Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Havermoutkoeken met kokos en ananas

Deze smakelijke zelfgemaakte havermoutkoeken stillen de lekkere trek op een verantwoorde manier. Ze zijn verrassend zacht en makkelijk te maken.

0 1.740

Havermoutkoeken – Deze vrij grote havermoutkoeken zijn een lekkere variatie op het bekende havermoutkoekje. De toevoeging van gedrogde ananas en kokos maakt het tot een extra lekkere koek. Hij is zacht van structuur en een prima koek om de tussendoor honger op een redelijk verantwoorde manier te stillen.

Even een paar ingrediënten uitgelegd….

Havermout is gemaakt van het graan haver. De haver wordt gepeld en gestoomd en daarna weer gedroogd. Voor vlokken worden de gestoomde korrels platgewalst en voor de bekende havermout ontbijtvlokken worden ze versneden, zodat deze makkelijker vocht op nemen en zo een snellere bereidingswijze hebben. Voor de koeken nemen we het liefst de grote grove plat gewalste vlokken. Je kan ze ook maken van bijvoorbeeld spelt vlokken of gemengde vlokken. Wanneer je de voorbewerkte ontbijt havermout neemt zal je koek er niet minder om smaken, maar hij zal wel een totaal andere structuur hebben.

Golden syrup is een rietsuiker stroop en smaakt een beetje toffee-achtig. Het is te koop (in een soort verfblikje) bij de beter gesorteerde supermarkten en de reformwinkels. Mocht je dat te lastig vinden kun je ook  rietsuikerstroop gebruiken. Honing zou ook kunnen al geeft dat een heel andere soort zoetheid aan je koek.

Kokos wordt verkocht in de geraspte en geschaafde vorm. De geschaafde is de lekkerste en heeft wat meer beet maar er is niet altijd makkelijk aan te komen. Je kan voor dit recept ook de beter verkrijgbare rasp gebruiken.

Gedroogde ananas is te verkrijgen bij de beter gesorteerde supermarkten of de kaasboer. Het is te koop in schijven, stukken of kleine blokjes. Voor het recept maakt het niet uit welke soort je gebruikt, grote stukken worden gewoon klein gesneden.


Havermoutkoeken

Voor 8 grote koeken:

 • 100 gram havermout
 • 90 gram volkorenmeel
 • 5 gram bakpoeder
 • 5 gram gemberpoeder
 • 2 gram zout
 • 5 gram vanille suiker
 • 30 gram boter
 • 100 gram golden syrup
 • 1 ei
 • 50 gram gedroogde ananas
 • 25 gram kokos

Zo maak je de havermoutkoeken:

Smelt de boter en laat een beetje afkoelen. Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom. Snijd de ananas eventueel wat kleiner en roer dit goed door. Klop het ei los en voeg dit samen met de golden syrup en de boter toe aan het havermengsel. Roer goed door en laar dit een half uurtje staan zodat het beslag steviger wordt.

Verwarm de oven voor op 165 graden. Schep met een ijsschep gelijke porties op een met bakpapier beklede bakplaat. Ik had 8 grote koeken uit dit recept. Je kan de koeken eventueel ook kleiner maken verkort dan wel de baktijd. Duw de koeken mooi plat en strooi er eventueel nog wat extra kokos over. Bak de koeken in ongeveer 15 minuten gaar.

Laat de havermoutkoeken op de bakplaat afkoelen en haal ze voorzichtig los van het papier. Deze koeken horen een beetje zacht te zijn. Bewaar de havermoutkoeken in een gesloten trommel.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer