Gemberkoekjes – Een ware traktatie voor de gemberliefhebber.
3 soorten gember?
Ja, deze koekjes bevatten echt 3 verschillende bereidingen van gember. Als eerste de sterkste de verse gember, voor de zachte ondertoon de gemberpoeder en voor de kick de stukjes gesuikerde gember. De gesuikerde gember is vaak te koop bij een notenwinkel. Mocht je nu geen gesuikerde gember kunnen vinden dan kun je de gekonfijte gember op siroop nemen. Snij deze dan en spoel de siroop ervan af en dep ze droog met keukenpapier.
Lekker sterk: Verse gember
Zachte ondertoon: Gemberpoeder
Kick: Gesuikerde gember
Knapperig of liever een beetje chewy
Met dit recept kan het beide. Het was niet direct de bedoeling, maar de eerste plaat met gemberkoekjes zat door omstandigheden net wat langer in de oven dan de bedoeling was. Ze moeten namelijk van buiten gekleurd en van binnen wat lichter zijn. Nou dat was met deze plaat koekjes niet het geval ze waren helemaal egaal gekleurd. De volgende plaat had ik iets korter in de oven gedaan en deze waren wel zoals de bedoeling was. Het thuis panel mocht de gemberkoekjes proeven en de meningen waren verdeeld. De ene vond de zachte het lekkerste de ander had liever die knapperige. Dus bak de gemberkoekjes net zo lang of zo kort als dat jij lekker vindt.
Gemberkoekjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 170 gram boter
- 200 gram suiker
- 1 ei
- 325 gram bloem
- 1 ½ theelepel backing soda
- ¼ theelepel zout
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 ½ eetlepel versgeraspte gember
- 60 gram gesuikerde gember
- 2 eetlepels honing
Bereidingswijze van dit recept
Gemberkoekjes bakken doe je zo:
Hak de gesuikerde gember in kleine stukjes. Zeef de bloem, gemberpoeder baking soda en het zout boven een kom. Meng de boter met de suiker met een mixer tot deze enigszins luchtig is. Voeg het ei eraan toe en klop tot deze helemaal vermengd is. Voeg de helft van het bloemmengsel bij het botermengsel en meng goed door. Voeg er nu de verse gember, de gesuikerde gember en de honing aan toe en roer ook deze er goed doorheen. Meng als laatste kort de rest van het bloemmengsel erdoor tot een deeg. Verdeel het deeg in bolletjes ter grootte van een walnoot. Leg ze op bakpapier op en bakplaat met royale tussenruimte want ze lopen behoorlijk uit. Voor dit recept heb ik 3 bakplaten gebruikt. Zet de oven op 180 graden. Bak de koekjes 10 minuten voor zachte gemberkoekjes en 12-14 minuten voor krokante gemberkoekjes. Heb je maar 1 plaat? Schuif dan het bakpapier van de plaat en laat ze op het bakpapier afkoelen. Bewaar de gemberkoekjes in een luchtdichte trommel.
Tafel lekker !!
Hoi, zojuist dit heerlijke recept gemaakt, erg lekker.
Heb bij het laatste restje deeg snufje kaneel gedaan,, ook aan te bevelen.
Dankjewel
Hallo, ik heb deze gemaakt vo min moedertje, van 96,nu ik lust geen gember, maar ja.je moet alles proeven, en omdat er zoveel gember inzat, dacht ik is dat niet te veel, want er wordt een aardige hoeveelheid gember gebruikt, maar zelf ik vind ze heerlijk. Ik heb ze zowel chewy als harder gebakken. Beetje afwisseling moet er toch zijn. Bedankt voor het heerlijke recept.ben ze nu aan het bakken voor haar 97e verjaardag komende vrijdag
Gefeliciteerd met je moeder, verwen haar maar met heerlijke zelfgebakken koekjes.
Hallo Conny ,
Dit is een lekker koekjes recept .
lekker krokant en luchtig .
Ik ga ze vast nog n keertje maken ,maar dan met de gesuikerde Gemberblokjes erbij .
(die was ik vergeten .
Mieke,
Goed om te horen dat ze lekker bevonden werden. En een erg goed excuus om ze nog eens te maken 😉