• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Brood

Kwarkbrood of kwarkbolletjes zijn altijd lekker!

De kleine kwarkbolletjes zijn een heerlijke afwisseling op scones bij een high tea.

door Connie Derks
in Brood, High Tea recepten, Specials
2
0
kwarkbrood kwarkbolletjes

Kwarkbrood – Het is een brood, maar het kan zomaar voor cake doorgaan. De kleine kwarkbolletjes zijn een heerlijke afwisseling op scones bij een high tea.

Een heerlijk luxe brood

Je kent het misschien wel die heerlijke kwarkbol van de bakker. Dit brood heeft een structuur wat het midden houdt tussen brood en cake. Waarschijnlijk wordt het vaker bij de koffie of als tussendoortje gegeten dan dat het als ontbijt gegeten wordt. Vaak wordt het besmeert met een beetje roomboter en soms zelfs met jam. Het is dan ook goed te vergelijken met de scones die we kennen van de Engelse high tea die geserveerd worden met clotted cream en jam.

Een goede vervanger van cake

Een groot verschil tussen kwarkbrood en cake is de hoeveelheid boter. Dit is minder dan de helft van wat er in cake gebruikt wordt. Ook de hoeveelheid suiker is aanzienlijk minder. De zachte structuur komt door de toevoeging van zuivel in de vorm van kwark, maar ook omdat het niet gekneed wordt. Dit geeft een heel andere structuur, deze structuur zie je ook bij soda bread. Een fijne bijkomstigheid is dat je niets hoeft te kneden of luchtig moet kloppen. Je hoeft alleen maar alles te mengen en in een vorm te doen, handig toch?

Geef kwarkbrood een luxe uitstraling door gebruik te maken van een tulbandvorm.

Een lekkere vulling

Dit kwarkbrood is gemaakt met rozijnen en cranberry’s, maar je kunt nog veel meer soorten vulling gebruiken. Gedroogd fruit maar ook vers fruit is te gebruiken als vulling. Zelfs noten en stukjes chocolade horen tot de mogelijkheid. Er zijn wel een paar belangrijke regels met vullen.

  • Gebruik niet teveel vulling, hoe lekker het ook lijkt.
  • Zorg dat de stukken vulling niet te groot zijn zodat ze niet zakken en dat er ook overal vulling zit.
  • Dep vers fruit droog en haal het even door de bloem.
  • Laat gedroogd fruit altijd een uurtje wellen en goed uitlekken.

Kies je voor een groot kwarkbrood of ga je voor kleine bolletjes?

De receptuur is voor beide hetzelfde, alleen de baktijd is anders. Het is de uitstraling die het verschil maakt.

Bij een high tea zijn kleine bolletjes het geschiktst. Deze kleine bolletjes kun je zo op het bakpapier bakken maar ook in een muffin bakvorm. Leuk en lekker is het om als extra afwerking gebruik te maken van greinsuiker, geschaafde amandelen of stukjes noot.

Een groot kwarkbrood kun je maken door kwarkdeeg tot een bol te vormen en op een stuk bakpapier te bakken, maar als je een cakeblik of tulbandvorm gebruikt krijgt het direct een veel luxere uitstraling die geen extra moeite kost. Een groot voordeel van een tulband is dat door het gat in het midden het kwarkbrood mooi gelijkmatig gaart.

Cranberry's

Cranberry’s; van zuur naar zoet!

Cranberry's', de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Vooral gegeten als ontbijt vanwege de vele eiwitten, maar ook in gebak en nagerechten is kwark een veel gebruikt zuivelproduct.

Kwarkbrood of kwark bolletjes zijn altijd lekker!

Porties: 12 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram bloem
  • 15 gram bakpoeder
  • 75 gram suiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 75 gram gesmolten boter
  • 250 gram volle kwark
  • 2 eieren
  • 10 gram zout
  • 150 gram rozijnen
  • 150 gram gedroogde cranberry’s

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je kwarkbrood;

Laat de rozijnen en cranberry’s minimaal een half uur, maar liever een nacht weken in lauw water. Giet af en dep met keukenpapier droog. Besmeer de bakvorm naar keuze met boter of bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven op 180 graden.

Meng in een grote kom de bloem, suiker, zout, sinaasappelrasp en bakpoeder met een garde door elkaar. Roer en kort de vulling doorheen. Doe in een andere kom de kwark, het sap, en de eieren en roer dit tot een gladde massa. Voeg dit bij de droge ingrediënten en roer kort zodat net alles door elkaar zit en je geen bloem meer ziet. Verdeel het deeg gelijkmatig over de vorm of kleine vormpjes of druk alles samen tot een bal en leg deze op bakpapier.

Bak de kleine kwarkbolletjes 15 tot 20 minuten tot deze goudbruin beginnen te kleuren. Het kwarkbrood mag 30 tot 45 minuten afhankelijk van de vorm, een tulband mag iets korter dan een bol. Wanneer je er voorzichtig op drukt moet het deeg terug veren, doet het dit niet verleng dan de baktijd. De kleur moet mooi goudbruin zijn. Het spreekt voor zich dat de kwarkbolletjes en het brood lauwwarm het lekkerst zijn, maar koud kan natuurlijk ook altijd. Serveer het kwarkbrood bij een kop koffie of thee.

Tafel lekker !!

Tags: Zuivel
DeelPin22Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen