Bokkenpootjes – Maandagmorgen, vriendinnenochtend. Misschien bij jou op een andere dag, maar het is vooral leuk dat het bestaat. Zoiets wil je dan ook intact houden. Ren dan eens niet de supermarkt in voor een pak bokkenpootjes, maar maak ze eens zelf. Stop er een flinke portie liefde in en je vriendinnen komen volgende week heel graag terug.
Uitvinder van de bokkenpootjes is banketbakker Jan Pieter Schellema. Hij kwam tot de conclusie dat als je twee amandelmeringues met botercrème aan elkaar plakt er een verrukkelijk koekje ontstaat. Koekjes die nog tot op de dag van vandaag razend populair zijn.
Laat je het ons weten als je de bokkenpootjes ook gemaakt hebt?
Bokkenpootjes maak je zo
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gr eiwitten
- 100 gr suiker
- 180 gr broyage = 90 gr bloemsuiker + 90 gr amandelpoeder
- 20 gr bloem
- Amandelschilfers
- 200 ml water
- 200 gr kristal suiker
- 6 eidooiers
- 250 gr zachte roomboter
Bereidingswijze van dit recept
Bokkenpootjes zelf maken doe je zo:
De biscuits of amandel meringues
Klop de eiwitten licht op tot schuim en voeg geleidelijk de suiker toe en klop verder tot een stevig schuim.
Meng de bloem en broyage met elkaar, niet zeven!!
Meng voorzichtig het mengsel door het stevige eiwitschuim.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spuit hier met een spuitzak (mondje 9 of 10) de biscuits op in de vorm die jij mooi vind. Ik maakte ronde en langwerpige. Strooi er dan wat amandelschilfers over.
Verwarm de over voor op 180 graden. Bak hierin de biscuits in ongeveer 15 minuten. Test even voor je ze eruit haalt, ze moeten echt krokant zijn.
De vulling
Breng water en suiker samen op een temperatuur van 121 graden. Klop de eidooiers op met een keukenmachine of handmixer.
Laat de suikersiroop even afkoelen en giet deze dan op de kloppers van je keukenmachine of handmixer zodat deze zeer geleidelijk door de eidooiers mengt. Klop tot de massa is afgekoeld.
Spatel nu de zachte roomboter door de massa. Liefhebbers kunnen deze nog extra smaak meegeven door er mokka aroma aan toe te voegen.
De Bokkenpootjes maken
Spuit op de halve amandel meringues een beetje boterroom en plaats de andere helft erop. Voor een feestelijk effect bestuif je de ronde met poedersuiker en dompel je de uiteinden van de langwerpige koekjes in de chocolade.