Quiche met Emmentaler, spek en tomaat. Maak kleine quiches voor je High Tea of bij de borrel. Natuurlijk kun je er ook een grote van maken voor bij de lunch.
De bodem
Quiche wordt erg vaak gemaakt met bladerdeeg al dan niet uit een pakje. Dat pakje is dan weer reuze handig en snel. Dit recept is net zo snel en ook nog eens erg smakelijk omdat er kruiden in het deeg verwerkt zitten. Het is belangrijk dat je de bodempjes voorbakt, dit heeft als voordeel dat de bodem een paar dagen bewaard kan worden. Makkelijk met voorbereiden dus. Door de hete bodempjes in te smeren met een beetje eiwit vormt zich een laagje zodat je bodem niet zompig wordt.
De vulling
De vulling van een quiche bestaat uit een ei/roommengsel en verscheidene vaste ingrediënten. Het eimengsel is vrijwel voor iedere quiche gelijk met de vulling kun je volop variëren. Ik koos voor een kaasvulling met spek en een tomaatje voor de frisheid en het oog.
Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas
Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!
Quiche met emmentaler spek en tomaat
Voor ongeveer 20 kleintjes of 1 grote quiches
De bodem:
- 200 gram bloem
- Snuf zout
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- 90 gram ijskoude boter
- 1 ei
- 2 eetlepels ijskoud water
De basisvulling:
- 4 eieren
- 1 eetlepel slagroom
- 2 eetlepels melk
- Peper/zout
Vulling:
- 250 gram geraspte Emmentaler
- 100 gram ontbijtspek
- Bakje kerstomaatjes
Quiche met emmentaler spek en tomaat bereiden:
De bodem
Begin ruim van tevoren met het maken van het deeg. Dit rolt zich namelijk beter uit als het gekoeld is. Meng hiervoor de bloem met het zout en de kruiden. Snij de boter in kleine stukjes en meng deze er met de messen van een keukenmachine door, heb je deze niet het kan ook met een mixer of met een mes. Snij de boter o klein dat het korrels zijn. Voeg er dan een losgeklopt ei en het water aan toe en meng kort. Kneed nog even kort door, het deeg is onregelmatig van structuur dit is de bedoeling. Verpak het deeg en leg dit minimaal een uur in de koelkast. Vet je bakvormen in met boter en bekleed de bodems met bakpapier. Je kan hiervoor een muffinvorm gebruiken. Rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm en steek er met een steker of glas cirkels uit die mooi de bodem en de zijkanten van je vorm bedekken. Duw het deeg aan en prik er gaatjes in. Leg in ieder vormpje een stukje bakpapier en vul de vormpjes met steunvulling, dit heet blind bakken. Wil je meer lezen over blind bakken kijk dan hier. Bak de kleine vormpjes in ongeveer een kwartier af op 180 graden. Haal het bakpapier met de steunvulling eruit en besmeer de bodempjes dun met losgeklopt eiwit. Bak de vormpjes na tot deze gaar en krokant zijn. Gebruik je een grote vorm dan duurt het nabakken natuurlijk iets langer dan bij kleine vormpjes.
De vulling
Bak het spek krokant in een koekenpan en laat het op keukenpapier afkoelen. Rasp de kaas en was de tomaatjes. Klop de eieren los met de melk en het water, breng op smaak met zout en peper, denk eraan het spek bevat ook al zout. Verkruimel het spek en verdeel dit over de vormpjes. Strooi er royaal kaas op maar houdt iets achter voor de garnering. Schenk het eimengsel erop zodat de vormpjes voor 2/3 vol zitten. Leg er een kerstomaatje in, je kan ervoor kiezen om deze door te snijden maar heel kan ook. Strooi er nog wat geraspte kaas over en bak de quiches in ongeveer 15 minuten gaar. De vulling moet stevig aanvoelen het ei moet volledig gestold zijn. Bij een grote vorm zal dit minimaal een half uur duren. Haal de quiche met emmentaler uit de vorm en serveer ze liefst direct.
Tafel lekker!