Notenkoekjes – De van oorsprong Duitse koekjes lijken wel kleine croissantjes. Ze heten eigenlijk Nusskipferl. Nuss staat voor noot, kipferl betekent zoveel als hoorntje. De hoorntjes vorm ontstaat door ze net als croissants op te rollen. Het recept vind je onderaan de pagina.
Het deeg wordt gemaakt met roomkaas
Het deeg voor de notenkoekjes is gemaakt met roomkaas, dit zie je in Duitsland wel vaker. Verder wordt er nog boter, bloem, zout en een beetje kaneel aan het recept toegevoegd. Geen suiker, want de lapjes deeg worden uitgerold in een bedje van suiker en noten. Door ze uit te rollen in een noot/suikermengsel ontstaan er dunne laagjes suiker wat het koekje heerlijk bros maakt.
Maak grote koekjes, of kies voor kleintjes, want dat kan ook!
Het oorspronkelijke recept maakt van die hoeveelheid 2 cirkels van 30 cm, ieder goed voor 16 koekjes. In dit recept zijn de notenkoekjes kleiner gemaakt en het deeg in 3 porties verdeeld en tot cirkels van ongeveer 20- 25 cm gerold. Dus in plaats van 32 koekjes werden het er 48.
Notenkoekjes maak je met hazelnoten, maar iets anders mag ook
Het oorspronkelijke recept gebruikt hazelnoten, maar je kunt voor deze notenkoekjes eigenlijk iedere soort noot gebruiken die je lekker vindt. Je kunt amandelmeel of hazelnootmeel nemen, maar je kunt ook een zakje gemengde noten malen in een keukenmolentje. Let er wel op dat je geen gezouten noten neemt.
Je kunt de notenkoekjes ook vullen
Soms worden de hoorntjes ook gevuld met een chocolade- of notenpasta of een lepeltje jam. Dit doe je dan met een lepeltje op het breedste gedeelte van het stukje deeg en rol daarna alles voorzichtig op. Houd er bij het vullen rekening mee dat de koekjes iets minder lang bros blijven, omdat in de vulling vocht zit. Ook een optie is om een beetje chocolade te smelten en deze in lijntjes te verdelen over de notenkoekjes of de puntjes te dippen in de chocolade. Maar eerlijk, het koekje heeft het niet echt nodig.
Notenkoekjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram bloem
- 100 gram roomboter
- 100 gram roomkaas
- een snufje zout
- 1/2 theelepel kaneel
- 80 gram rietsuiker
- 80 gram kristalsuiker
- 100 gram gemalen noten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de notenkoekjes:
Meng met een mixer de boter, de roomkaas, kaneel en het zout. Eenmaal door elkaar voeg je de bloem toe en kneed dit tot een bal. Het is een zacht deeg wat een beetje weg heeft van een stevig cakebeslag. Maak er 2 of 3 gelijken bollen van en druk die plat. Leg ze minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Meng de 2 soorten suiker met de gemalen noten. Doe bij 2 bollen de helft en bij de kleinere koekjes 1/3 van het suikermengsel op een werkblad. Dat kan op een grote taartschaal, maar zo op je werkbank kan ook.
Druk nu het koekdeeg voorzichtig uit tot een egale cirkel of neem als je dat makkelijker vindt een rolstok. Zorg dat alle suikermengsel opgenomen wordt door het deeg.
Snijd nu met een scherp mes of een pizzasnijder het deeg in 4 daarna nogmaals in 4 en dan doormidden zodat je 16 stukken hebt. Rol nu een klein stukje deeg vanaf de brede kant naar beneden en druk dit in het midden een beetje aan. Trek nu heel voorzichtig de punt een klein beetje langer, maar zorg ervoor dat het deeg net breekt. (Gebeurt dit toch dan gewoon even aandrukken.) Rol het hoorntje strak op en leg ze met het laatste puntje naar onder vrij dicht tegen elkaar op een bakplaat met bakpapier.
Bak de koekjes in een oven van 160 graden ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
Eenmaal koud zijn de notenkoekjes minimaal 2 weken te bewaren in een afgesloten koektrommel.
Tafel lekker !!