Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Notenkoekjes; Originaliteit bij de koffie

Serveer iets origineels bij de koffie. Dat is gastvrijheid! Deze notenkoekjes zijn daar echt een voorbeeld van. Ze worden opgerold net als een croissant.

0 377

Notenkoekjes – Het lijken wel kleine croissantjes deze van oorsprong Duitse koekjes. Ze heten eigenlijk Nusskipferl. Nuss staat voor noot, kipferl betekend zoveel als hoorntje. De hoorntjes vorm ontstaat door ze net als croissants op te rollen.

Het deeg

Het deeg is gemaakt met roomkaas, dit zie je in Duitsland wel vaker. Verder wordt er nog boter, bloem, zout en een beetje kaneel aan toegevoegd. Geen suiker want de lapjes deeg worden uitgerold in een bedje van suiker en noten. Door ze uit te rollen in een noten/suikermengsel ontstaan er dunne laagjes suiker wat het koekje heerlijk bros maakt.

Grote of kleine koekjes het is aan jou

Het oorspronkelijke recept maakt van deze hoeveelheid 2 cirkels van 30 cm ieder goed voor 16 koekjes. Ik heb de koekjes kleiner gemaakt en het deeg in 3 porties verdeeld en tot cirkels van ongeveer 20- 25 cm gerold. Dus in plaats van 32 koekjes haalde ik er 48 uit.

Welke noten gebruik ik?

Het oorspronkelijke recept gebruikt hazelnoten maar je kunt eigenlijk iedere soort noot gebruiken die je lekker vindt. Je kunt amandelmeel of hazelnootmeel nemen maar je kunt ook een zakje gemengde noten malen in een keukenmolentje. Let er wel op dat je geen gezouten noten neemt.

Vullen

Soms worden de hoorntjes ook gevuld met een choco of notenpasta of een lepeltje jam. Dit doe je dan met een lepeltje op het breedste gedeelte van het stukje deeg en rol daarna alles voorzichtig op. Houdt er bij het vullen rekening mee dat de koekjes iets minder lang bros blijven omdat vulling vocht bevat. Ook een optie is om een beetje chocolade te smelten en deze in lijntjes te verdelen over de koekjes of de puntjes te dippen in de chocolade. Maar als ik eerlijk ben, ze hebben het niet echt nodig.


Notenkoekjes

  • 150 gram bloem
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram roomkaas
  • Snufje zout
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 80 gram rietsuiker
  • 80 gram kristalsuiker
  • 100 gram gemalen noten

Meng met een mixer de boter, de roomkaas, kaneel en het zout. Eenmaal door elkaar voeg je de bloem toe en kneed dit rot een bal. Het is een zacht deeg wat een beetje weg heeft van een stevig cakebeslag. Maak er 2 of 3 gelijken bollen van en druk deze plat. Leg ze minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Meng de 2 soorten suiker met de gemalen noten. Doe bij 2 bollen de helft en bij de kleinere koekjes 1/3 van het suikermengsel op een werkblad. Ik nam hiervoor een grote taartschaal maar zo op je werkbank kan ook. Druk nu het koekdeeg voorzichtig uit tot een egale cirkel of neem als je dat makkelijker vindt een rolstok. Zorg dat alle suikermengsel opgenomen wordt door het deeg. Snij nu met een scherp mes of een pizzasnijder het deeg in 4 daarna nogmaals in 4 en dan doormidden zodat je 16 stukken hebt. Rol nu een klein stukje deeg vanaf de brede kant naar beneden en druk dit in het midden een beetje aan. Trek nu heel voorzichtig de punt een klein beetje langer maar zorg ervoor dat het deeg net breekt. [Gebeurt dit toch dan gewoon even aandrukken]. Rol het hoorntje strak op en leg ze met het laatste puntje naar onder vrij dicht tegen elkaar op een bakplaat met bakpapier.

Bak de koekjes in een oven van 160 graden ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

Eenmaal koud zijn de notenkoekjes minimaal 2 weken te bewaren in een afgesloten koektrommel.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer