• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juni 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Koekjes

Notenkoekjes; Originaliteit bij de koffie

Met het recept voor deze notenkoekjes ga je nieuwe vrienden maken!

door Connie Derks
in Koekjes
0
0
notenkoekjes-Nusskipferl

Notenkoekjes – Het lijken wel kleine croissantjes, deze van oorsprong Duitse koekjes. Ze heten eigenlijk Nusskipferl. Nuss staat voor noot, kipferl betekend zoveel als hoorntje. De hoorntjes vorm ontstaat door ze net als croissants op te rollen.

Het deeg

Het deeg voor de notenkoekjes is gemaakt met roomkaas, dit zie je in Duitsland wel vaker. Verder wordt er nog boter, bloem, zout en een beetje kaneel aan toegevoegd. Geen suiker want de lapjes deeg worden uitgerold in een bedje van suiker en noten. Door ze uit te rollen in een noot/suikermengsel ontstaan er dunne laagjes suiker wat het koekje heerlijk bros maakt.

Grote of kleine koekjes het is aan jou

Het oorspronkelijke recept maakt van deze hoeveelheid 2 cirkels van 30 cm, ieder goed voor 16 koekjes. Ik heb de notenkoekjes kleiner gemaakt en het deeg in 3 porties verdeeld en tot cirkels van ongeveer 20- 25 cm gerold. Dus in plaats van 32 koekjes haalde ik er 48 uit.

Welke noten?

Het oorspronkelijke recept gebruikt hazelnoten, maar je kunt voor deze notenkoekjes eigenlijk iedere soort noot gebruiken die je lekker vindt. Je kunt amandelmeel of hazelnootmeel nemen, maar je kunt ook een zakje gemengde noten malen in een keukenmolentje. Let er wel op dat je geen gezouten noten neemt.

Vullen kan ook maar hoeft niet

Soms worden de hoorntjes ook gevuld met een chocolade- of notenpasta of een lepeltje jam. Dit doe je dan met een lepeltje op het breedste gedeelte van het stukje deeg en rol daarna alles voorzichtig op. Houdt er bij het vullen rekening mee dat de koekjes iets minder lang bros blijven omdat vulling vocht bevat. Ook een optie is om een beetje chocolade te smelten en deze in lijntjes te verdelen over de notenkoekjes of de puntjes te dippen in de chocolade. Maar als ik eerlijk ben, ze hebben het niet echt nodig.

notenkoekjes-noten
notenkoekjes-deeg

Notenkoekjes

Porties: 32 tot 48 stuks
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 150 gram bloem
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram roomkaas
  • snufje zout
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 80 gram rietsuiker
  • 80 gram kristalsuiker
  • 100 gram gemalen noten

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de notenkoekjes:

Meng met een mixer de boter, de roomkaas, kaneel en het zout. Eenmaal door elkaar voeg je de bloem toe en kneed dit tot een bal. Het is een zacht deeg wat een beetje weg heeft van een stevig cakebeslag. Maak er 2 of 3 gelijken bollen van en druk deze plat. Leg ze minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Meng de 2 soorten suiker met de gemalen noten. Doe bij 2 bollen de helft en bij de kleinere koekjes 1/3 van het suikermengsel op een werkblad. Ik nam hiervoor een grote taartschaal, maar zo op je werkbank kan ook. Druk nu het koekdeeg voorzichtig uit tot een egale cirkel of neem als je dat makkelijker vindt een rolstok. Zorg dat alle suikermengsel opgenomen wordt door het deeg. Snij nu met een scherp mes of een pizzasnijder het deeg in 4 daarna nogmaals in 4 en dan doormidden zodat je 16 stukken hebt. Rol nu een klein stukje deeg vanaf de brede kant naar beneden en druk dit in het midden een beetje aan. Trek nu heel voorzichtig de punt een klein beetje langer, maar zorg ervoor dat het deeg net breekt. (Gebeurt dit toch dan gewoon even aandrukken). Rol het hoorntje strak op en leg ze met het laatste puntje naar onder vrij dicht tegen elkaar op een bakplaat met bakpapier.

Bak de koekjes in een oven van 160 graden ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

Eenmaal koud zijn de notenkoekjes minimaal 2 weken te bewaren in een afgesloten koektrommel.

Tafel lekker !!

Tags: Noten
DeelPin154Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Volkoren koeken
Koekjes

Volkoren koeken met gedroogd fruit

Sinaasappel crinckle cookies
Koekjes

Sinaasappel crinckle cookies

wenskoekjes of gelukskoekjes maken
Koekjes

Wenskoekjes of gelukskoekjes; daar wordt iedereen gelukkig van!

Schuimpjes voor de feestdagen
Koekjes

Schuimpjes voor de feestdagen

sint whoopie's
Koekjes

Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden

Biscotti
Koekjes

Biscotti met amandelen en witte chocolade

walnoten roomboter koekjes
Koekjes

Walnoten roomboter koekjes; Haal het herfstgevoel uit je oven

jam koekjes bakken 162918
Koekjes

Jam koekjes; Verras je valentijn met zelfgemaakt lekkers

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

4 + elf =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?
  • Pasta met zalm saffraan en spinazie

Uitgelicht

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

Varkensvlees op de barbecue is een ware traktatie voor liefhebbers van lekker eten. Kies het juiste vlees en marinade en je hebt een feestje!

Check het recept of lees de info
exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

Recept in de picture

exotisch fruitsalade
Salade

Exotische fruitsalade; een salade met passie

Fris, zuur en zoet; deze fruitsalade met een dressing vol passie heeft en een explosie van smaken die je blijven verrassen.

Check het recept of lees de info
Gegrilde lamskoteletten

Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje

Gebraden beenham

Perfect gebraden beenham

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen