• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, augustus 18, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Koekjes

Madeleines; Pure nostalgie op tafel

door Connie Derks
in Koekjes
0
0
madeleines

Madeleines

Madeleines – Iedereen verzameld wel iets, nou ik ook, en eigenlijk teveel, maar een van die verzamelingen is oude kookboeken. ‘Meneer Lekker Tafelen’ vroeg om eens te kijken naar oude recepten, en dan is het leuk om weer eens door die oude boekjes te bladeren. Op bak gebied zijn veel basis dingen hetzelfde gebleven. Wel is het een en ander veranderd wat bakpoeder en soorten suiker betreft. Ook de luxe van een oven op een bepaalde temperatuur draaien en wachten tot de ingestelde temperatuur bereikt is was niet aan de orde; de oven was lauw, warm, heet of heel heet en je gevoel deed de rest. Daarom staan er ook geen baktijden in vermeld want je moest echt op je gevoel afgaan.

Het kookboekje dat ik gebruikt heb was van de Dames Ankersmit; naar ik denk twee gezusters die de mensen de kunst van het koken bijbrachten. Voor in het boekje staan verschillende aanbevelingen van mensen die de cursus bij de dames gevolgd hebben. Ik zal er een van citeren. “Mevrouw Royer-Viruly verklaart bij dezen gaarne dat zij met veel genoegen den Kookcursus van de dames Ankersmit gevolgd heeft. Zoowel het onderricht, dat door de genoemde dames met ijver en lust gegeven wordt, als door de door haar gebruikte recepten kunnen ten zeerste aanbevolen worden. Zwolle 3 Maart 1896. “

De Madeleines heb ik er uit gepikt omdat die momenteel weer in de picture staan en de vormen voor deze koekjes vrijwel overal te koop zijn. Wel heb ik de hoeveelheid aangepast, want ik denk dat het recept voor madeleines in dit boek was gebaseerd op grote gezinnen en feesten en partijen.

 

madeleines

Madeleines

Porties: ca. 20 stuks
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 80 gram suiker
  • 120 gram bloem gezeefd
  • 120 gram geklaarde boter
  • 2 eieren
  • 1/3 stokje vanille

Bereidingswijze van dit recept

Klaar de boter door de boter in een kommetje te doen en dit kommetje in een bakje met heet water te zetten. Laat de boter rustig smelten en roer er niet in, nu zal het eiwit uit de boter zakken en de heldere boter bovendrijven.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Snijd het vanille stokje open en haal er met een mesje het merg uit, doe dit bij de eieren. Klop de eieren met de suiker au bain marie tot deze dik en luchtig zijn. Haal de kom van de pan en spatel er voorzichtig de geklaarde boter door. Schud voorzichtig zodat de eiwitdeeltjes niet in het beslag komen. Spatel er als laatste de bloem doorheen zodat je een egaal beslag krijgt, zorg er wel voor dat je niet teveel lucht verliest.

Smeer de vormpjes in met boter en vul ze met een lepel tot net onder de rand. Zet de madeleines in de oven en bak ze ongeveer 8-10 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Haal de madeleines gelijk uit de vorm en leg ze op een rekje om af te koelen. Smeer de vorm weer in en vul met de rest van je beslag. Strooi wat poedersuiker over de madeleines ter decoratie.

De boter wordt geklaard om de eiwitdeeltjes uit de boter te scheiden van het vet. Dit doen we omdat het eiwit snel verbrandt en de boter zo hogere temperaturen kan verdragen.

DeelPin13Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

jam koekjes bakken 162918
Koekjes

Jam koekjes; Verras je valentijn met zelfgemaakt lekkers

gemberkoekjes
Koekjes

Gemberkoekjes met 3 soorten gember

Volkoren koeken
Koekjes

Volkoren koeken met gedroogd fruit

wenskoekjes of gelukskoekjes maken
Koekjes

Wenskoekjes of gelukskoekjes; Daar wordt iedereen gelukkig van!

Schuimpjes voor de feestdagen
Koekjes

Schuimpjes voor de feestdagen

notenkoekjes-Nusskipferl
Koekjes

Notenkoekjes; Originaliteit bij de koffie

Biscotti
Koekjes

Biscotti met amandelen en witte chocolade

walnoten roomboter koekjes
Koekjes

Walnoten roomboter koekjes; Haal het herfstgevoel uit je oven

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Check het recept of lees de info
Tartiflette

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle

Ananas soufflé met verse ananas

Handige kooktips

Tête de Moine
Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Tête de Moine, kaas met krullen! Een bijzondere Zwitserse kaas, met een heerlijke smaak, die wordt geschaafd in prachtige krullen!

Check het recept of lees de info
Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo

Tong bakken doe je zo

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Donna van Vliet op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Angela op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Connie Derks op Botersaus
  • Redactie op Krieltjes op een stokje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen