tijd voor een lekkere viscurry in kokossaus. Die moet je proeven!

Check het recept of lees de info
Bloedworst met appel

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes

Tarte Tatin van rode bietjes

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen