• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, september 25, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Brood

Kwarkbrood of kwarkbolletjes zijn altijd lekker!

De kleine kwarkbolletjes zijn een heerlijke afwisseling op scones bij een high tea.

door Connie Derks
in Brood, High Tea recepten, Specials
2
0
kwarkbrood kwarkbolletjes

Kwarkbrood – Het is een brood, maar het kan zomaar voor cake doorgaan. De kleine kwarkbolletjes zijn een heerlijke afwisseling op scones bij een high tea.

Een heerlijk luxe brood

Je kent het misschien wel die heerlijke kwarkbol van de bakker. Dit brood heeft een structuur wat het midden houdt tussen brood en cake. Waarschijnlijk wordt het vaker bij de koffie of als tussendoortje gegeten dan dat het als ontbijt gegeten wordt. Vaak wordt het besmeert met een beetje roomboter en soms zelfs met jam. Het is dan ook goed te vergelijken met de scones die we kennen van de Engelse high tea die geserveerd worden met clotted cream en jam.

Een goede vervanger van cake

Een groot verschil tussen kwarkbrood en cake is de hoeveelheid boter. Dit is minder dan de helft van wat er in cake gebruikt wordt. Ook de hoeveelheid suiker is aanzienlijk minder. De zachte structuur komt door de toevoeging van zuivel in de vorm van kwark, maar ook omdat het niet gekneed wordt. Dit geeft een heel andere structuur, deze structuur zie je ook bij soda bread. Een fijne bijkomstigheid is dat je niets hoeft te kneden of luchtig moet kloppen. Je hoeft alleen maar alles te mengen en in een vorm te doen, handig toch?

Geef kwarkbrood een luxe uitstraling door gebruik te maken van een tulbandvorm.

Een lekkere vulling

Dit kwarkbrood is gemaakt met rozijnen en cranberry’s, maar je kunt nog veel meer soorten vulling gebruiken. Gedroogd fruit maar ook vers fruit is te gebruiken als vulling. Zelfs noten en stukjes chocolade horen tot de mogelijkheid. Er zijn wel een paar belangrijke regels met vullen.

  • Gebruik niet teveel vulling, hoe lekker het ook lijkt.
  • Zorg dat de stukken vulling niet te groot zijn zodat ze niet zakken en dat er ook overal vulling zit.
  • Dep vers fruit droog en haal het even door de bloem.
  • Laat gedroogd fruit altijd een uurtje wellen en goed uitlekken.

Kies je voor een groot kwarkbrood of ga je voor kleine bolletjes?

De receptuur is voor beide hetzelfde, alleen de baktijd is anders. Het is de uitstraling die het verschil maakt.

Bij een high tea zijn kleine bolletjes het geschiktst. Deze kleine bolletjes kun je zo op het bakpapier bakken maar ook in een muffin bakvorm. Leuk en lekker is het om als extra afwerking gebruik te maken van greinsuiker, geschaafde amandelen of stukjes noot.

Een groot kwarkbrood kun je maken door kwarkdeeg tot een bol te vormen en op een stuk bakpapier te bakken, maar als je een cakeblik of tulbandvorm gebruikt krijgt het direct een veel luxere uitstraling die geen extra moeite kost. Een groot voordeel van een tulband is dat door het gat in het midden het kwarkbrood mooi gelijkmatig gaart.

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Vooral gegeten als ontbijt vanwege de vele eiwitten, maar ook in gebak en nagerechten is kwark een veel gebruikt zuivelproduct.

Cranberry's

Cranberry’s; van zuur naar zoet!

Cranberry's', de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!

Kwarkbrood of kwark bolletjes zijn altijd lekker!

Porties: 12 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 75 gram suiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 75 gram gesmolten boter
  • 250 gram volle kwark
  • 2 eieren
  • 6 gram zout
  • 150 gram rozijnen
  • 150 gram gedroogde cranberry’s

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je kwarkbrood;

Laat de rozijnen en cranberry’s minimaal een half uur, maar liever een nacht weken in lauw water. Giet af en dep met keukenpapier droog. Besmeer de bakvorm naar keuze met boter of bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven op 180 graden.

Meng in een grote kom de bloem, suiker, zout, sinaasappelrasp en bakpoeder met een garde door elkaar. Roer en kort de vulling doorheen. Doe in een andere kom de kwark, het sap, en de eieren en roer dit tot een gladde massa. Voeg dit bij de droge ingrediënten en roer kort zodat net alles door elkaar zit en je geen bloem meer ziet. Verdeel het deeg gelijkmatig over de vorm of kleine vormpjes of druk alles samen tot een bal en leg deze op bakpapier.

Bak de kleine kwarkbolletjes 15 tot 20 minuten tot deze goudbruin beginnen te kleuren. Het kwarkbrood mag 30 tot 45 minuten afhankelijk van de vorm, een tulband mag iets korter dan een bol. Wanneer je er voorzichtig op drukt moet het deeg terug veren, doet het dit niet verleng dan de baktijd. De kleur moet mooi goudbruin zijn. Het spreekt voor zich dat de kwarkbolletjes en het brood lauwwarm het lekkerst zijn, maar koud kan natuurlijk ook altijd. Serveer het kwarkbrood bij een kop koffie of thee.

Tafel lekker !!

DeelPin26Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Pompoen havermout wafels
Recepten

Pompoen havermout wafels

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

appel rondo
Gebak

Appel rondo; een heerlijke koek met verse appels

Pompoen cake met sinaasappel en rozijnen
Cake

Pompoencake met sinaasappel en rozijnen

smoothie met banaan
Specials

Smoothie met banaan

Appeltaart met peren
Taart

Appeltaart met peren en 5 spices – Het seizoen bij de koffie

Kwark
Specials

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

chocoladebollen met slagroom
Gebak

Chocoladebollen met slagroom

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

Ben je een liefhebber van de oosterse keuken en hou je van vis? Dan is het tijd voor een lekkere viscurry in kokossaus. Die moet je proeven!

Check het recept of lees de info
Bloedworst met appel

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes

Tarte Tatin van rode bietjes

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen