Scones met karamel – scones gevuld met gesmolten stukjes karamel en een vleugje zout. Een ware traktatie voor zoetekauwen.
Snoepen
Scones kun je met vele soorten vullingen maken. Vandaag koos ik er voor om de scones te vullen met karamel. Ik ben namelijk gek op karamel en vooral in combinatie met een beetje zout. Niet bepaald gezond maar zo lekker! En zo lang het maar af en toe is mag je best weleens genieten van een lekkere traktatie.
Karamel
Voor het gemak heb ik gebruikgemaakt van karamels uit de winkel. Hiervoor nam ik zachte karamels ook wel fudge genoemd. Ze zijn in vele smaken te koop, vanille, chocolade of de salted karamel die ik nam. Maar neem gerust de smaak die jij het lekkerst vindt. Snij de karamel in kleine stukjes zodat je bij ieder hapje ook een stukje karamel hebt.
Gebak met roomboter; Kiezen voor smaak!
Of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter! Gebak met roomboter bereidt, heeft echt veel meer smaak.
Scones met karamel
Voor ongeveer 12 stuks
- 75 gram ijskoude boter
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 10 gram bakpoeder
- 25 gram suiker
- Snufje zout
- 75 gram karamels
- 150 gram melk
- 2 eieren
Rasp de boter en leg dit in de vriezer zodat deze goed koud is bij het verwerken in de scones. Snij de karamels in kleine stukjes. Zeef het zelfrijzend bakmeel met de bakpoeder boven een kom en meng er de suiker, de karamels en het zout doorheen. Neem de boter uit de vriezer en meng deze ook door het bloemmengsel. Klop de eieren los met de melk en meng deze kort door het bloemmengsel. Kneed kort door tot het deeg enigszins samenhangt. Kneed vooral niet te lang, het is de bedoeling dat de boter er in stukjes doorheen zit. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 2 cm dikte. Steek er met een steker van ongeveer 8 cm doorsnede mooi cirkels uit. Duw de resten weer tegen elkaar en steek er nog meer scones uit tot het deeg op is. Heb je geen steker neem dan een glas met een scherpe rand of snijdt met een mes stukken van je deeg. Leg de karamel scones met tussen ruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Besmeer de bovenkant met een beetje melk en strooi er naar wens een klein beetje grof zeezout over. Bak de scones in ongeveer 12-15 minuten op 220 graden goudbruin en gaar.
Tafel lekker!