Cranberry koek – Dat is een heerlijke koek om te serveren bij een high tea, of gewoon bij de koffie. En wat die cranberry koek zo geweldig lekker maakt, is het grote contrast tussen het zoete beslag en het zuur van de verse bessen. Dit is een koek die je wilt proeven!
Verse cranberry’s, of eventueel uit de diepvries
Verse cranberry’s zijn niet altijd even goed verkrijgbaar. De diepvriesvariant is wel redelijk goed verkrijgbaar en dat is een goed alternatief. Je kunt ze dan het beste niet ontdooien. Als je ze namelijk ontdooit gaan ze sap afgeven en als je dan net iets te lang spatelt, komt al het sap door het beslag wat de cranberry koek uiteraard niet ten goede komt.
Cranberry koek is zo lekker door het grote contrast tussen het zoete beslag en het zuur van de verse cranberry’s
Gedroogde cranberry’s in de koek, geen goed idee
Neem voor het bakken van de koek geen gedroogde cranberry’s, want dan wordt het een mierzoet geheel. Dit gebakje is juist zo lekker door het zoete beslag in combinatie met de lekker zure cranberry. De gedroogde variant is gesuikerd en geeft dus een veel te zoete smaak. Denk niet ‘ik neem wel de gedroogde en dan doe ik minder suiker in het beslag’ want dan gaat het mis. De smaak van de koek is dan niet meer wat het moet zijn en de luchtigheid is ook minder. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Geen gedroogde bessen gebruiken dus.
Cranberry’s; van zuur naar zoet!
Cranberry's, de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!
Cranberry koek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 eieren
- 300 gram suiker
- 110 gram boter
- 220 gram bloem
- 200 gram cranberry’s, vers of uit vriezer
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je cranberry koek van verse cranberry’s:
Bekleed een lage bakvorm van ongeveer 20 × 30 cm met bakpapier.
Smelt de boter en zet opzij.
Klop de eieren met de suiker heel luchtig.
Zeef de bloem. Schep met een spatel de helft van de boem door het eimengsel. Schep er dan de lauwwarme boter doorheen, gevolgd door de rest van de bloem. Schep er als laatste de cranberry’s kort door. Als je diepvries cranberry’s gebruikt kunnen ze het beste nog bevroren zijn.
Giet het beslag in de vorm en verdeel het gelijkmatig.
Bak de koek 35-40 minuten in een oven van 160 graden gaar.
Laat de cranberry koek in de vorm volledig afkoelen. Haal de cranberry koek uit de vorm en haal het bakpapier ervanaf. Snijd er met een scherp mes porties naar wens van, een mooie maat is bijvoorbeeld 4 × 6 cm.
Tafel lekker !!
Beste, heb de cranberrykoek gemaakt, maar hij was niet gaar van binnen. Ik heb de koek nog een half uur in de oven gezet en nog steeds was hij niet goed.
Ik bak graag dus ben niet geheel onervaren, maar nu zou ik niet weten wat ik verkeerd heb gedaan. Een suggestie?
Alvast bedankt
Dat is op afstand lastig te zeggen, misschien heb je te lang doorgeroerd op het laatst? Het moet een heel luchtig beslag zijn. Welke bakvorm je hebt gebruikt kan ook uitmaken. Die moet niet te hoog zijn. Zie foto.
Bedankt voor je reactie, bakblik was goed, volgende keer korter roeren. Smaak was heerlijk
Fijn dat we je hebben kunnen helpen.