De Katwijkse knip ook wel bekend als Jan Hagel
Dit zoete krokante koekje is in Katwijk nog steeds bekend onder de naam Katwijkse knip terwijl in overige delen van het land gesproken wordt over Jan Hagel. Een goed gebakken “knip” blijft langer dan andere koekjes vers en krokant in een goed afgesloten blik of een metalen doos. In een zeedorp als Katwijk met zijn vele vissersmannen zorgden deze koekjes dan ook voor een welkome afwisseling aan boord van de vissersboten.
De naam Jan Hagel wordt al sinds de 17e eeuw gebruikt voor het “gewone” volk, hoewel de naam niet altijd op de meest vleiende manier werd gebruikt want tegelijkertijd werd deze naam ook gebruikt voor gajes en gepeupel en was het tijdens de tweede wereldoorlog zelfs een scheldnaam voor de landwachters.
De overeenkomst met dit lekkere krokante koekje ontgaat mij enigzins en de negatieve bijklank doet dit koekje ernstig tekort. De Jan Hagel is een zoet krokant koekje bedekt met grove suikerkorrels die lijken op hagel, dat hier de titel “hagel” uit is ontstaan vind ik persoonlijk een plezierigere uitleg.
- 330 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 200 gram boter
- 150 gram witte basterdsuiker
- 1 ei
- 1 tl kaneel
- 1 snufje zout
Voor de decoratie
- 1 geklutst ei
- 150 gram suikerhagel
Meng de boter luchtig en voeg hierbij de suiker. Mix dit samen tot er een luchtig geheel ontstaat en doe hierbij het ei, de kaneel en het zout. Als alles goed met elkaar is vermengt voeg je de bloem en het bakpoeder toe en kneed het tot een samenhangend deeg. Maak een bol of plak van het deeg en pak het in in huishoudfolie. Laat het nu zeker een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Neem het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek met een dikte van 5mm, en leg de plak op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de gehele plak nu met ei en strooi er de suikernips overheen. Druk ze heel lichtjes aan.
Bak de plak nu in 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Snijd de plak in rechthoekjes terwijl hij nog warm is, wacht je hiermee te lang dan zal de koek gaan kruimelen als je hem probeert te snijden.
Tafel lekker !