Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kokosmakronen; een simpel maar lekker koekje

Kokosmakronen zie je in allerlei uitvoeringen, met eetbaar papier aan de onderkant, als rotsjes, met een gat in het midden of je versiert ze met chocolade.

2 2.132

Kokosmakronen; een simpel maar lekker koekje – kokosmakronen of kokoskoeken zie je in allerlei vormen en maten, de meest bekende is denk ik die met een stukje eetbaar papier aan de onderkant van de koek, maar ik ken ze ook in de vorm van rotsjes of met een gat in het midden.

Het maken van kokosmakronen is eigenlijk heel simpel, er worden slechts een paar ingrediënten gebruikt. Een van de belangrijkste ingrediënten is eiwit. Met de eidooier wordt in dit recept niks gedaan, maar gooi ze niet weg, gebruik ze bijvoorbeeld om zelf mayonaise of banketbakkersroom te maken.


Makronen, macarons ??

Ik kom er niet uit, wat is nou een makroon, waar komt de naam vandaan en waarom wordt er ook over makronen gesproken als ik foto’s zie van macarons ?? Een kokosmakroon lijkt toch niet echt op een macaron en toch lijken deze namen door elkaar te worden gebruikt. Een overeenkomst is dat beide gemaakt worden met opgeklopt eiwit maar daar houdt iedere gelijkenis toch ook wel op.

Mijn oma sprak vroeger altijd over macaronikoeken en stiekem moest ik altijd een beetje lachen om dit spraakgebrekje van mijn oma. Maar als ik dan tijdens mijn zoektocht terecht kom op de blog van Rene Scheffer, waarin hij verder uitwijdt over de makroon en  het onderstaande lees, dan denk ik “Had oma dan toch gelijk??”

– The English word macaroon comes from the French macaron, from the word maccarone, regionally used in Italy to refer to maccherone (kind of pasta, with a hole and a larger diameter than bucatini) –

Zoals je wellicht begrijp moet ik je verdere uitleg over de herkomst en betekenis van de naam “makroon” verschuldigd blijven, als iemand mij meer kan vertellen dan hoor ik het uiteraard graag.

Kokosmakronen

15 stuks

 • 4 eiwitten
 • snuf zout
 • 150 gram poedersuiker (gezeefd)
 • 75 gram Griekse yoghurt
 • 1 tl limoensap
 • 250 gram kokosrasp
 • 50 gram chocolade

Zorg dat je schaal en de garde/haken van je mixer, helemaal vetvrij zijn, dit kun je doen door een halve citroen door de schaal en langs je garde te halen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eiwitten met het zout stijf. Voeg de poedersuiker toe en klop nog 2 à 3 minuten door. Schep met een gummiespatel de yoghurt, het limoensap en de kokosrasp door het eiwitmengsel.
Schep met behulp van 2 eetlepels hoopjes van het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Plaats je bakplaat onderin de oven en bak de koekjes in 15 minuten gaar.

Smelt 50 gram chocolade in de magnetron of au-bain-marie en trek met behulp van een vork strepen over de koekjes.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Diana zegt

  Lekker een x proberen love it?

  1. Samantha Roelofs zegt

   Leuk dat je ze gaat proberen Diana, echt de moeite waard hoor. Simpel en lekker wat willen we nog meer ?. Laat je het weten als je ze gemaakt hebt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer