Eierkoeken – Als je eieren koopt, koop je het liefst scharreleieren. Misschien heb je zelf wel kippen, dan heb je de lekkerste en verste eieren die je maar kunt bedenken. Het is ook leuk voor kinderen om te zien waar hun eten vandaan komt. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om zelf kippen te houden. Ga dan eens op pad en koop eieren bij de boer, dan weet je dat je verse en betaalbare eieren hebt. Misschien zie je de kippen zelfs buiten rondscharrelen. Online kun je vaak vinden waar er eieren verkocht worden.
Zelf eierkoeken bakken
Als je dan de moeite hebt genomen om eieren bij de boer te gaan halen wil je daar ook iets leuks mee doen en er iets lekkers mee bakken. Eierkoeken zijn dan een goed plan. De koeken zijn makkelijk te maken en je ziet snel resultaat, dus dat kopje thee met die heerlijke verse eierkoek zal niet lang op zich laten wachten. Hoewel ze misschien niet zo mooi rond zijn of tegen elkaar gebakken zijn, is een zelfgemaakte eierkoek veel en veel lekkerder dan koeken uit een zakje.
Meer dan alleen een koek
Eierkoeken zijn heerlijk om zo te eten. Ze zijn licht en luchtig en je eet er zo een paar koeken van weg. Maar je kunt met die standaard eierkoek nog veel meer. Hieronder vind je een paar mogelijkheden:
Vullingen die je mee kunt bakken.
Zorg er voor dat de vulling niet te grof is en gebruik zeker niet te veel vulling. Zorg ervoor dat de vulling na het spuiten over de koeken wordt verdeeld, zodat je de meeste lucht in de eierkoek kunt houden en makkelijker kunt verdelen.
- vers fruit zoals bosbessen, stukjes aardbei en framboos
- gedroogd fruit zoals rozijnen, cranberry of abrikozen
- chocolade in kleine stukjes
- nootjes
De lekkerste taartjes van eierkoek
Van eierkoeken maak je heel makkelijk een geweldig lekker taartje. Gebruik hiervoor een enkele koek of doe een vulling tussen twee koeken. Versierd met een dot slagroom of kwark zijn ze natuurlijk nog lekkerder.
- verdeel vers fruit, zoals aardbeien over de eierkoeken
- besmeer de eierkoek met jam, chocopasta of een ander zoet broodbeleg
- vers geklopte slagroom of kwark
Eierkoek in een nagerecht
Door de koeken te gebruiken als laagjes in een nagerecht, creëer je de leukste en lekkerste nagerechten. Steek mooie cirkels uit met een glas en doe de uitgestoken eierkoeken laag om laag met een lekkere vulling in een glas of gebruik ze eens in plaats van lange vingers in een tiramisu. De vullingen die je kunt gebruiken zijn eindeloos.
- vers fruit met ijs
- kwark of kwarktaartvulling met stukjes fruit
- chocolademousse
- kwark, yoghurt of slagroom gemengd met jam of pasta
Eierkoeken heb je nooit teveel
Je ziet, er kan zo veel met eierkoeken, dat de kans dat je er overhoudt klein is. Heb je toch koeken over, bewaar ze dan in een luchtdichte trommel of in een plastic zak. Je kunt eierkoeken een paar dagen bewaren, daarna worden ze droger. Je kunt ze dan nog prima gebruiken om desserts mee te maken. Wil je ze langer bewaren vries ze dan in, ze zijn ook weer snel ontdooid.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Eierkoeken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 175 gram suiker
- rasp van 1 citroen
- 200 gram bloem
- 50 gram maizena
- 1 theelepel backing soda
- 100 ml melk
- snuf zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo bak je zelf eierkoeken:
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Leg 3 stukken bakpapier klaar, ter grootte van de bakplaat.
Zeef de bloem met de maizena en de baking soda.
Klop de eieren met de eidooier, de suiker en een snuf zout dik en luchtig.
Was de citroen er rasp de schil met een zeef fijne rasp boven het eimengsel.
Schep het gezeefde bloemmengsel erop en spatel dit luchtig door elkaar. Spatel als laatste de melk door het beslag Doe dit zo kort mogelijk om zoveel mogelijk lucht in het beslag te houden.
Doe het dik vloeibare beslag in een spuitzak of gebruik een grote lepel om het beslag op het bakpapier te scheppen. Schep of spuit op alle drie de stukken bakpapier 9 hoopjes beslag. Houd er rekening mee dat het beslag behoorlijk uitloopt.
Schuif een vel met beslag op de plaat en bak dit in 8-9 minuten goudbruin.
Schuif het bakpapier met de koeken van de plaat en bak zo ook de andere twee porties.
Verdeel eventueel kleine stukjes chocolade of andere vulling over het beslag voordat je de eierkoeken bakt.
Laat de eierkoeken volledig afkoelen. Draai het papier om en trek het voorzichtig van de onderkant, het zal een beetje blijven plakken dat is normaal.
Bewaar de eierkoeken in een luchtdichte trommel. Wil je ze langer dan 3-4 dagen bewaren doe ze dan in een plastic zakje in de diepvries.
Tafel lekker !!